Gaszto

Eláruljuk a tésztafőzés 4 titkát – nem csak kezdő háziasszonyoknak!

Létrehozva: 2023.03.18.

Azt hihetnénk, a tésztafőzés a világ legegyszerűbb dolga, de végül még a gyakorlottabb háziasszonyok is elbizonytalanodnak egy-egy kérdésben.

Tésztát főzni egyszerű. Vagy mégsem? Amellett, hogy még egy ilyen alapvető műveletet is lehet forradalmasítani (lásd a passzív főzés technikáját!), máig sokakban élnek kiirthatatlannak tűnő tévhitek, vagy simán rossz beidegződések. Most a Vidék íze segítségével közre adunk egy négypontos tésztafőzési kisokost, ami garantáltan sokaknak lesz segítségére!

főzés, konyha, tészta, tésztafőzés, spagetti, Shutterstock
Mutatjuk, mire figyelj a tésztafőzés során!  Fotó: dibettadifino / Shutterstock

Meddig főzzük a tésztát?

A tészta állaga az, amin a legtöbbet lehet bukni, főleg, mivel aránylag gyorsan elkészül, így könnyű túlfőzni. Noha Magyarországon a puhára főtt tészta a divatos, próbáljuk ki az olaszos "al dente" tésztát, azaz főzzük picit keményebbre, hogy a belseje egy picit roppanós maradjon. Főzés közben vágjunk félbe egy darabot! Ha egy picike fehéret látunk már csak, akkor kész van!

Mibe főzzük a tésztát?

Öblös fazekat válasszunk a tésztafőzéshez! A tészta és a víz aránya pedig a következő legyen: 10 dkg tésztához 1 liter vízzel számoljunk! A fazekat legfeljebb háromnegyedig töltsük vízzel!

Kell só a tészta főzővizébe?

Egy liter vízhez 1 dekányi sót adagoljunk, de csak akkor szórjuk bele, amikor már forr! Ekkor tegyük bele a tésztát is, amit azonnal keverjünk is meg, nehogy rögtön leragadjon!

Le kell öblíteni a megfőtt tésztát?

Ha megfőtt, tésztaszűrőben szűrjük le, és alaposan csepegtessük le a tésztát, hideg vízzel leöblíteni azonban nem szükséges, csak egy-két étel esetében. Ezt alighanem külön jelzi is a recept!

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek