
A nyár kifejezetten érzékeny időszak a különböző élelmiszerek tekintetében. Néha elég egy fülledt konyhában éjszakára kint hagyni az ételt, másnap azt tapasztalhatjuk, hogy megbuggyant a fogás. A pékáruk, a gyümölcs és zöldség, de tejtermékek is hamar tönkremehetnek, penészessé válhatnak a nagy melegben, főleg, ha közvetlen nap éri, vagy ha a hűtő tetején tároljuk őket, ahol magasabb a hőmérséklet, de az is probléma lehet, ha a főzőalkalmatosság közelében rendszeresen hőt kap. A felbontott ételek a hűtőben sem maradnak örök életűek. Íme, néhány praktika, amivel a vakációról hazatérve is lesz miből falatoznunk.
A kenyér remekül eláll a hűtőszekrényben, de csak ha megfelelően tesszük a hűsre. Amennyiben betartjuk a következő alapvető szabályt, a nyaralásból megérkezve gond nélkül az étkezőasztalra kerülhet. A hűtőbe tett pékáru zacskójának belsején a hirtelen hőmérséklet-különbség miatt hamar lecsapódik a pára, amitől a kenyér benedvesedhet, így ezen a helyen is penészesedésnek indulhat. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, tegyünk konyhai papírtörlőt a zacskó belsejébe, ami felszívja majd a nedvességet. A száját hagyjuk nyitva.
Egy-két szellőztetés nélküli, friss levegő mentes nap is elég a gyümölcsöknek és zöldségeknek, hogy összeessenek és rothadásnak induljanak, ezek a termések ráadásul egymást is megpenészesíthetik. Elég egyetlen rohadt alma, vagy penészedő paradicsom és a körülötte lévőknek is annyi. Ezt megelőzendő, csakis ép terméseket hagyjunk otthon, amiket tároljunk a hűtőben. Érdemes papírtörlőre helyezni őket, ami a párát felszívja, ha zacskós zöldségről van szó, ebbe is terítsünk papírt. Tanácsos ezen kívül úgy tárolni őket, hogy ne érjenek össze, ezzel szintén meghosszabbíthatjuk az élettartamukat.
Célszerű a pihenésre való indulás előtt alaposan kitakarítani a hűtőszekrényt, hiszen a fridzsiderben található morzsák, kifolyt levek vagy ételmaradványok melegágyai lehetnek a penészgombák elszaporodásának. Ezzel a picit időigényesebb megoldással megelőzhetjük a kellemetlenségeket.
A megmaradt szendvicsfeltétet sem feltétlenül kell a kutyának adnunk, némi előkészület elég ahhoz, hogy hazatérve is fogyasztható állapotban legyenek. Az ilyen érzékeny árukat jól záródó, lehetőleg vákuumzáras tasakba tegyük el, hiszen ezek a legnagyobb eséllyel légmentes környezetben élnek túl. Mielőtt elzárjuk, érdemes szárazra törölni őket. A sajtok jobban elállnak, a felvágottak típustól függően maximum 1 hétig képesek túlélni.
A már megbontott tejes áruk nagy veszélynek vannak kitéve, még akkor is, ha a hűtőben állnak. Ha több napra, akár 1-2 hétre elutazunk és teljesen érintetlenül maradnak, még problémásabb lehet a kérdés. Habár a tejtermékek állaga megváltozhat, mégis érdemes lehet lefagyasztani, ha nem szeretnénk kidobni, ezeket később sütéshez-főzéshez felhasználhatjuk. Élhetünk a légmentes tárolás lehetőségével is, viszont ha már csak kevés maradt meg, azt inkább fogyasszuk el még az indulás előtt.
Ha érdekel, milyen praktikák mentén ajánlott az élelmiszereket tárolni a mindennapokban, nézd meg ezt a videót is:
Talán ezek a cikkek is érdekelnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.