Elárulta a kertész: ettől ontja a virágot a tulipán

kert
PUBLIKÁLÁS: 2024. április 14. 19:20 / FRISSÍTÉS: 2024. április 14. 19:26
Az első tavaszi tulipánok pompás díszei a kertünknek. Sipos József növényorvos elárulta, hogyan gondozzuk őket, hogy jövőre is gazdag virágzásban legyen részünk.

1. Pótoljuk a tápanyagot 

Ha egészséges és szépen virágzó tulipánokat szeretnénk, fontos, hogy tavasszal is gondoskodjunk róluk. Amikor már a hajtások 3-4 centiméterre kibújtak a földből, adjunk alacsony nitrogéntartalmú trágyát vagy tápoldatot a növényeknek.

Fotó: BS

2. Emeljük a mennyiséget! 

Míg ősszel és télen csak ritkán van szükség öntözésre, addig a virágzáskor érdemes többször locsolni. Legyünk óvatosak, mert a
pangó víz a hagymák rothadásához vezethet. Ha a virágok cserépben vannak, virágzás után tegyük újra hűvösebb helyre, mert a melegben hamarabb elnyílnak.

3. Törjük le a virágát

Örök kérdés, hogy le kell-e törni az elhervadt virágokat a tulipánról. Mindenképpen, amire azért van szükség, mert miután a tulipán elvirágzott, a megtermékenyült magházban magok képződnek, és ezek beérlelése sok tápanyagot von el a hagymától. Fontos, hogy az elnyílt virágokat közvetlenül a virág alatt törjük le.

4. A hagymában az erő

Hervadás után hagyjuk még a szárat és a leveleket a növényen, mivel ezekből még sok tápanyag vándorol vissza a hagymába. Amikor már azt látjuk, hogy minden része száraz a növénynek, nyugodtan levághatjuk a szárat és a leveleket is, hiszen elegendő tápanyagot raktározott a következő tavaszi virágzáshoz.

5. Években számolva

Sok helyen olvashatjuk, hogy a tulipánok hagymáit minden évben fel kell szedni. A kisebb méretű, kis virágú tulipánok hagymáit elég három-négyévente felszedni a földből, mivel ezek képesek megújulni a sarjhagymáikról. A nagyobb kerti tulipánok azonban érzékenyebbek lehetnek a különböző betegségekre, ezért ezeket évente fel kell szednünk. Ha ezt elmulasztjuk, minden évben kisebb termetű és virágú példányok fejlődnek.

6. Óvjuk a sérülésektől/Emeljük ki a földből

A hagymákat csak akkor szedjük fel, amikor a levelek teljesen elszáradtak. Ha túl korán ássuk ki, gyengébb lesz a hagyma, és a jövő évi virágzás is csorbulhat. Ezt érdemes száraz időben végezni: egy ásó vagy kerti villa segítségével óvatosan lazítsuk fel a talajt, figyelve arra, hogy ne sérüljenek meg a hagymák. Ezt követően óvatosan emeljük ki a földből. 

7. Gondosan átválogatva 

Válogassuk ki a hagymákat: a fertőzötteket és sérülteket dobjuk ki vagy égessük el, az egészségeseket tisztítsuk meg a földtől és a könnyen leváló pikkelylevelektől. Ne távolítsuk el a zöldes leveleket, mivel ezek a hagymák tápanyag-raktárai a következő évre.

8. Alapos fertőtlenítés

Mielőtt pihenni küldjük a hagymákat, érdemes elvégezni a csávázást, azaz a fertőtlenítést. Ehhez keverjünk össze 10 liter vízben 3 dkg gombaölő port, majd a hagymákat egy hálóba téve áztassuk őket ebben legalább fél óráig. Ezután kiterítve hagyjuk pár napig félárnyékos helyen, hogy teljesen megszikkadjanak. A csávázást ismételjük meg a kiültetés előtt.

9. Kapjon elég levegőt!

A felszedett hagymákat a kiültetésig tároljuk száraz, hűvös és sötét helyen, például egy garázsban vagy pincében. A legjobb, ha egy kartondobozban vagy ládában rétegezve tartjuk, így biztosíthatjuk számukra a megfelelő szellőzést. Ügyeljünk arra, hogy még az őszi talajmenti fagyok beállta előtt, októberig ültessük el őket - foglalta össze a Fanny magazin

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.