Nem álom a jó minőségű kenyér – Így vásárold a legnépszerűbb pékárut

Nem álom a jó minőségű kenyér – Így vásárold a legnépszerűbb pékárut

kenyér
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 20. 12:15
Augusztus 20-án nemcsak az államalapításról való megemlékezés, de az új kenyér ünnepe is esedékes, aminek apropóján érdemes körbejárni pár kérdést. Például, hogy hogyan és milyen szempontok alapján választhatunk megfelelő pékárut a mindennapokra. Továbbá, hogy milyen jó a kovászos kenyér. Nem mindegy ugyanis, hogy jó minőségű kenyér kerül-e az asztalra.

Az egyik leggyakrabban vásárolt szénhidrátforrás a kenyér, ami majdnem minden étkezés során az asztalra kerül. Egyebek mellett ezért is fontos a szervezetünk, az emésztésünk és persze a pénztárcánk számára a jó minőségű kenyér megtalálása.

jó minőségű kenyér
Egy jó minőségű kenyér nem tartalmaz felesleges adalékanyagokat, csupán a legalapvetőbb összetevőket.
Fotó: Mentor57 /  Shutterstock 

1. Egyszerű alapanyagokból áll a jó minőségű kenyér

Érdemes kerülni az olyan kenyereket, amelyek terjedelmes összetevőlistával rendelkeznek. Egy jó pékáru hagyományos módon készül és alapvetően nem bonyolult: lisztből, vízből, kovászból vagy élesztőből áll, ebből kifolyólag nem is kell, hogy egy vagyonba kerüljön.

2. Ezek felesleges hozzávalók

Ha csomagolt kenyeret veszünk, mindig nézzük meg, mi áll a címkén: egy minőségi pékáru elkészítéséhez ugyanis nincs szükség adalékanyagokra, tartósítószerekre, cukorra és egyéb mesterséges összetevőkre. Minél hosszabb a lista, annál silányabb és egészségtelenebb lehet a termék.

3. Vissza a gyökerekhez

Kifejezetten jó előnyben kell részesíteni a természetes kovásszal készült kenyereket, amik bár lassabban készülnek. Na, de milyen a jó kovászos kenyér? Könnyebben emészthető, jobb ízű és több ideig eltartható. A héja ropogós, a belseje rugalmas, íze enyhén savanykás.

4. Ne dőljünk be neki

A teljes kiőrlésű kenyér is remek választás: ez több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér lisztből készült változat. Arra azonban figyeljünk, hogy ne túlárazott színezett kenyeret vegyünk, amit csupán a hangzatos „teljes kiőrlésű” címkével láttak el. Árulkodó lehet az összetételek között a karamell kifejezés.

jó minőségű kenyér, kenyértípusok
Többféle jó minőségű kovászos kenyér is elérhető a piacon. 
Fotó: amine chakour /  Shutterstock 

5. Vigyázzunk, akár át is verhetnek

A nagyobb boltok, áruházak polcain kínált „házi jellegű”, „kézműves” vagy „egészséges” feliratok is megtévesztőek lehetnek, gyakran csak marketingfogások. Hogy ne érjen csalódás, ellenőrizzük az összetevőket és a származási helyet, ne pedig a dizájnos csomagolásra hagyatkozzunk.

6. Sokat elárul a kenyér belseje

A jó kenyér belseje nem túl tömör, de nem is túl levegős, a morzsája rugalmas, a tésztája egyenletesen lyukacsos, a héja pedig enyhén ropogós. Ha felvágva azt tapasztaljuk, hogy a pékáru felfújt, szivacsos vagy extrém módon puha, valószínűleg ipari feldolgozású és sok adalékanyagot tartalmaz.

7. Jót tesz a változatosság

Jobb, ha nem tesszük le a voksunkat csak és kizárólag egyetlen típus mellett. Váltogassuk bátran a különféle változatokat és liszteket, hiszen az egyes kenyérfélék más-más tápértékkel és ízvilággal rendelkeznek.

8. Tegyük fel a kérdéseinket

Vásároljunk kézműves pékségekben, vagy ismertebb sütödékhez tartozó üzletekben, így biztosak lehetünk abban, hogy mi kerül a tányérra. Ha pedig kérdésünk lenne, a legfontosabb információkat az ott dolgozóktól is begyűjthetjük.

Kipróbálnád a kovászkészítést? Akkor nézd meg ezt a hasznos videót:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.