Nehogy megfőzd – Ha így néz ki a krumpli, megmérgezhet

ételmérgezés
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 26. 14:15
Fontos, hogy tudd! Ha ezt látod a krumplin, ne kockáztass, mert komoly bajod lehet belőle! Mutatjuk, hogy mire kell figyelned, hogy ne kerülj kórházba.

A burgonya akkor is rengeteg változáson esik át, ha helyesen, ideális környezetben tárolod. Kicsírázhat, megpuhulhat, megbarnulhat, bezöldülhet. Néhány változás pedig komoly veszélyeket rejt magában. Mutatjuk milyen esetekben ne készítsd már el a krumplit!

Nem biztonságos a zöld krumpli fogyasztása
Így állapíthatod meg, hogy fogyasztható-e még a krumpli
Fotó: Kazakov Maksim /  Shutterstock 

Ehető-e a zöld krumpli?

Ha zöld elszíneződést veszel észre a burgonyán, az azt jelenti, hogy a zöldségben természetesen előforduló, szolapin nevezetű toxin felhalmozódott.  

Ez az anyag a növény természetes védelmi mechanizmusa útján jön létre, és a kártevők elleni védelemben játszik szerepet.

Elsősorban a növény föld feletti részeiben van jelen, – ezért sem fogyasztjuk levelét vagy szárát. A gumóban – normális körülmények között, – csupán minimális mennyiségben található meg a toxin. Ezt a mennyiséget pedig a hő – a főzés vagy sütés alatt – csökkenti.

Ha azonban nagy mennyiségű szolapint viszel a szervezetedbe, az fejfájást, emésztési panaszokat, hányingert és súlyosabb esetben bénulást is okozhat!

Ezek a szemek akkor fogyaszthatóak biztonságosan, ha a héj alatti zöld részeket addig hámozod, amíg teljesen el nem tűnik.

A zöld elszíneződés már egy intő jel arra, hogy a burgonya megromlott. De ha emellett azt látod, hogy a krumpli megpuhult, aszott vagy foltos, akkor már ne kockáztass, és inkább dobd ki!

Penészes burgonya

Ha penészes a krumpli, azt a héján megjelenő fekete foltok, szemcsék jelzik. Ilyen esetben a burgonyát ki kell dobni. A penészgombák szabad szemmel nem láthatók, így hámozással sem lehet megszabadulni az érintett területektől.

A penészes burgonya fogyasztása ételmérgezést okoz!

Biztonságos a kicsírázott krumpli fogyasztása?

Sokakat elbizonytalanít az is, hogy a kicsírázott burgonya alkalmas-e fogyasztásra. Bár a csírákban szintén koncentrált a szolapintartalom, ha eltávolítod őket a gumóról, nyugodtan elkészítheted.

Kicsírázott krumplik fogyasztása
A kicsírázott burgonyákat, csak a csírák eltávolítása után biztonságos elfogyasztani
Fotó: neurobit /  Shutterstock 

Ha szeretnél biztosra menni, időnként válogasd át az eltárolt burgonyákat, és a rohadni vagy csírázni kezdett darabokat távolítsd el az egészségesek mellől!

Tippek a burgonya tárolásához:

  • A krumplikat tisztítsd meg és csak azután rakd el, hogy teljesen megszáradtak
  • Sötét, hűvös helyre tedd őket (ideális hőmérséklet a burgonya tárolásához: 4–8 °C)
  • Ne tárold hűtőben (a benne található keményítő túl alacsony hőmérsékleten keményítővé alakul, és romlásnak indítja a krumplit)
  • Jól szellőző zsákban vagy rekeszekben raktározd el
  • Szigeteld szalmával, homokkal vagy fűrészporral, hogy még tovább frissek maradjanak

A cikk tartalma nem helyettesíti a professzionális orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést. Mindig kérd ki szakképzett egészségügyi szolgáltatók tanácsát az egészségügyi állapotokkal kapcsolatos kérdéseiddel.    

Így állapíthatod meg, hogy romlott-e a burgonya:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.