
A csalamádé készítésében a legnehezebb, hogy kibírd a kóstolással azt a néhány napot, amíg összeérnek az ízek. Ha viszont elég türelmes vagy, akkor az első kóstoláskor éppen azt a varázslatos élményt élheted át, amit a mamád savanyúságának majszolása közben éreztél. Hidd el, ebből a csemegéből még a legválogatósabb vendégeid is repetát kérnek majd! De mi a titok? Egy apró, de annál fontosabb összetevő, amitől az egész savanyúság különlegesen harmonikussá válik.
A csalamádé örök klasszikus savanyúság a magyar konyhában, akár télire eltéve, akár frissen eszegetve például a bográcsban készült paprikás krumplihoz. Ropogós és színes zöldségek egy üvegbe zárva, kellemesen savanykás, enyhén édeskés lében úszva. Ha így készíted a csalamádét, nem csak hihetetlenül finom lesz, de még egészséges is, hiszen nem kell hozzá tartósítószert sem adnod. Próbáld ki ezt a kíméletesebb, természetesebb receptet, amit néhány nap alatt a hűtőben készre érlelhetsz, vagy akár dunsztolással télire is elteheted a friss és ropogós nyári ízeket.
A titkos összetevő egy teáskanálnyi friss zellerlevél, ami hihetetlenül szépen kiemeli a zöldségek természetes ízét, és finom, frissítő mélységet ad a savanyúságnak. Ezt az apró kis turpisságot már a nagyiék is tudták, de most itt az ideje, hogy te is kipróbáld!
Tipp:
Ha szereted a különlegességeket, a lébe tehetsz egy kis mézet is, ez enyhíti az ecet savasságát, és selymes, lágy karaktert ad a savanyúságodnak.
Tipp:
Ha friss csalamádét készítesz, hűtőbe téve 3 nap után fogyasztható, és nagyjából 2 hétig eláll.
Ha télire szeretnéd eltenni, tedd az üvegeket száraz dunsztba legalább 1-2 napra, majd napfénytől védett, hűvös helyen tárold.
Ha kedvet kaptál a bográcsos paprikás krumplihoz is, itt egy remek videó az elkészítéséhez!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.