Nem is hinnéd, miért baj, ha napfény éri a konyhapultot

konyhapult
PUBLIKÁLÁS: 2024. június 22. 12:30
Minden konyha egyedi, van, ahova alig jut napfény, míg máshova még sok is, ami a benti hőmérséklet mellett a hűtőszekrényen kívül tárolt élelmiszerekre is hatással lehet.

Mit tegyünk a meleget kapó ételekkel? A Fanny magazin elárulja!

sárgarépa zöldség konyha
Fotó: Illusztráció:Pexels


 

1.

Ne induljon barnulásnak

Nemcsak fonnyadásnak és barnulásnak indulhatnak a napos szegletekben hagyott gyümölcsök, de frissességükből is gyorsabban veszíthetnek. Ennek elkerülése érdekében, válasszunk nekik árnyékos helyet, vagy használjunk hálós fedést.


 

2.

Pékáruk veszélyben 

A melegtől és tűző naptól hamar bepállhat, a nedvesség miatt pedig akár néhány óra alatt is megpenészedhet a zacskóban álló kenyér, zsemle, egyéb pékáru. Ezek helyének megtalálására érdemes több időt fordítani, és számításba venni, mikor, hol és mennyi fény érkezik a konyhába az egyes napszakokban. 


 

3.

Olvadó finomságok

Csokoládét és cukormázas édességeket ne felejtsük kint, mert a közvetlen napfényben hamar cseppfolyóssá válhatnak potenciális nassolnivalóink. Ezeket tartsuk inkább a konyhaszekrényben, árnyéktól védett polcokon, ha pedig nem okoz gondot a keményebb állag, akkor a hűtőben.


 

4.

Poshadás ellen

Könnyen beposhadhat a flakonos vagy kancsóban tárolt víz, ha az ablaküvegen át hosszabb ideig éri a nyári napfény. Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen ízű és fogyasztásra nem éppen alkalmas nedűbe való belekortyolást, tartsuk hűtőben, sötétebb kamrában, vagy a konyhabútor árnyékában az italt.


 

5.

Fonnyadó zöldségek

A napon aszalódó paprika, paradicsom, saláta, retek, uborka és számos más zöldség könnyedén összeesett külsejűvé válhat, ráadásul nedvességtartalma is csökkenhet. Ezért semmiképpen se hagyjuk a napfényes ablakban, válasszuk helyette a kamrát vagy a hűtőt.


 

6.

Rendezzünk át mindent

Ha folyamatosan gondot okoz a konyhába betörő napfény, és ennek visszatérően az élelmiszereink látják kárát, gondoljuk újra a helyiség tárolási rendszerét. Ha merészebbek vagyunk, látványosabb átrendezésbe is foghatunk.


 

1.

A hűtőbe valóak

Számtalan élelmiszert tárolunk a kamrában, a konyhapulton, netán a mikrohullámú sütő tetején, ám ezekkel megkockáztatjuk, hogy korábban megromoljon, és végül ki kelljen dobni. Ha szeretnénk elkerülni a pazarlást, növelnénk az eltarthatóságot, és meghosszabbítanánk az alapanyagok frissességét, fogadjunk meg pár tanácsot! Kezdhetjük máris a kenyérrel, ami gyakran penészedik meg kint, ezért érdemes betenni a hűtőbe. Helyezzünk papírtörlőt a zacskóba, hogy felszívja a keletkező nedvességet. Ha hosszútávon tárolnánk hűvösben a pékárut, válasszuk a fagyasztót, ahol fóliába vagy sütőpapírba tekerve is remekül eláll az élelmiszer. 


 

2.

Hidegre a lisztekkel!

Elsőre talán furcsán hangozhat, de a teljes kiőrlésű, valamint különféle magliszteket (mandula, szezámmag, lenmag, tökmag) tanácsos hűtőben tárolni felbontás után, mivel ezek gyorsabban avasodnak és romlanak, mint mezei társaik.


 

3.

Ne hagyjuk a kamrapolcon

Bontatlanul sokáig el lehet tárolni az üveges nyalánkságokat, felbontás után viszont mindenképpen tegyük őket a hűtőbe, ahogyan a gyártók is javasolják a termékek címkéjén. A házi készítésű nyalánkságokkal is hasonlóan érdemes eljárni.


 

4.

Aszaltan tartósabb

Alacsonyabb víztartalom jellemzi az aszalékokat, éppen ezért nagyszerűen elállnak a konyha sötét szegleteiben, ha azonban pár hónapnál is tovább szeretnénk őket elraktározni, válasszuk a hűtőszekrény polcait.


 

5.

Maradjon friss a mustár!

Nem kell attól tartanunk, hogy a mustár megromlik a kamrában vagy a különféle konyhafelületeken, ám ha szeretnénk a dijoni és tormás verziók sajátos ízét és csípős üdeségét megőrizni, használjuk a hűtőt!


 

6.

Ízletes avokádó

A boltban megvásárolt még kemény és éretlen zöldség néhány nap alatt megérik a konyhapulton, ezt követően azonban a felhasználásig ajánlott hűtőben tárolni, ezzel elkerülhető a túlérése. 


 

7.

Állítsuk egy üvegbe

Habár a bazsalikomot bátran tarthatjuk a konyhai levegőn, a rozmaringgal és kakukkfűvel célszerű másképp eljárni. Ezeket átmosás után csavarjuk nedves törlőkendőbe, míg a petrezselymet, koriandert és kaprot állítsuk kevés vizet tartalmazó befőttesüvegbe, és máris mehetnek a hűtőbe.


 

8.

Diófélék nagy tételben

Nagyobb magmennyiséget, hogy avasodás nélkül süthessük bele a süteménybe, javasolt a fagyasztóban tárolni hosszútávon, ahol nem válnak állottá, és a párás meleg miatt nem kell aggódnunk a penészesedéstől sem. Tároljuk légmentesen zárható edényekben, zacskókban, akár egy évig is!


 

Szöveg: Légrádi Júlia


 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.