Ne dobd ki a reteklevelet, isteni pesto receptetet hoztunk – Próbáld ki te is a TikTok új kedvencét

pesto
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 10. 14:15
Megveszed a csomag retket, hazamész a nagy zacskó zöldséggel, rózsaszín és zöld, igazán szemet gyönyörködtető látvány, végül aztán leszedsz 5 – jó esetben 6 – kis retekgumót, végül pedig a zöldség 4/5-e megy a kukába. Na erre a bosszantó érzésre hoztunk most egy remek megoldást, egy pesto receptet. Olvass tovább!

Miért épp reteklevél? Mert zero waste, vagyis környezetbarát, gyorsan elkészíthető és vegán is! A retek levelét sokan kidobják pedig – ha okosan használod – igazi kincs! Tésztákhoz és húsokhoz is használhatod pesto formájában!

pesto reteklevélből
Ne dobd ki a reteklevelet! Isteni pesto receptetet hoztunk! Próbáld ki te is a TikTok új kedvencét!
Fotó: FotoHelin /  Shutterstock 

Lássuk, hogy készítsd el a reteklevél pestot, ami manapság valóságos gasztro őrületté vált

Alulértékelt zöldségünk, a retek előnyei

A retek tele van rostokkal, C-vitaminnal, antioxidánsokkal. Nem mindenki szereti a kissé fanyarkás ízét, de a leveliből garantáltan tuti pesto készíthető. Feldobhatod vele az ételeidet, mutatjuk is, hogyan!  

Íme, az egyszerű, de nagyszerű pesto recept reteklevélből

Hogy átgondold, mielőtt legközelebb kidobnád a kis gumók leveleit!  

Hozzávalók, amikre szükséged lesz

  • 1 csokor retek zöldje
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Olivaolaj
  • Citromlé
  • Kedvenc olajos magvad: kesudió, tökmag, napraforgómag, fenyőmag, dió
  • Opcionális: parmezán sajt vagy krémsajt (ha nem vegán változatot szeretnél)  
  • Só, bors

Így készítsd el

Első lépés, hogy a retekleveleket alaposan átmossuk, ne maradjon rajta föld, vagy bármilyen nem kívánt szennyeződés. Egy kéztörlővel itasd le a felesleges vizet a levelekről.  

Majd pirítsd le a magvakat. Jobban kihozza az ízüket, de vigyázz! Ne égesd oda!

Vágd durvára a retekleveleket, majd dobd a turmixgépbe – esetleg aprítóba – és turmixold le.

Add hozzá, a citromlevet, olívaolajat és a lepirított magvakat, csipet sót és borsot ízlés szerint.  

Opcionális, nem vegán verzió: ha selymesebb állagot szeretnél, akkor adj hozzá parmezán sajtot, vagy egy kevés krémsajtot.  

Turmixold át jól a pestot, kóstold meg, és ha úgy érzed, fűszerezd tovább.  

Akár rögtön felhasználhatod, de kis pihentetés után jobban összeérnek az ízek.

Hűtőben tárolva 3-4 napig eláll.

Mire használhatod?

Szendvicskrém, tésztaszósz, zöldségekhez mártogatósként is kiváló, de ahogy a hagyományos pestot, húsokhoz is használhatod.

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.