Súlyos idegrendszeri és légzőszervi problémákat okozhat, ha ezt eszed

ételszínezék
PUBLIKÁLÁS: 2024. november 07. 11:00
Az erre érzékenyekre kockázatot jelenthet.

Egy amerikai kutatás szerint migrént, kiütéseket, légzőszervi problémákat is kiválhat, emellett gyerekeknél fokozhatja az ADHD és a hiperaktivitás tüneteit a piros ételek egyik gyakori összetevője, az alluravörös ételfesték. A piros ételszínezékek, különösen a Red Dye 40 (alluravörös, E129) okozhatja ezeket a panaszokat.

Jobb vigyázni! / Fotó: Pixabay

Az alluravörös ételszínezék mára az egyik legelterjedtebb ételszínezékké vált, amit nemcsak az USA-ban, hanem az EU-ban is alkalmaznak, bár szigorúbb szabályozás mellett. Európában az elfogadható napi beviteli mennyiség 7 mg/kg. A vizsgálatok szerint azonban az erre érzékenyeknél ez kockázatot jelent, allergiás reakciókat válthat ki.

Az E 129 előfordulhat:

  • tejtermékekben,
  • üdítőkben,
  • édességekben,
  • vagdalthúsokban,
  • növényi fehérjéből készült termékekben,
  • jeges édességekben,
  • édesipari termékekben.

Az E129-es színezéket különösen a gyerekek idegrendszerére gyakorolt hatása miatt vizsgálták, mivel egyes kutatások szerint növelheti az agresszív viselkedés kockázatát, és és felerősítheti az ADHD-s tüneteket. Bár további kutatások szükségesek, a szakértők azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljük az E129-et - írja a Mindmegette.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.