Paprikás ételek: töltött paprika pulykával és barna rizzsel

Felpaprikázva: klasszikus paprikás ételek újratöltve

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 15. 12:15
A nyár végi, ősz eleji szezon nagy kedvence a paprika, mely ragunak, levesnek, töltve vagy bármilyen más módon ínycsiklandó! Cikkünkben megosztjuk a számunkra legkedvesebb paprikás ételeket, apróbb trükkökkel megbolondítva azokat.

A hazai ízek egyik legnélkülözhetetlenebb eleme a paprika, legyen szó magáról a nyers zöldségről vagy az őrölt fűszerről, a paprikából készült ételek nemcsak laktatóak, hanem könnyen variálhatóak is. Elképzelhetetlenek lennének nélküle a főzelékek, jó néhány csirkeétel, a pörköltek és rengeteg más hagyományos fogás. Az ízesítésen túl a paprika önmagában is megállja a helyét, mi sem jobb bizonyíték erre az alábbi paprikás ételeknél, amelyeken némileg csavartak egyet a Fanny magazin szerkesztői. Íme!

Paprikás ételek: sült karaj paprikával és zöldségekkel
Paprikás ételek: sült karaj paprikával
Fotó: zhekoss /  Shutterstock 

Paprikás ételek: Tradicionális receptek egy kis csavarral

Sült karaj paprikával

Hozzávalók (4 személyre):

  • 100 g fehérbab
  • 2 babérlevél
  • 100 g pritaminpaprika
  • 4 szelet csontos karaj
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek. napraforgóolaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 100 g koktélparadicsom
  • 4 ek. kukoricaolaj
  • 150 g kukoricadara

Elkészítés:

  1. A babot mossuk meg, sós vízben főzzük puhára a babérlevéllel, majd szűrjük le. Mossuk meg, csumázzuk ki, csíkozzuk fel a paprikákat.
  2. A karajt sózzuk, borsozzuk. Forrósítsuk fel a napraforgóolajat, és oldalanként süssük meg rajta a hússzeleteket 2-3 percig. Rakjuk melléjük a kettévágott koktélparadicsomokat, öntsünk alájuk 30 ml vizet. Toljuk be az egészet a 160 fokra előmelegített sütőbe 25 percre.
  3. Serpenyőben forrósítsuk fel a kukoricaolajat. Dobjuk rá a felcsíkozott paprikát. Hagyjuk, hogy megpiruljon, és egy kevés pörzsanyag keletkezzen rajta. Ekkor keverjük meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a főtt babot és a felaprított petrezselymet is. Néhány percig pirítsuk, majd húzzuk le a tűzről.
  4. A kukoricadarát négyszeres mennyiségű forró, sós vízbe szórjuk, és kevergetve főzzük körülbelül 15 percig vagy addig, amíg be nem sűrűsödik. A sült karajt kínáljuk a paprikás babbal és a kukoricakásával.

Elkészítési idő: 60 perc

Energiatartalom 1 adagban: 275 kcal

paprikás ételek: töltött paprika ízlésesen tálalva zöldfűszerekkel
Töltött paprika sütve
Fotó: Esin Deniz /  Shutterstock 

Töltött paprika sütve

Hozzávalók (4 személyre):

  • 600 g pritaminpaprika
  • 100 g rizs
  • 4 ek. olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 g darált sertéshús
  • bors
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 150 g sajt
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

  1. A paprikákat mossuk meg, a tetejüket vágjuk le, a magokat távolítsuk el. A rizst főzzük meg kétszeres mennyiségű sós vízben, majd szűrjük le.
  2. Tisztítsuk meg a vöröshagymát, ezután szeljük finomra. Pirítsuk üvegesre a felforrósított olajon. Adjuk hozzá az átnyomott fokhagymát, majd fél perc múlva a darált húst is. Sózzuk, borsozzuk meg, pirítsuk további 2 percig. Ezután öntsük rá a paradicsompürét és 50 ml vizet. Gyakori kevergetés mellett pároljuk készre körülbelül 15 perc alatt.
  3. Forgassuk bele a főtt rizst, a megmosott és a felaprított petrezselymet, valamint 100 g lereszelt sajtot. A keveréket kanalazzuk az előkészített paprikákba, és jól nyomkodjuk le, hogy tömörebb legyen.
  4. Süssük 180 fokos sütőben 20 percig, majd szórjuk meg a tetejüket a maradék reszelt sajttal. Toljuk vissza a sütőbe 5-8 percre. Miután elkészült, vegyük ki, és azonnal tálaljuk.

Fanny-tipp: Ha sült, vagy töltött paprikát készítenénk, akkor nagyobb és húsosabb darabot vegyünk.

Elkészítési idő: 60 perc

Energiatartalom 1 adagban: 326 kcal

paprikás ételek: töltött paprika fehér tányéron zöldfűszerekkel
Töltött paprika pulykával és barna rizzsel
Fotó: Africa Studio /  Shutterstock 

Töltött paprika pulykával és barna rizzsel 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 100 g barna rizs
  • 2 ek. olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 500 g darált pulykahús
  • 1 tk. morzsolt oregánó
  • őrölt fekete bors
  • 8 nagyobb lecsópaprika
  • 1 l passzírozott paradicsom

Elkészítés:

  1. A barna rizst öblítsük le, és főzzük meg háromszoros mennyiségű vízben.
  2. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat. Pároljuk üvegesre rajta a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát és 2 gerezd meghámozott, átnyomott fokhagymát. Húzzuk félre, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  3. Keverjük a darált húshoz a főtt rizst, a párolt hagymát, az oregánót, ízlés szerint sót és borsot. A paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki, töltsük meg ezzel a húsos-rizses masszával. A megmaradó töltelékből kézzel formázzunk kisebb méretű gombócokat.
  4. A passzírozott paradicsomot öntsük egy nagyobb lábasba, reszeljük bele a maradék 2 gerezd fokhagymát, majd helyezzük bele a paprikákat és a kisebb gombócokat. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk és borsozzuk meg. Végül lefedve, takaréklángon főzzük puhára.
  5. A paprikákat és a gombócokat vegyük ki, a mártást pedig botmixerrel törjük krémesre, és kanalazzuk a paprikákra és a gombócokra. Még melegen, főtt burgonyát vagy kenyeret kínálhatunk hozzá.

Elkészítési idő: 70 perc

Energiatartalom 1 adagban: 335 kcal

paprikából készült ételek: lecsós csirke nokedlivel tálalva
Lecsós csirke nokedlivel
Fotó: csikiphoto /  Shutterstock 

Lecsós csirke nokedlivel

Hozzávalók a lecsóhoz (4 személyre):

  • 2 ek. olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g szárazkolbász
  • 400 g csirkemell- vagy csirkecombfilé
  • 4 nagy lecsópaprika
  • 4 nagy paradicsom
  • őrölt bors

Hozzávalók a nokedlihez:

  • 2 tojás
  • 400 g liszt
  • 1 nagy csokor bazsalikom

Elkészítés:

  1. A lecsóhoz egy nagyobb lábasban hevítsük fel az olajat. Pároljuk üvegesre rajta a finomra szelt vörös- és a fokhagymát. Adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, majd süssük zsírjára.
  2. Az előkészített csirkehúst kockázzuk fel, tegyük a kolbászos alapra, és nagyobb lángon, kevergetve süssük egészen fehéredésig.
  3. A paprikákat csumázzuk ki, majd karikázzuk fel. A paradicsomokat tegyük 1 percre forró, aztán jeges vízbe. Hámozzuk meg, vágjuk kockákra. Rakjuk a zöldségeket a húsra. Sózzuk, borsozzuk, és kevergetve főzzük az egészet puhára.
  4. A nokedlihez a tojást villával verjük fel. Keverjünk hozzá körülbelül 300 ml vizet, a lisztet, a sót és a fel aprított bazsalikom háromnegyedét. Nokedliszaggatóval szaggassuk a tésztát lobogó forró, sós vízbe. Miután feljöttek a tetejére, szűrjük le.

Fanny-tipp: A lecsót gazdagíthatjuk más szezonális zöldséggel, így akár tehetünk bele padlizsánt vagy cukkinit is.

Elkészítési idő: 60 perc

Energiatartalom 1 adagban: 740 kcal

sültpaprika krémleves fehér tálkában
Sültpaprika-krémleves
Fotó: asmiphotoshop /  Shutterstock 

Sültpaprika-krémleves

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 fej fokhagyma
  • 5 ek. olívaolaj
  • 3 kaliforniai paprika
  • 1 csokor újhagyma
  • 400 g hámozott-darabolt paradicsom (konzerv)
  • 500 ml zöldségleves-alaplé
  • 1 marék bazsalikom
  • vörösborecet

Elkészítés:

  1. A fokhagymát csomagoljuk alufóliába fél evőkanál olívaolajjal és 1 nagy csipet sóval.
  2. A paprikákat mossuk meg, tegyük tepsibe, locsoljuk meg 1 evőkanál olívaolajjal. Rakjuk mellé az előkészített fokhagymát. Süssük 230 fokos sütőben 35-40 percig.
  3. Hámozzuk meg a sült zöldségeket, majd a paprikákat magozzuk ki. Forrósítsuk fel a többi olívaolajat, fonnyasszuk meg rajta a felkarikázott újhagymát. Mehet rá a konzervparadicsom a levével együtt, az alaplé, a paprika, a fokhagyma. Sózzuk meg, és főzzük körülbelül 20 percig.
  4. Tegyünk félre egy kevés bazsalikomot a díszítéshez, a többit adjuk a leveshez, majd pürésítsük botmixerrel. Ízesítsük borecettel, és tálaljuk a maradék bazsalikommal.

Elkészítési idő: 60 perc

Energiatartalom 1 adagban: 295 kcal

Vitaminban erős

Azt mindenki tudja, hogy a paprikában rengeteg a C-vitamin, de azt már kevesebben, hogy ez az egészséges zöldség A- és B-vitaminban is gazdag. Az erős és a csípős fajták a kapszaicin nevű hatóanyagnak köszönhetően fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A magnézium-, vas- és káliumtartalma révén rendszeresen fogyasztva a vérkeringést, illetve az anyagcserét is pozitív van befolyásolja, szabályozza a vérnyomást, serkenti az emésztést. Emellett jó fertőtlenítő és izzasztó, tehát gyorsabban lábal ki a megfázásból az, aki sokat eszik ebből a zöldségből. 

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.