Test és lélek

Orvosok is kérik Füves Gyuri bácsi segítségét

Bors

Létrehozva: 2014.01.26.

Szabó Györgyöt a legtöbben csak Füves Gyuri bácsiként ismerik. Ő egy abból az alig két tucat emberből, aki a gyógynövényeket a legjobban ismerik hazánkban. Az idős úr tanácsait orvosok és gyógyszerészek is kikérik.

Ma Magyarországon alig 20-25 olyan ember van, aki őseitől kapta szellemi örökségül a gyógynövények tudományát. Ezek egyike Szabó Gyuri bácsi, aki nagyanyjától tanulta a füvek ismeretét és szeretetét, s aki maga is mindennap élvezi a gyógynövények áldásos hatását.

A nagymama 1865-ben született, és Sajókazinc javasasszonya volt. Kilenc unokája közül Gyurkának adta át a tudást, hogy melyek a gyógyító növények, melyiket mire lehet használni, mikor és hogyan kell szedni. Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Gyógyteái sokféle bajra adnak enyhülést, még a cukorbetegeken is tud segíteni.

Ezzel a teakeverékkel lett ismert az óceánon túl is. Gyuri bácsi a tavasz beköszöntével gyógynövénygyűjtő túrákra indul a Bükkben. Az itt szedett gyógynövények hatóanyag-tartalma rendkívül magas, az országos átlagnál több napsütés és a település fekvése miatt. Minél magasabban él a gyógynövény, annál alacsonyabbra nő, így koncentráltabb a hatóanyagtartalma.

A fáradhatatlan füvesember a gyógynövények hatásairól tart előadást az ország különböző városaiban, könyvet ír és egészségnaptárt szerkeszt. Közben pedig tanítja lányát, Lopes-Szabó Zsuzsát, hogy majd ő vigye tovább a család szellemi örökségét.

Gyuri bácsi milyen teát iszik, hogy ennyi elfoglaltság mellett is mindig fitt és mosolygós?

Mindennap 6-8 féle teát iszom, ezeket: csipkehús, galagonya virágos hajtásvég, kisvirágú füzike, fürtös men-ta, mezei katáng, fehér akácvirág, tejoltó galaj, tyúkhúr és diólevél. Mindig másból, mikor melyikből, egy-egy bögrével.

Lánya mellett hányan és kik segítik a munkáját, hogy a gyógynövények ismerete tovább hagyományozódjon?

Szerencsére már elég sokan segítik a napi teendőket, vannak fitoterapeuta végzettségűek, és vannak, akik egyéb téren erősítik a csapatot. 


A teák és teakeverékek mellett mostanában megjelentek a gyógynövénytinktúrák is. Ezeknek ugyanolyan hatása van, mint a teáknak?

Nem, a tinktúrákban 20-30 százalékkal több a hatóanyag, mert a vízben és az alkoholban oldódó hatóanyagok is benne vannak. 

Milyen a kapcsolata az orvosokkal és az étrendkiegészítő-gyártókkal? Ezt azért kérdezem, mert sokan ész nélkül kapkodják azokat a szintetikus pirulákat, amelyek hatásáról nincsenek meggyőződve, a természet kincseivel viszont nem élnek.

Az étrendkiegészítő-gyártókkal nincs kifejezett kapcsolatom, de egyre több orvos keres és hallgat meg. Többen voltak, akik a személyes tanácsadásaimat is végighallgatták és jegyzeteltek. A gyógynövénygyűjtő túráinkra nemcsak orvosok, hanem gyógyszerészek is járnak, szerencsére egyre többen.


Tapasztalja-e, hogy az emberek elfordulnak az orvosi kezelésektől, csalódnak a gyógyszerekben, és inkább a természettől várnak enyhülést?

Dr. Bernáth Jenő 2013-ban újra kiadott könyvében, a Termesztett és vadon termő gyógynövényekben van egy, a WHO által végzett, 2011-ben készült felmérés. Ebben azt említik, hogy a német lakosság 80 százaléka már kipróbálta a kiegészítő gyógymódokat, és 49 százalékuk már rendszeresen használja ezeket, köztük a gyógynövényeket is. 


Milyen érzés egy ország Gyuri bácsijának lenni?

Jó érzés, de mindenképpen nagy felelőséggel jár. 


Meddig lesz még tiszta természeti lelőhelyük Magyarországon a gyógynövényeknek?

Ameddig a nemzeti parkok léteznek, addig biztos lesz. 

Hogyan alkalmazzuk a főzeteket?

A gyógyteák éhgyomorra szívódnak fel a leggyorsabban, ezért a vízhajtó (nyírfalevél, bodza, tejoltó galaj) és a tisztító hatású teákat (aranyvessző, csalán, dió) reggel vagy a főétkezések után 3 órával javasolt inni. A hashajtó és a nyugtató teákat lefekvés előtt ajánlott elfogyasztani.

Az azonos betegségre ható gyógynövényeket össze lehet keverni, mert ezek fölerősítik egymás hatását. De a különböző betegségekre ható növények kioltják egymás hatását. A gyógyteákba ne tegyünk se cukrot, se citromot, és melegen kortyoljuk el! Mindig frissen, kézmelegen igyuk! A gyógynövények virágát, levelét, hajtásvégét forrázzuk le, 3 grammnyit – egy csapott evőkanálnyit – 2,5 dl tiszta vízzel, és lefedve hagyjuk állni 15-20 percig. Ha megfeledkezünk róla, és egy óránál tovább ázott a növény, akkor nem szabad meginni.

A gyökereket, kérgeket és a terméseket főzni kell, általában 5-10 percig. Hideg áztatással készítjük a nyálkatartalmú növényekből a teát. A csipkebogyót is hideg vízben áztatjuk 5-6 órán át, a fehér fagyöngyöt 12 órán át. Nem szabad a gyógyteák készítéséhez fém eszközöket használni, mert egyes gyógyhatásokat semlegesít a fém. Se a teaszűrő, se a csésze ne legyen fémből!

Bizonyos teák fogyasztása után szünetet kell tartani. Ha diófalevél-teát iszunk hat hétig, akkor azután hat hétig ne fogyasszuk azt! Ha megelőzésképpen, hetente csak 2-3 alkalommal fogyasztjuk a gyógyteákat, akkor nem szükséges szünetet tartani.

A gyógyteákat az orvos által felírt gyógyszerekkel együtt is lehet alkalmazni, sokszor éppen kiegészítő terápiaként ajánlják a gyógynövénykúrát. De a gyógyszer és a tea elfogyasztása között el kell telnie legalább két órának, és figyelni kell arra, hogy például az orbáncfű lassítja a szívgyógyszerek felszívódását, csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát.

A betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tesznek a gyógynövények, ha heti 2-3 csészét iszunk egy-egy teából. Hogy mikor melyik szervünkre érdemes figyelnünk, ahhoz ad támpontokat az egészségnaptár. Gyuri bácsi azt javasolja, hogy naponta mindig más teát igyunk, egy növény hetente egyszer kerüljön sorra.  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161455_auto_resized.jpg
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714098910
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155329_auto_resized.jpg
vg.hu

Romániai gigagyárba toboroznak munkaerőt Magyarországról, rendkívül magas fizetéssel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162907_auto_resized.jpg
vg.hu

Megszavazták a Richter osztalékát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714098910
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159561_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött