
Az egyik leggyakrabban vásárolt szénhidrátforrás a kenyér, ami majdnem minden étkezés során az asztalra kerül. Egyebek mellett ezért is fontos a szervezetünk, az emésztésünk és persze a pénztárcánk számára a jó minőségű kenyér megtalálása.
Érdemes kerülni az olyan kenyereket, amelyek terjedelmes összetevőlistával rendelkeznek. Egy jó pékáru hagyományos módon készül és alapvetően nem bonyolult: lisztből, vízből, kovászból vagy élesztőből áll, ebből kifolyólag nem is kell, hogy egy vagyonba kerüljön.
Ha csomagolt kenyeret veszünk, mindig nézzük meg, mi áll a címkén: egy minőségi pékáru elkészítéséhez ugyanis nincs szükség adalékanyagokra, tartósítószerekre, cukorra és egyéb mesterséges összetevőkre. Minél hosszabb a lista, annál silányabb és egészségtelenebb lehet a termék.
Kifejezetten jó előnyben kell részesíteni a természetes kovásszal készült kenyereket, amik bár lassabban készülnek. Na, de milyen a jó kovászos kenyér? Könnyebben emészthető, jobb ízű és több ideig eltartható. A héja ropogós, a belseje rugalmas, íze enyhén savanykás.
A teljes kiőrlésű kenyér is remek választás: ez több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér lisztből készült változat. Arra azonban figyeljünk, hogy ne túlárazott színezett kenyeret vegyünk, amit csupán a hangzatos „teljes kiőrlésű” címkével láttak el. Árulkodó lehet az összetételek között a karamell kifejezés.
A nagyobb boltok, áruházak polcain kínált „házi jellegű”, „kézműves” vagy „egészséges” feliratok is megtévesztőek lehetnek, gyakran csak marketingfogások. Hogy ne érjen csalódás, ellenőrizzük az összetevőket és a származási helyet, ne pedig a dizájnos csomagolásra hagyatkozzunk.
A jó kenyér belseje nem túl tömör, de nem is túl levegős, a morzsája rugalmas, a tésztája egyenletesen lyukacsos, a héja pedig enyhén ropogós. Ha felvágva azt tapasztaljuk, hogy a pékáru felfújt, szivacsos vagy extrém módon puha, valószínűleg ipari feldolgozású és sok adalékanyagot tartalmaz.
Jobb, ha nem tesszük le a voksunkat csak és kizárólag egyetlen típus mellett. Váltogassuk bátran a különféle változatokat és liszteket, hiszen az egyes kenyérfélék más-más tápértékkel és ízvilággal rendelkeznek.
Vásároljunk kézműves pékségekben, vagy ismertebb sütödékhez tartozó üzletekben, így biztosak lehetünk abban, hogy mi kerül a tányérra. Ha pedig kérdésünk lenne, a legfontosabb információkat az ott dolgozóktól is begyűjthetjük.
Kipróbálnád a kovászkészítést? Akkor nézd meg ezt a hasznos videót:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.