Sült hernyó, bálnazsír, bárányfej agyvelővel – extrém karácsonyi ételek

grönlandi bálna
PUBLIKÁLÁS: 2023. december 24. 11:30
Ami nekünk magyaroknak a sült ponty és a krumpli, az egyes országokban a pávaszem lepke hernyója, vagy éppen erjesztett madár. Ezek a legkülönlegesebb karácsonyi ételek.

Elképzelhető, hogy nagyon furán nézne a mákos vagy éppen a diós bejglire egy dél-afrikai ember és gusztustalannak, visszataszítónak találná, hiszen ahány ország annyi szokás. Mi magyarok például kevesen tudjuk, hogy a mi mákos tésztánkat számos, elsősorban ázsiai országban nem tudják értelmezni, mert az ő elképzelésük szerint ez desszert, és semmiképpen nem főétel. Mi értelmezés helyett inkább alaposan megrakjuk vele a tányérunkat és megesszük. El sem hinnéd, hogy mik a fő fogások, az ünnepi ételek karácsonykor például Norvégiában, vagy éppen Grönlandon. Íme a legextrémebb karácsony menük. 

Phane,Worm,Mophane,Worms,Or,Phane,In,Setswana,Are,The
Karácsonyi ínyencség a sült hernyó Dél-Afrikában Fotó: Thao Lan

Sült hernyó 

Az ismert tény, hogy számos országban kedvelt fogások a rovarok, azonban azt már kevesen tudják, hogy a távoli Dél-Afrikában ez a legnépszerűbb étel karácsonykor. Az ünnepi asztalra előszeretettel teszik a pávaszem lepke hernyóját sülve. Azt, hogy ennek milyen az íze nem tudjuk, de a szakemberek szerint nagyon egészséges rovarokat fogyasztani, elsősorban azért, mert fehérjében gazdag táplálék. 

A norvégok imádják a bárányfejet sülve Fotó: YouTube

Sült bárányfej norvég módra 

Mi magyarok sem vetjük meg a bárányt, ami vélhetően a Közel-Keleten a legnépszerűbb ételek közé tartozik, többek között közkedvelt a gyrosban. A vikingek leszármazottai ennél tovább mentek a gasztronómiában. Ők az állatnak a fejét sütik meg és szolgálják fel az ünnepi menüben. A smalahove-t nem bonyolítják túl, sózva, illetve szárítva, valamint füstölve és gőzölve vagy főzve készítik el. Az állat bőrét és szőrét, azaz a gyapjút leszedik, azonban az ínyencek a négylábú agyát benne hagyják. 

Fóka bőrben erjesztik a alkamadarakat, így készül a kiviak  Fotó: Zsigmond Viola

Narvál bőr és alkamadár 

A jégvilág őslakosai az eszkimók hagyományos étele volt a mattak és kiviak. Ez napjainkban grönlandiak ünnepi étele, ami beluga, vagy narvál bőréből készül, ránézésre a sushira emlékeztet leginkább. Ízlésesen bevagdossák és nyersen fogyasztják. A kiviakot is nyersen tálalják, ami alkamadárból készül, amit több, mint fél évig erjesztik foka bőrbe varrva és zsírral kenve.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.