Az eredeti Újházi-tyúkhúsleves titka: ettől lesz ellenállhatatlan íze

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 05. 12:15
Épp ma 110 éve, hogy elhunyt a Újházi Ede, a nemzet neves színésze, aki nemcsak a színpad, de a gasztronómia szerelmese is volt. Az ő nevéhez fűződik a magyar konyha egyik nagy kedvence, az Újházi-tyúkhúsleves is. Biztosan ismered, valószínűleg szereted is, de azt tudod, hogy szól az eredeti recept? Mutatjuk, hogyan készítsd, hogy mennyeien ízletes levest tehess az asztalra.

Az idő zordabb, a szél fúj, a napok egyre rövidülnek és eljön az ideje az influenza- és megfázásszezon szokásos immunrendszer tuningjának. Mikor is lehetne aktuálisabb egy mennyei, gőzölgő Újházi-tyúkhúsleves recept, mint a novemberi hidegek beköszöntével?

Újházi-tyúkhúsleves eredeti receptje
Az Újházi-tyúkhúsleves jó immunerősítő hírében áll.
Fotó: Anna_Pustynnikova /  Shutterstock 

Ha egy igazán ízletes húsleves receptet keresel, akkor jó helyen jársz! Az eredeti Újházi-tyúkhúsleves receptjéhez kész mondakör fűződik. Eszerint Újházi Ede gasztronómiai szenvedélyének köszönhetjük a forró finomságot. Úgy tartják, a magyar színész egészen Debrecenig utazott csak azért, hogy a húsleveshez beszerezze a legtökéletesebb alapanyagot, ami az Újházi szavával élve az igazi „életízű” vén kakast jelentette, amelyben „szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze”. Újházi receptje a baromfi minden részét felhasználta, a taréjától minden más megkülönböztető szervéig – ez adta a leves varázsát.

Újházi Ede színész az Újházi-tyúkhúsleves névadója
Újházi Ede magyar színész, az Újházi-tyúkhúsleves névadója.
Fotó:  Mártonfy Gyula - Info Pic / Wikipédia

De az Újházi-tyúkhúsleves titka nem(csak) az alapanyagban rejlett, hanem a türelemben, lassú tűzön való, hosszas főzésben is. Bár a színész imádta a kakasból készült finomságot, tyúkhúsból is elkészülhet a mennyei, eredeti Újházi-tyúkleves. Mutatjuk hogyan!

Az Újházi-tyúkhúsleves receptje

Újházi-tyúkhúsleves hozzávalói:

  • 1,5 kg tyúk
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 db kisebb zellergumó
  • zellerzöld
  • 0,5 db karalábé
  • 0,25 db kelkáposzta
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gomba
  • 20 dkg karfiol
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, ételízesítő
  • egész bors
  • 1 mokkáskanál gyömbér
  • 1 mokkáskanál szerecsendió-virág

Újházi-tyúkhúsleves elkészítése

Újházi-tyúkhúsleves cérnametélttel
Ez a titka a tökéletes Újházi-tyúhúsleves elkészítésének.
Fotó: Natalia Hanin /  Shutterstock 
  1. A zöldségeket tisztítsd meg. A vöröshagymát mosd meg bő vízben, de a héját hagyd rajta.
  2. A tyúkot mosd meg, majd rakd fel hideg vízben főni. Ha felforrt habozd le.
  3. Ízesítsd paprikával, paradicsommal, vöröshagymával és a fűszerekkel. Az egész borsot és a fokhagymagerezdeket helyezd fűszerzacskóba, és így add leveshez.
  4. Főzd alacsony lángon, körülbelül 1 órán keresztül.
  5. Ezután a gombát, zöldborsót és karfiolt 2-3 merőkanál levesben főzd puhára.
  6. A többi zöldséget add a leveshez.
  7. Ha a tyúk megpuhult, zárd el a lángot, és hagyd az egészet pihentetni körülbelül fél órán át.
  8. Ha letelt, óvatosan szűrd át a húslevest.
  9. A húst csontozd ki és vágd fel. A zöldségeket ízlés szerint felvághatod.
  10. Tálald a cérnametélttel.

Az Újházi-tyúkhúsleves titka:

Hagyd, hogy a leves csak gyöngyöződjön! Minél lassabban főzöd, annál ízletesebb finomság kerül majd az asztalra.

Így hat az egészségedre a húsleves:

Kattints még több szuper receptért:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.