torkosság

Mutatjuk a disznótoros finomságok tökéletes receptjeit!

Létrehozva: 2024.01.22.

Módosítva: 2024.01.26.

Roppanós kolbász és hurka, habkönnyű kenőmájas, ízletes disznósajt – ezekkel a receptekkel minden adott ahhoz, hogy egy valódi lakomát varázsoljunk az asztalra!

Disznótoron minden magyar legalább egyszer járt az életében, és amilyen finomságokat lehet ott enni, azt egy életre megjegyezzük. A Fanny Magazin most a Vidék íze alapján összeszedett néhány finomságot, amivel könnyen finom disznótoros étkeket tehetünk az asztalra. 

Sokak kedvence a hurka  Fotó: Vidék íze

Házi disznósajt

Hozzávalók (legalább 10 adag):

  • ½ fél sertésfej
  • 1-2 db sertésnyelv
  • 1 db kisebb csülök
  • 1 db köröm
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika

A főzővízbe:

  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma félbevágva

Elkészítés:

1. Az összes húsfélét rakjuk bele egy nagy fazékba, dobjuk mellé a meghámozott, de egyben hagyott vöröshagymát, a szintén meghámozott, félbevágott fokhagymát, és nagyon kicsi lángon főzzük addig, míg a húsok le nem válnak a csontról.

2. Utána szedjük ki a húsdarabokat, hagyjuk hűlni, majd késsel vágjuk nagyobb darabokra. Ízesítsük a keveréket sóval, zúzott fokhagymával, őrölt pirospaprikával.

3. Töltsük a masszát egy kivizezett formába, s öntsünk rá annyi főzővizet, hogy épp ellepje. Hagyjuk hideg helyen megdermedni. Szeletekre vágva kínáljuk.

Elkészítési idő: 230 perc+pihentetés, 1 adag: 240 kcal

 

Házi kenőmájas

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g sertésmáj
  • 2 fej vöröshagyma
  • bors
  • majoránna
  • zsiradék

Elkészítés:

1. Vágjuk nagy darabokra a hagymát, egy kevés zsíron pároljuk üvegesre. Dobjuk rá a nagyobb darabokra kockázott májat, ízesítsük borssal, majoránnával.

2. Erősebb tűzön pirítsuk addig, míg a belseje kicsit rózsaszín marad. A végén sózzuk meg, utána pépesítsük aprítógéppel, botmixerrel vagy húsdarálóval és tálaljuk ki.

Elkészítési idő: 25 perc, 1 adag: 170 kcal


Hurkás rakott krumpli

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g májas vagy véres hurka
  • ½ szál póréhagyma vagy 1 csokor újhagyma
  • 500 g héjában főtt burgonya
  • zsír
  • 3 db főtt tojás
  • 1 kis pohár tejföl (elhagyható)

Elkészítés:

1. A hurkát vágjuk kétcentis darabokra. A hagymát szeleteljük vastag karikákra, a burgonyát és a tojást hámozzuk meg, karikázzuk fel.

2. Zsírozzunk ki egy sütőedényt, és rétegezzük bele a hozzávalókat. A közöket megpöttyözhetjük egy kis tejföllel, de anélkül is finom. Az összerakott tálat toljuk 180 fokos sütőbe toljuk, és jó 20 perc alatt süssük össze. Tálaljunk mellé savanyúságot.

Elkészítési idő: 30 perc, 1 adag: 670 kcal

Hurka és kolbász savanyú mártásban, nokedlival

Hozzávalók (4 személyre):

  • zsiradék
  • 500 g májas és véres hurka
  • 250 g sütni való kolbász

A mártáshoz:

  • 500 g vegyes leveszöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, hagyma)
  • 1 db babérlevél
  • ½ db narancs héja
  • bors
  • 1 evőkanál mustár
  • ½ db citrom leve
  • 100 ml tejföl

A nokedlihez:

  • 3 db tojás
  • 50-100 ml tej
  • kb. 400 g liszt
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje

Elkészítés:

1. Kevés zsírral kenjünk ki egy tepsit, rakjuk bele a hurkát és a kolbászt. Tegyük 180 fokos sütőbe, és süssük meg. Amíg sül, készítsük el a mártást.

2. Kevés zsiradékon pirítsuk meg a meghámozott, feldarabolt zöldségeket, öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje, tegyük bele a babérlevelet, adjuk hozzá a reszelt narancshéjat, és pároljuk puhára. Ha elfőné a levét, pótoljuk. Ha már minden puha, szedjük ki belőle a babérlevelet, sózzuk-borsozzuk, és botmixerrel pürésítsük. Ízesítsük még egy kis mustárral, citromlével, végül keverjük hozzá a tejfölt.

3. A nokedlihez keverjük össze a tojásokat a tejjel és annyi liszttel, amennyit felvesz. Keményebb nokedlitésztát kell kapnunk. Ízesítsük sóval és finomra vágott petrezselyem zöldjével. Egy fazékba forraljunk vizet és szaggassuk ki bele a nokedlit. Ha a tészta feljön a víz tetejére, hagyjuk egy kicsit főni még, majd szedjük ki.

4. A sült hurkát és kolbászt vágjuk nagyobb darabokra, és tálaljuk a zöldséges mártással és a nokedlivel.

Elkészítési idő: 75 perc, 1 adag: 750 kcal

Toros leves

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 db sertésvese
  • 400 g sertéstüdő
  • 1,-5-2 kg húsos orjacsont
  • 3 szál közepes sárgarépa
  • 3 szál petrezselyemgyökér
  • 1 nagy cikk zeller
  • 1 db karalábé
  • pár egész bors
  • 3-4 db babérlevél
  • zsiradék
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • a tálaláshoz ecet és tejföl

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg a vesét, vágjuk kis kockára. A tüdőt is tisztítsuk meg, vágjuk ki a nagy ereket, ezt is kockázzuk fel, a húsos csontot daraboljuk fel. Minden húst rakjunk bele egy nagy fazékba, öntsünk rá hideg vizet, forraljuk fel. A képződő szürkés habot szedjük le a tetejéről.

2. Ha már nem habzik, adjuk hozzá a megtisztított, nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét. Fűszerezzük egész borssal, babérral, sóval fűszerezzük, és nagyon kicsi lángon főzzük több órán keresztül, míg a hús le nem omlik a csontról.

3. Tálalás előtt kevés zsiradékban dinszteljük meg a nagyon finomra vágott vöröshagymát, ha kész, szórjuk meg az őrölt pirospaprikával, jól keverjük át, és már vegyük is le a tűzről. Tálalásnál minden adagra rakjunk a paprikás hagymából, és mindenki ízlése szerint tehet hozzá egy kis ecetet vagy tejfölt.

Előkészítés: 30 perc Főzés: 3 óra, 1 adag: 260 kcal


Tepsis disznótoros rakottas

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg burgonya
  • őrölt pirospaprika
  • liszt
  • 250 g sütni való kolbász
  • 250 g májas hurka
  • 250 g véres hurka
  • 1 nagy pohár (300-400 g) tejföl
  • zsiradék

Elkészítés:

1. Hámozzuk meg a krumplit, vágjuk fél centi vastag karikára. Hideg vízben kis sóval rakjuk fel főni. Amint felforrt a víz, már szűrjük le is. Egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni. Forgassuk meg egy kis paprikás lisztben.

2. Zsírozzunk ki egy tűzálló tálat. Szórjuk bele a krumpli felét. Karikázzuk fel a kétféle hurkát és a kolbászt, és a felét szórjuk rá egyenletesen a krumplira. Takarjuk be még egy réteg burgonyával, aztán ismét hurka-kolbász jön, végül tegyük a tetejére a maradék krumplit.

3. A tejfölt kavarjuk ki egy kis sóval, némi olvasztott zsiradékkal (nagyon jól illik hozzá a szalonnazsír). Kanalazzuk rá a rakottas tetejére. Villával kicsit mozgassuk át a rétegeket, hogy az ízesített tejföl mindenhová eljusson. Melegítsük elő a sütőt 170 fokosra, tegyük be a rakottast, és süssük körülbelül fél óráig.

Elkészítési idő: 55 perc, 1 adag: 660 kcal

 

Hurka-kolbász krumplirétessel, uborkamártással

Hozzávalók:

  • 2 májas hurka
  • 2 véres hurka
  • 2 sütni való kolbász

A krumpliréteshez:

  • 3 db nagyobb burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • zsír
  • 1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika
  • bors
  • 4 tavaszi tekercslap

Az uborkamártáshoz:

  • 2 evőkanál zsiradék
  • 1 kis vöröshagyma
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • 1 kávéskanál szárított kapor
  • 200 ml tej
  • 1 üveg csemegeuborka
  • cukor

  •  

Elkészítés:

1. Először a mártást készítsük el. A felmelegített zsiradékon süssük meg az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg a liszttel és csak annyira pirítsuk meg, hogy éppen egy kis színt kapjon.

2. Szórjuk bele az összevágott petrezselyem zöldjét, a kaprot, öntsük fel tejjel és forraljuk össze. Ha túl sűrű lenne, akkor öntsünk hozzá az uborka levéből. Kockázzuk bele az apróra vágott uborkát, kóstoljuk meg, szükség szerint sózzuk és borsozzuk, és forraljuk együtt egy-két percig. Tehetünk hozzá pici cukrot is.

3. A krumpliréteshez főzzük meg héjastul a burgonyát. Amíg fő, a hagymát kevés zsiradékon dinszteljük meg, keverjünk hozzá egy csapott teáskanál őrölt pirospaprikát, sózzuk és borsozzuk.

4. A megfőtt krumplit hámozzuk meg, törjük össze, rakjuk rá a paprikás alapra, és forgassuk össze. Hagyjuk langyosra hűlni, majd mindegyik tésztalap közepére rakjunk egy-egy adagot. Tekerjük fel a tésztát a szokásos módon. Közvetlenül a tálalás előtt forró zsiradékban pirítsuk ropogósra.

5. A hurkát és a kolbászt fektessük egy jól kizsírozott tepsibe. Szurkáljuk meg több helyen, hogy ne durranjon szét sülés közben. 180 fokos sütőben pirítsuk ropogósra

Elkészítési idő: 80 perc, 1 adag: 920 kcal

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek