Sajt tárolása – Jól bevált házi praktikák, hogy sokáig friss maradjon

élelmiszer biztonság
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 20. 14:45
A legtöbben megszoktuk, hogy ha megvesszük a sajtot, pár napon belül meg kell enni, mert sokat veszít a zamatából, netán megromlik. Pedig a sajt tárolása nem nagy ördöngősség, csak tudni kell a trükkjét. A Fanny magazin összegyűjtötte a legjobb házipraktikákat, hogy sokáig élvezhesd a sajtod zamatát.

Sokszor tapasztaljuk, hogy miután megvettük a sajtot, pár nap után már bepenészedik, megkeményedik és még az íze is megváltozik. Ne aggódj, ennek nem kell mindig így lennie. A sajt tárolása egyszerű trükkökkel megoldható, mutatjuk hogyan. 

Sajt tárolása optimális módon hűtőszekrényben.
A sajt tárolása egyszerűnek tűnhet, de apróságokon múlik, hogy friss maradjon. 
Fotó: New Africa /  Shutterstock 

Hogyan történjen a sajt tárolása hűtőben?

A sajt könnyen befülled műanyag csomagolásban, és elveszíti az aromáját, de akár be is penészedhet. Felbontás után csomagoljuk sütőpapírba, ez légáteresztő, de a kiszáradástól is megvédi. Nem árt pár naponta lecserélni, ugyanis átnedvesedik, és ez kedvez a penészgombáknak, könnyebben tönkremegy a sajt.

Mivel könnyen befülled, nem szabad légmentesen záródó dobozban tartani, bármennyire is logikusnak tűnik ez a megoldás. Válasszunk olyan dobozt, ami nem teljesen légmentesen zár, vagy hagyjuk résmentesen nyitva a tetejét, így a sajt tárolása optimálisabb lesz.

Ha túl erős a hideghatás, megváltozhat a sajt szerkezete: morzsálódós, száraz lesz, megkeményedhet a külseje még akkor is, ha nem a fagyasztóba tettük. A sajt tárolása során érdemes odafigyelni, hogy a hűtő középső polcára, vagy a zöldséges fiókjába tegyük, itt ugyanis a legtöbb készülékben 5-8 Celsius fok van, ami a kemény és a lágy sajtok számára is ideális tárolási hőmérséklet.

Senki nem szeretne hagyma- vagy citromízű sajtot enni, márpedig ez könnyen megeshet, ha nem figyelünk oda arra, hogy mi kerül a hűtőben mellé. Az erős illatú ételeket inkább pakoljuk át másik polcra, ne legyenek mellette. Ha többfélét tartunk a hűtőben, ezeket is tartsuk külön egymástól.

Tippek a különféle típusú sajtok tárolásához

A különböző típusú sajtok más-más bánásmódot igényelnek, ezért érdemes néhány egyszerű, de hatékony tárolási trükköt alkalmazni, hogy a kemény és lágy fajták is megőrizzék frissességüket.

Kemény sajtok

A kemény sajtokat érdemes még egyszer becsomagolni egy réteg sütőpapírral, vagy kilyuggatott alufóliával, de tehetjük szellőző dobozba is, hogy ne száradjanak ki, így akár három-négy hétig is frissek maradnak.

Lágy sajtok

A lágy sajtokról, mint például a mozzarelláról, a fetáról ne öntsük le a levét. Ha nem fogyasztottuk el mindet, hagyjuk a saját levükben, és fogyasszuk el őket egy-három napon belül. Fontos, hogy a kékpenészes sajtokat ne tegyük más fajtájú készítmények mellé, mert a penész könnyen átterjedhet róluk.

Hogy készül a magyar trappista sajt? A Mindmegette videójából megtudhatod:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.