
Egy szép virágcsokor igazi luxus a hétköznapokban. Nemcsak színekkel és illatokkal tölt fel, de a lelkünkre is hat: a friss virágok csökkentik a stresszt és javítják a hangulatunkat is. Nem véletlen, hogy annyira sajnáljuk, amikor a kedvenc csokrunk két nap után szomorúan bólingatni kezd. De egy kis odafigyeléssel sokkal tovább élvezhetjük a látványt.
A vágott virágok már nem kapnak utánpótlást a gyökereken keresztül, így minden a vázában lévő vízen múlik. Fontos, hogy mindig tiszta legyen: a koszos váza és az állott víz ugyanis tele van baktériummal, ami gyorsan tönkreteszi a virágok szárát. Érdemes minden nap cserélni a vizet, és a vázát is átöblíteni.
Bors tipp: ha egy picit langyos vizet öntünk a virágoknak, gyorsabban fel tudják szívni.
A legfontosabb szabály, hogy a szárak végét mindig ferdén vágd le; így nagyobb felületen tudják magukba szívni a vizet. Ha otthon bontod ki a csokrot, azonnal vágj le 1-2 centit a szárból, és csak ezután helyezd a vázába.
Különösen igaz ez a rózsára, amely hajlamos „eldugítani” a szárát, ha nem frissítjük rendszeresen.
Van pár meglepő, de működő házi praktika.
Bár jól mutat az asztal közepén, a virágcsokor nem szereti a forró napsütést vagy a radiátor közelségét. Hűvös, világos helyen marad a legtovább szép. Ha este hűvös a terasz, nyugodtan kiteheted pár órára; meghálálja a felfrissülést.
Bár csábító a csendéletet idéző kép, ne tedd a csokrot gyümölcsök közelébe! Az érő gyümölcs etilént (gáz) bocsát ki, amitől a virágok sokkal hamarabb elhervadnak. (Ugyanezért nem jó ötlet cigarettafüstös szobában tartani őket.)
Az igazság az, hogy a vágott virágok élettartama mindig véges, de ha naponta pár percet szánsz rájuk, a virágcsokor sokkal tovább marad üde és illatos.
Így helyezd a virágcsokrod a vázába:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.