Ez a trükk segíthet abban, hogy a zöldségeid átvészeljék a telet

tárolás
PUBLIKÁLÁS: 2025. január 25. 08:00
A növekedő élelmiszerárak és a rengeteg ételhulladék mellett a legtöbb ember próbálja megakadályozni az ételek megromlását, és ez alól a krumpli sem kivétel. A krumpli tárolása a téli hónapokban igazi kihívást jelenthet, hiszen a fonnyadás mellett még arra is oda kell figyelni, hogy ne csírázzon ki.

Rengeteg étel végzi a kukában évente az egész világon, így a növekvő élelmiszerárak mellett egyre több ember próbál arra odafigyelni, hogy mindent elfogyasszon a lejárati idő előtt. Az egyik étel, aminek tárolása igazi kihívást jelenthet, ha hosszú hónapokra előre bevásároltunk belőle, az a krumpli. Nemcsak a fonnyadásra kell figyelni, hanem arra is, hogy ezek a zöldségek gyorsan kicsiráznak és elkezdik a földet keresni.

Rengeteg alkalommal, mikor épp főzni készülnénk akkor fedezzük fel, hogy a krumplik fonnyadtak és kicsíráztak, vagy akár penész is van rajtuk.
Rengeteg alkalommal, mikor épp főzni készülnénk akkor fedezzük fel, hogy a krumplik fonnyadtak és kicsíráztak, vagy akár penész is van rajtuk. (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

A krumplik gyors romlásának hátterében általában a nem megfelelő tárolás áll, de nincs miért aggódni Vlatka Lake, az Űrállomás tárolási szakértője ügyes trükköt talált ki. Vlatka szerint, hogy elkerüljük a burgonya idő előtti kidobását, tegyük egy hideg, koromsötét helyre, ahol a nedvesség és a fény nem gyorsítja a romlást.

Ha így tároljuk őket, akkor hetekig, vagy akár egész télen keresztül is jók lesznek.

Ez a trükk nem csak a burgonyára való; csodákat tesz más gyökérzöldségekkel is, például sárgarépával és fehérrépával. Ugyanez a szabály vonatkozik a hagyma, fokhagyma és medvehagyma hosszabb ideig tartó frissen tartására; hűvös, száraz, levegős helyeken vannak a legjobban.

Megfelelő tárolás esetén egy egész fej fokhagyma akár fél évig is jó, azonban ha a gerezdeket széttörjük, a tartósságuk drasztikusan lecsökken, ilyenkor jellemzően két-három hétig jók.

Más zöldségekre is vannak hasonló tárolási tippek, például a brokkolira és spárgára, amelyeknek érdemes a szárát vízben tartani, így tovább frissek maradnak. Egyes gyümölcsöket és zöldségeket külön kell tárolni, hiszen a bomlás alatt etiléngázt bocsátanak ki, ami minden körülöttük lévő dolog romlását felgyorsítja - írta a Mirror.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.