
Az alma héja egy valódi kis csodaszer, ugyanis tele van létfontosságú vitaminnal, és kvercetint tartalmaz, ami egy erős gyulladáscsökkentő vegyület, ami remek immunerősítő, de a tüdőt és a szívet is megvédi. Az alábbi cikkben eláruljuk, hogyan használhatjuk fel a maradék almahéjat egyszerre okosan, gyorsan és gazdaságosan.
Egészséges diétás csipszet is készíthetünk a megmaradt almahéjból. Ehhez 150 fokos sütőben süssük 20 percig.
Öntsünk az odakozmált edénybe csapvizet, dobjunk bele egy nagy marékkal, és forraljuk egészen 30 percig. A benne található savak az égett zsírt is feloldják.
Kiszárítva forró vízzel forrázzuk le, majd hagyjuk állni lefedve 15 percig. Kihűlve kortyolhatjuk. Magas C-vitamin-tartalma az immunrendszert is támogatja.
Egy lábosban főzzük teljesen puhára. A leszűrt levükhöz adjunk körülbelül 50 dkg kristálycukrot, majd forraljuk fel, és kisebb lángon főzzük addig, amíg a szirup be nem sűrűsödik. Palacsintára vagy gofrira csurgatva mennyei lesz.
Helyezzük a megtisztított arcbőrünkre úgy, hogy a héj a belső részével lefelé legyen. Hagyjuk rajta körülbelül 20 percig. Amellett, hogy összehúzza a pórusokat, enyhíti az akné tüneteit, és frissíti, nyugtatja a bőrt.
Tegyünk egy nagyobb befőttesüvegbe 1 kg mennyiséget. Öntsünk fel 10 dkg cukrot 1 liter vízzel, forraljuk fel, és ha langyosra hűlt, csurgassuk a héjakra. Egy szelet kenyeret tegyünk a tetejére, kössük le gézzel, majd meleg helyen érleljük másfél hétig. Leszűrve használjuk az ecetet.
Mivel magasabb a pektintartalma, gyorsan besűríti a lekvárt. Ha viszont nem szeretnénk más gyümölccsel összekeverni, ruhába kötözve tegyük a fazékba.
Áztassuk hideg vízbe 24 órára, majd szűrjük le. Hígítsuk fel vízzel 1:2 arányban, majd a szobanövényeinket hetente locsoljuk meg az oldattal.
Szárítsuk ki sütőben 150 Celsius-fokon, majd miután kihűltek, törjük őket kisebb darabokra. Tegyük egy tálkába, csepegtessünk rájuk a kedvenc illóolajunkból, majd a tegyük ki a nappaliba az asztalra.
Hámozáskor vágjuk fel 1-3 centis darabokra, zacskózzuk, majd tegyük a fagyasztóba. Télen vegyünk elő minden nap egy marékkal, és tegyük ki a madáretetőbe. A cinkék imádni fogják.
További almás finomságokért nézd meg az alábbi videót:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.