
A zöld paradicsom nem hulladék, hanem egy igazi kulináris kincs, amely teljesen új ízeket csempészhet az asztalra. Bár nyersen nagyobb mennyiségben nem fogyasztható, hőkezeléssel, savanyítással vagy fermentálással mennyei finomságokat alkothatsz belőle. A zöld paradicsom keményebb állaga és savanykás íze különösen alkalmassá teszi a tartósításra. Készülj fel arra, hogy a konyhád megtelik az ősz fűszeres illatával, a kamrád pedig különleges ínyencségekkel.
A fermentálás nem egy újkeletű divathóbort, hanem egy ősi tartósítási módszer, amely nemcsak isteni finomságokkal lát el téged, de hihetetlenül egészséges, probiotikus hatású savanyúságokat készíthetsz ezzel az eljárással.
Bors tipp: A zöld paradicsomot a csalamádéba is beledobálhatod, igazán feldobja az ízét.
Az igazi indiai ízeket idéző csatni, egy pikáns, sűrű mártás, amely kiválóan illik sült húsokhoz, sajtokhoz, de akár pirítósra kenve is fantasztikus. Az indiaiak úgy tartják, hogy a csatni olyan erős, hogy nem tudod enni, de olyan édes, hogy nem tudod abbahagyni.
A zöld vagyis éretlen paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, és tartalmaz olyan méreganyagot, mint a tomatin. Ez nagy mennyiségben mérgező lehet, és a szervezetbe jutva olyan tüneteket okozhat, mint gyomor- és bélrendszeri panaszok vagy akár influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek. A tomatin elsősorban a növény zöld részeiben és az éretlen termésben található, de a hőkezelés főzés, sütés jelentősen csökkenti a tomatin tartalmát, a fermentálás és savanyítás pedig lebontja, vagy inaktiválja a toxin nagy részét, így ezek a módszerek biztonságossá teszik a zöld paradicsom fogyasztását.
Ha szeretnéd télire is eltenni a zöld paradicsomot, akkor nézd meg a videót!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.