Megelőznéd a penészt az otthonodban? Íme 5 egyszerű trükk, amit még nyaralás előtt iktass be

penészes
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 27. 15:15
Nincs is annál nagyobb bosszúság, mint amikor megposhad az étel, aminek ettől fogva nincs több esélye, muszáj a szemetesben landolnia. Még jobban zavarhat minket ez a probléma, ha a nyaralásból hazatérve tapasztalunk penészesedést, miközben azzal szembesülünk, hogy emiatt nincs mit vacsoráznunk.

A nyár kifejezetten érzékeny időszak a különböző élelmiszerek tekintetében. Néha elég egy fülledt konyhában éjszakára kint hagyni az ételt, másnap azt tapasztalhatjuk, hogy megbuggyant a fogás. A pékáruk, a gyümölcs és zöldség, de tejtermékek is hamar tönkremehetnek, penészessé válhatnak a nagy melegben, főleg, ha közvetlen nap éri, vagy ha a hűtő tetején tároljuk őket, ahol magasabb a hőmérséklet, de az is probléma lehet, ha a főzőalkalmatosság közelében rendszeresen hőt kap. A felbontott ételek a hűtőben sem maradnak örök életűek. Íme, néhány praktika, amivel a vakációról hazatérve is lesz miből falatoznunk.

penészes
Némi tudatossággal elejét vehetjük az élelmiszer penészesedésének
Fotó: Stock-Asso /  Shutterstock 

1. Penészes kenyér ellen használjuk jól a hűtőt

A kenyér remekül eláll a hűtőszekrényben, de csak ha megfelelően tesszük a hűsre. Amennyiben betartjuk a következő alapvető szabályt, a nyaralásból megérkezve gond nélkül az étkezőasztalra kerülhet. A hűtőbe tett pékáru zacskójának belsején a hirtelen hőmérséklet-különbség miatt hamar lecsapódik a pára, amitől a kenyér benedvesedhet, így ezen a helyen is penészesedésnek indulhat. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, tegyünk konyhai papírtörlőt a zacskó belsejébe, ami felszívja majd a nedvességet. A száját hagyjuk nyitva.

2. Így ments meg a zöldséget és gyümölcsöt

Egy-két szellőztetés nélküli, friss levegő mentes nap is elég a gyümölcsöknek és zöldségeknek, hogy összeessenek és rothadásnak induljanak, ezek a termések ráadásul egymást is megpenészesíthetik. Elég egyetlen rohadt alma, vagy penészedő paradicsom és a körülötte lévőknek is annyi. Ezt megelőzendő, csakis ép terméseket hagyjunk otthon, amiket tároljunk a hűtőben. Érdemes papírtörlőre helyezni őket, ami a párát felszívja, ha zacskós zöldségről van szó, ebbe is terítsünk papírt. Tanácsos ezen kívül úgy tárolni őket, hogy ne érjenek össze, ezzel szintén meghosszabbíthatjuk az élettartamukat.

penészes
Érdemes a hűtőszekrényt alaposan kitakarítani, mielőtt elutazunk otthonról
Fotó: Oleggg /  Shutterstock 

3. Az általános praktikák ereje

Célszerű a pihenésre való indulás előtt alaposan kitakarítani a hűtőszekrényt, hiszen a fridzsiderben található morzsák, kifolyt levek vagy ételmaradványok melegágyai lehetnek a penészgombák elszaporodásának. Ezzel a picit időigényesebb megoldással megelőzhetjük a kellemetlenségeket. 

4. Sajtok és felvágottak megmentése

A megmaradt szendvicsfeltétet sem feltétlenül kell a kutyának adnunk, némi előkészület elég ahhoz, hogy hazatérve is fogyasztható állapotban legyenek. Az ilyen érzékeny árukat jól záródó, lehetőleg vákuumzáras tasakba tegyük el, hiszen ezek a legnagyobb eséllyel légmentes környezetben élnek túl. Mielőtt elzárjuk, érdemes szárazra törölni őket. A sajtok jobban elállnak, a felvágottak típustól függően maximum 1 hétig képesek túlélni. 

5. Mi lesz a leggyorsabban romló termékekkel?

A már megbontott tejes áruk nagy veszélynek vannak kitéve, még akkor is, ha a hűtőben állnak. Ha több napra, akár 1-2 hétre elutazunk és teljesen érintetlenül maradnak, még problémásabb lehet a kérdés. Habár a tejtermékek állaga megváltozhat, mégis érdemes lehet lefagyasztani, ha nem szeretnénk kidobni, ezeket később sütéshez-főzéshez felhasználhatjuk. Élhetünk a légmentes tárolás lehetőségével is, viszont ha már csak kevés maradt meg, azt inkább fogyasszuk el még az indulás előtt.

Ha érdekel, milyen praktikák mentén ajánlott az élelmiszereket tárolni a mindennapokban, nézd meg ezt a videót is:

Talán ezek a cikkek is érdekelnek:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.