Ezek a legjobb Márton-napi receptek, amiket neked is ki kell próbálnod

sütés-főzés
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 10. 12:00
A liba húsa rendkívül ízletes, enyhén vadas karakterű, ezért is illenek hozzá annyira a gyümölcsös mártások, az édes lekvárok. Most előételt, levest és főételt egyaránt készítünk belőle! A Fanny magazin összegyűjtötte, melyek a legjobb Márton-napi recepteket.

November 11-én ünnepeljük a Márton-napot, amelyhez számos népszokás kapcsolódik, többek között a libából készült ételek elkészítése. Ugyanis a karácsony előtti 40 napos böjt előtt ez az utolsó nagy ünnep, amikor még bátran fogyaszthatunk bármilyen finomságot. Ezt évszázadokon át nagy lakomákkal ünnepelték, hogy jövőre is bőség köszöntsön rájuk. A magyar néphagyományban is komoly szerepet töltött be ez az ünnep, sokan manapság is előszeretettel készítenek libából ételeket erre az alkalomra. Íme a legjobb Márton-napi receptek.

Márton-napi receptek közül a legfinomabb libás ételek az asztalon
Ha márton-nap, akkor liba ételek.
Fotó: Dar1930 /  Shutterstock 

Ezek a legfinomabb Márton-napi receptek

Konfitált libacomb fűszeres gyümölcsbefőttel

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 0,5-1 l libazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 4 hízott libacomb
  • bors ízlés szerint

A BEFŐTTHÖZ:

  • 400 ml 100%-os szőlőlé vagy must
  • 1 ek. finomra aprított rozmaringlevél
  • 2 kis méretű zöld csilipaprika
  • 1/2 bionarancs lereszelt héja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. vaj
  • 500 g mag nélküli szőlő
  • 500 g szilva

ELKÉSZÍTÉS:

1. Nagyobb méretű serpenyőben melegítsük meg a zsírt. Tegyük bele héjastul a megmosott vöröshagymát és a gerezdekre szedett fokhagymát, dobjuk rá a babérlevelet. Tisztítsuk, majd sózzuk, borsozzuk meg, és fektessük a zsírba a libacombokat. Takaréklángon, lassan süssük 2-3 órán át. Mikor már épp olyannak látjuk, hogy kellően megpuhultak, hagyjuk őket a zsírban kihűlni. 2. Közben a befőtthöz a szőlőlét a rozmaringgal, a ki mago zott, felkarikázott csilivel, a narancshéjjal és a meghámozott, átnyomott fokhagymával forraljuk össze 3-4 perc alatt. Utána szűrjük le, majd tegyük vissza a tűzre. Keverjük hozzá a hideg vajat, a leszemezett, megmosott szőlőt, a kimagozott, falatnyi darabokra vágott szilvát. Forraljuk fel, és főzzük 1-2 percig. Tálaljuk a libacombok mellé a befőttet.

210 perc

1 adag 590 kcal

Márton-napi receptek közül az egyik legfinomabb a konfitált libacomb fűszeres gyümölcsbefőttel
Konfitált libacomb fűszeres gyümölcsbefőttel. 
Fotó: Ryzhkov Photography /  Shutterstock 

Tejfölös-kapros libaleves

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 1 adag libaaprólék (far, hát és nyak)
  • 3 sárgarépa
  • 250 g barna csiperkegomba
  • 2 petrezselyemgyökér
  • bors
  • 200 g tejföl
  • 1 ek. liszt
  • 1 csokor kapor finomra aprítva

ELKÉSZÍTÉS:

1. Tisztítsuk meg a húst, tegyük nagyobb lábosba, és öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel. Forraljuk fel, majd 30-40 perc múltán adjuk hozzá a megtisztított és felkarikázott répát, petrezselymet, valamint az alaposan megtisztított, negyedelt gombát. Sózzuk, borsozzuk meg a levest.

2. A tejfölt a liszttel, egy merőkanál forró lével keverjük simára. Amikor a hús és a zöldségek már megpuhultak, öntsük a habarást a levesbe, és sűrítsük be vele. Miután kiszedtük a tányérokba, hintsük meg a kaporral.

90 perc

1 adag 240 kcal

Márton-napi receptek közül az egyik legfinomabb a libaleves
Márton-napi receptek: tejfölös-kapros libaleves.
Fotó: P-L-A-Y-E-R /  Shutterstock 

Kakukkfüves libamájpástétom

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 3 ek. nagy szemű só
  • 3 libacomb
  • 2 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ág kakukkfű
  • 500 g libazsír

ELKÉSZÍTÉS:

1. Dörzsöljük be a sóval a megtisztított libacombokat, és hagyjuk őket 20 percig állni, mielőtt a sót lemorzsolnánk róluk. Tegyük az összeset egy nagy méretű hőálló edénybe az alaposan megtisztított és félbevágott vöröshagymákkal, a meghámozott fokhagymagerezdekkel, a kakukkfűágakkal együtt, majd öntsük rájuk a megolvasztott libazsírt úgy, hogy a combokat ellepje. Toljuk be 100 fokra előmelegített sütőbe, és pároljuk, vagyis konfitáljuk 3 órán át.

2. Emeljük ki a combokat a zsírból. Vágjuk le a csontokról a húst, és kétszer daráljuk le. Ha száraznak ítéljük, keverjünk hozzá a zsírból. A pástétomot merjük edényekbe, és dermesszük meg a hűtőben.

215 perc + hűtés

1 adag 360 kcal

Márton-napi receptek közül az egyik legfinomabb a libamájpástétom
Kakukkfüves libamájpástétom. 
Fotó: Goskova Tatiana /  Shutterstock 

Libamellcsonton sült vagdalt lila káposztával és sült burgonyával

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 1 korpás zsemle, vízbe áztatva
  • 1 kg csontos libamell
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • bors
  • 1/2 fej lila káposzta
  • 2 ek. olaj
  • 1 alma
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1 fahéjrúd
  • 1 csillagánizs
  • 2 ek. vörösborecet
  • 500 g burgonya
  • 100 g libazsír

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Szedjük le a libamell bőrét, és tegyük félre. Vágjuk le a csontról a húst, daráljuk le, majd a csontot rakjuk félre. A húspépet dolgozzuk össze a kinyomkodott zsemlével, a kétféle meghámozott és lereszelt hagymával, nyers tojással, ízlés szerint sóval és borssal.
  2. Tapasszuk a masszát a csontra, formázzuk a mell eredeti alakjára. Fektessük a tepsibe, öntsünk alá némi vizet, és alufóliával takarjuk le. Toljuk be a 200 fokos sütőbe, süssük 20 percig, majd simítsuk rá a félretett bőrt, és süssük 180 fokon még 30 percig. Vegyük le az alufóliát, és süssük ropogósra a tetejét körülbelül 10 perc alatt.
  3. A vékonyra szelt káposztát tegyük fel főni az olajjal, a durvára reszelt almával. Ízesítsük sóval, borssal, cukorral, fahéjjal, csillagánizzsal. Öntsünk rá 100 ml vizet és borecetet. Fedjük le szorosan, és 30 perc alatt pároljuk meg.
  4. Főzzük meg a meghámozott, félbevágott burgonyákat lobogó, enyhén sós vízben körülbelül 10 percig, majd tegyük szűrőbe, és kissé rázogassuk meg, hogy a szélük érdessé váljon.
  5. A libazsírt egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel, majd tegyük bele a burgonyát is, és süssük pár perc alatt körös-körül ropogós aranybarnára.
  6. A sült burgonyát még melegen, ízlés szerint kevés sóval megszórva, a párolt káposztával együtt tálaljuk a libavagdalthoz.

1 adag 660 kcal

90 perc

Márton-napi receptek közül az egyik legfinomabb a liba lila káposztával
Libamellcsonton sült vagdalt lila káposztával és sült burgonyával. 
Fotó: Westend61 /  Getty Images

Az alábbi videóból még több tippet leshetsz el a Márton-napi liba elkészítéséhez:

Ezeket a recepteket is érdemes elkészítened:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.