Most végre megtudhatja, mi is pontosan az a biotampon

A bioalma ma már nem különlegesség, és a vegán tusfürdő sem szenzáció. Na, de mitől bio a biotampon?

A bioalma ma már nem különlegesség, és a vegán tusfürdő sem szenzáció. Na, de mitől bio a biotampon?

A nők többsége csak lekapja a polcról a jól bevált márkát tamponvásárláskor, és nincs igazán tudatában annak, hogy mit helyez a testébe.

– Nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem mindegy: pamutból vagy biopamutból készült-e a higiéniai termék. Előbbi esetben már a gyapotot vegyszerrel kezelik, miáltal kémiai anyagok kerülnek bele. A biopamutnál viszont nem kezelik semmilyen egészségre ártalmas szerrel a gyapotot és a kész alapanyagot sem, tehát teljesen vegyszermentes – magyarázza a Borsnak Berta-Kis Anikó, aki egy hazai, biotampont gyártó cég egyik tulajdonosa.

Ha a hagyományos tamponnal száradást, bőrirritációt tapasztal, érdemes a bióra váltania © iStock

A hagyományos tampon ugyanakkor nem csak pamutból, műselyemből is készülhet. Ez szintetikus anyag, és ezeket a termékeket klórral fehérítik, ami a legtöbb textil esetében megszokott eljárás. A legnagyobb gond az, hogy egy dioxin nevű, mérgező mellékanyag keletkezik a klórral fehérítés során. Épp emiatt rengeteg vizsgálaton esik át a tampon, mire kirakják a boltok polcaira, hogy a vásárlók gond nélkül tudják használni. A biováltozatnál ugyanakkor peroxiddal fehérítenek, így eleve nem keletkezik mérgező anyag. Környezetbarát lesz, mert 98 százalékban teljesen lebomlanak.

– Ha valakinek rossz tapasztalatai vannak a hagyományos tamponnal, esetleg száradás vagy irritáció lép fel, akkor jobban jár, ha átvált a biováltozatra – tanácsolja dr. Balogh Illés endokrinológus, nőgyógyász. A biotampon a hazai boltok polcain egyelőre még nem található meg, csak interneten lehet vásárolni, de ugyanúgy három méretben kaphatók – a menstruáció erősségéhez igazodva. Persze, mint minden bioterméknek, ennek is valamivel magasabb az ára.

5 tipp a helyes tamponhasználathoz

1. A legfontosabb, hogy mindig mosson kezet, mielőtt felhelyezi a tampont! Ha nem teszi, akkor számtalan fertőzést juttathat a szervezetébe. Természetesen utána is érdemes kezet mosni, mert a kezén maradhat egy kis vér.

2. Akkor van jó helyen a tampon, ha nem érzi, hogy felhelyezte. Ha bárhol nyom vagy szúr, akkor azonnal vegye ki és próbálja újra! A zsinórnak mindenképpen ki kell lógni, mert ezzel tudja később kihúzni és kicserélni.

3. A közhiedelemmel ellentétben nem kell minden vécézéskor cserélni a tampont. A vizelet nem tartalmaz olyan baktériumokat, amik fertőzést okozhatnak. Mindenki magának dönti el, hogy szeretne-e cserélni minden alkalommal vagy sem.

4. Mindenkinek más erősségű a menstruációja, van, akinek gyakrabban kell cserélni, és van, akinek kevesebbszer. Egy biztos: nem szabad négy óránál tovább bent hagyni a tampont, mert egy baktérium miatt fertőzés alakulhat ki. Az éjszakai tamponok úgy vannak kialakítva, hogy nyugodtan lehet aludni, de célszerű ezeket is nyolcóránként cserélni.

5. A legnagyobb tévhit, ami előfordulhat, hogy a tamponhasználat elveheti a szüzességet. Ez természetesen nem igaz, mert a szűzhártya nagyon rugalmas és nem tudja átszakítani a felhelyezett tampon.

Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors