Így készíthetsz csalamádét pofonegyszerűen a nagymamád receptje szerint - Ezt neked is ki kell próbálnod

savanyúság
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 11. 12:15
El sem hiszed, milyen egyszerű! A csalamádé elkészítése cseppet sem bonyolult, ráadásul ezerszer ropogósabb és finomabb lesz, mint a bolti változat.

A csalamádé készítésében a legnehezebb, hogy kibírd a kóstolással azt a néhány napot, amíg összeérnek az ízek. Ha viszont elég türelmes vagy, akkor az első kóstoláskor éppen azt a varázslatos élményt élheted át, amit a mamád savanyúságának majszolása közben éreztél. Hidd el, ebből a csemegéből még a legválogatósabb vendégeid is repetát kérnek majd! De mi a titok? Egy apró, de annál fontosabb összetevő, amitől az egész savanyúság különlegesen harmonikussá válik.

Csalamádé, ahogy a mama készítette, egy kis extra hozzávalóval
 Így készíthetsz csalamádét pofonegyszerűen 
Fotó: Tatevosian Yana /  Shutterstock 

Csalamádé egy apró kis fortéllyal

A csalamádé örök klasszikus savanyúság a magyar konyhában, akár télire eltéve, akár frissen eszegetve például a bográcsban készült paprikás krumplihoz. Ropogós és színes zöldségek egy üvegbe zárva, kellemesen savanykás, enyhén édeskés lében úszva. Ha így készíted a csalamádét, nem csak hihetetlenül finom lesz, de még egészséges is, hiszen nem kell hozzá tartósítószert sem adnod. Próbáld ki ezt a kíméletesebb, természetesebb receptet, amit néhány nap alatt a hűtőben készre érlelhetsz, vagy akár dunsztolással télire is elteheted a friss és ropogós nyári ízeket.

Csalamádé recept a nagyi titkos receptfüzetéből

A titkos összetevő egy teáskanálnyi friss zellerlevél, ami hihetetlenül szépen kiemeli a zöldségek természetes ízét, és finom, frissítő mélységet ad a savanyúságnak. Ezt az apró kis turpisságot már a nagyiék is tudták, de most itt az ideje, hogy te is kipróbáld!

A csalamádé csípősen az igazi
A csalamádét csípősen is készítheted, úgy lesz az igazi!
Fotó: Esin Deniz /  Shutterstock 

Hozzávalók:

  • Az alábbi mennyiségből nagyjából 4-5 nagyobb befőttesüveg csalamádé lesz.
  • 1 kg fejes káposzta
  • 40 dkg uborka (a legjobb a friss, ropogós, aprószemű, kovászolni való)
  • 30 dkg piros színű édespaprika vagy kaliforniai paprika (piros és sárga vegyesen)
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál só
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl 10%-os ecet
  • 1 teáskanál egész bors
  • 1 kávéskanál mustármag
  • 1-2 zellerlevél apróra vágva
  • 1 liter víz
  • 6-8 szem zöldparadicsom, ha éppen van a kertedben vagy tudsz kérni a szomszédtól. Ha nincs, anélkül is finom lesz!
  • Ha be tudsz szerezni nyers tormát, azt mindenképp tedd meg! (leszorításhoz, tartósításhoz)
  • Ha szereted a csípőset, akkor egy kevés erős zöldpaprika is mehet bele!

Tipp:

Ha szereted a különlegességeket, a lébe tehetsz egy kis mézet is, ez enyhíti az ecet savasságát, és selymes, lágy karaktert ad a savanyúságodnak.

Elkészítés:

  • A zöldségeket alaposan mosd meg. 
  • A káposztát, az uborkát és a zöldparadicsomot vékony szeletekre, a paprikát csíkokra vágd, a répát gyaluld le vagy reszeld durvára, a lilahagymát hajszálvékonyra karikázd.
  • Egy nagy tálban keverd össze a zöldségeket a sóval, és hagyd állni legalább 2 órát, hogy levet engedjenek. Közben néhányszor forgasd át.
  • Egy másik edényben forrald fel a vizet a cukorral, ecettel, borssal, mustármaggal, fokhagymával és az apróra vágott zellerlevéllel. Hagyd kihűlni.
  • A zöldségeket nyomkodd ki kézzel vagy szűrőn, és töltsd steril, tiszta befőttesüvegekbe.
  • Öntsd rá a hideg vagy langyos levet úgy, hogy teljesen ellepje a zöldségeket.
  • Használhatsz savanyúságleszorítót is, vagy akár két pálcikára vágott tormát keresztbe téve, beszorítva az üveg nyaka alá. A torma egyébként tartósít is.
  • Zárd le jól az üvegeket.

Tipp:

Ha friss csalamádét készítesz, hűtőbe téve 3 nap után fogyasztható, és nagyjából 2 hétig eláll.

Ha télire szeretnéd eltenni, tedd az üvegeket száraz dunsztba legalább 1-2 napra, majd napfénytől védett, hűvös helyen tárold.

Ha kedvet kaptál a bográcsos paprikás krumplihoz is, itt egy remek videó az elkészítéséhez!

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.