Zöld maradt a paradicsom? Nem kell kidobni, mennyei finomságokat készíthetsz belőle

Zöld maradt a paradicsom? Nem kell kidobni, mennyei finomságokat készíthetsz belőle

tipp
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 21. 11:15
Eljött az ősz, és a palántáid, amelyek egész éveben elláttam mézédes paradicsommal, most is tele vannak terméssel, csak épp éretlennel. A zöld paradicsom sajnos már nem fog beérni, viszont jó hír, hogy így is érdemes leszedni, hiszen mennyei savanyúságokat készíthetsz belőle.

A zöld paradicsom nem hulladék, hanem egy igazi kulináris kincs, amely teljesen új ízeket csempészhet az asztalra. Bár nyersen nagyobb mennyiségben nem fogyasztható, hőkezeléssel, savanyítással vagy fermentálással mennyei finomságokat alkothatsz belőle. A zöld paradicsom keményebb állaga és savanykás íze különösen alkalmassá teszi a tartósításra. Készülj fel arra, hogy a konyhád megtelik az ősz fűszeres illatával, a kamrád pedig különleges ínyencségekkel.

zöld paradicsomból készült savanyúság
A zöld paradicsomból isteni fermentált savanyúságot készíthetsz.
Fotó: Kateryna Hutnyk / Shutterstock

1. Fermentált zöld paradicsom

A fermentálás nem egy újkeletű divathóbort, hanem egy ősi tartósítási módszer, amely nemcsak isteni finomságokkal lát el téged, de hihetetlenül egészséges, probiotikus hatású savanyúságokat készíthetsz ezzel az eljárással.

Hozzávalók:

  • 1 kg kisebb, hibátlan zöld paradicsom
  • 1 liter víz
  • 20 g nem jódozott tengeri vagy konyhasó 
  • 2-3 gerezd fokhagyma 
  • 1 teáskanál egész fekete bors
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 babérlevél 
  • Egy csipet chili, ha szereted a csípős ízt 
  • Egy tiszta, jól zárható üveg

Elkészítés:

  • Készítsd el a sós felöntőlét. Ehhez forrald fel a vizet, tedd bele a sót, majd hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékletűre. Fontos, hogy ne legyen meleg, különben elpusztítja a fermentáláshoz szükséges jótékony baktériumokat.
  • Előkészítés: Mosd meg alaposan a paradicsomokat és pucold meg a fokhagymát. A nagyobb paradicsomokat félbevághatod, a kisebbeket egészben is hagyhatod.
  • Tedd a fűszereket és a fokhagymát az üveg aljára, ezután szorosan nyomkodd bel a paradicsomokat az üvegbe, majd tegyél rá egy leszorítót, vagy ha az nincs, akkor egy hasáb sárgarépát tegyél az üveg nyakába keresztbe.
  • Öntsd rá a kihűlt sós oldatot úgy, hogy az a paradicsomot teljesen ellepje, de az üveg tetején maradjon 1 cm szabad hely, vagyis légrés.
  • Alaposan zárd le az üveget és tedd egy tálcára vagy tepsire, mert az erjedés során kifolyhat egy kevés folyadék. Tartsd szobahőmérsékleten, fénytől védett helyen 5-7 napig. Naponta egyszer lazítsd meg a tetőt, hogy a keletkező gázok távozhassanak.
  • Amikor az erjedés lelassul, már nem bugyog, vagy csak nagyon lassan, tedd át a hűtőbe, ahol az ízek tovább érnek és a savanyúság hónapokig eltartható. Fogyasztás előtt érdemes még 1-2 hetet várni az igazi ízélményért.

Bors tipp: A zöld paradicsomot a csalamádéba is beledobálhatod, igazán feldobja az ízét.

 

zöld paradicsomos csatni
A zöld paradicsomból készült csatni kiválóan illik sültekhez.
Fotó: Jamie Rogers / Shutterstock

2. Édes-savanyú-csípős zöld paradicsom 

Az igazi indiai ízeket idéző csatni, egy pikáns, sűrű mártás, amely kiválóan illik sült húsokhoz, sajtokhoz, de akár pirítósra kenve is fantasztikus. Az indiaiak úgy tartják, hogy a csatni olyan erős, hogy nem tudod enni, de olyan édes, hogy nem tudod abbahagyni.

Hozzávalók:

  • 1 kg zöld paradicsom apró kockákra vágva, a szár kivágva
  • 2 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 evőkanál friss gyömbér reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 2 dl almaecet vagy 10%-os ételecet
  • 30 dkg kristálycukor 
  • 1 teáskanál só 
  • 2 csipet chili pehely vagy friss chili

Fűszerolaj: 

  • 2 evőkanál olaj vagy ghí
  • 1 teáskanál fekete mustármag
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 db fahéjrúd 
  • 3-4 szem szegfűszeg

Elkészítés:

  • Egy vastag falú lábasban melegítsd fel az olajat. Add hozzá a fekete mustármagot. Amikor a magok pattogni kezdenek, tedd bele a római köményt, az őrölt koriandert, a fahéjrudat és a szegfűszeget. Pirítsd 1 percig, amíg illatozni kezdenek.
  • Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a reszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát. Párold puhára nagyjából 5-7 perc alatt.
  • Tedd bele a felkockázott zöld paradicsomot, a cukrot, a sót, az ecetet és a chilit.
  • Közepes lángon, fedő nélkül főzd 1−1,5 órán keresztül, gyakran megkeverve, amíg besűrűsödik, és a zöldségek teljesen szétfőnek. A csatninak lekvárszerű, kenhető állagúnak kell lennie.
  • Szedd ki a fahéjrudat és a szegfűszegeket, majd a kész csatnit töltsd sterilizált üvegekbe, szorosan zárd le, és fordítsd fejjel lefelé 5 percre, ezután tedd száraz dunsztba a meleg takarók közé egy-két napra.

Tomatin a zöld paradicsomban

A zöld vagyis éretlen paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, és tartalmaz olyan méreganyagot, mint a tomatin. Ez nagy mennyiségben mérgező lehet, és a szervezetbe jutva olyan tüneteket okozhat, mint gyomor- és bélrendszeri panaszok vagy akár influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek. A tomatin elsősorban a növény zöld részeiben és az éretlen termésben található, de a hőkezelés főzés, sütés jelentősen csökkenti a tomatin tartalmát, a fermentálás és savanyítás pedig lebontja, vagy inaktiválja a toxin nagy részét, így ezek a módszerek biztonságossá teszik a zöld paradicsom fogyasztását.

Ha szeretnéd télire is eltenni a zöld paradicsomot, akkor nézd meg a videót!

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.