Feltenni egy adag tésztát – nincs is ennél egyszerűbb. Vagy mégsem ilyen tiszta a helyzet? Sajnos sok olyan tévhit kering a tésztafőzéssel kapcsolatban, amit a mai napig igaznak hisznek. Ezeket szeretnénk most tisztázni.
1.Ha feltapad a falra, elkészült
Ki ne hallotta volna, hogy vegyél ki egy tésztát, dobt a falnak vagy a csempének, és ha megtapad, megfőtt. Valójában azonban mind az alulfőtt, mind a túlfőtt tészta feltapad a falra. Sokkal célravezetőbb (és mondjuk kevésbé undorító) módszer, ha simán megkóstoljuk a tésztát.
2.Ha sót teszünk a vízbe, hamarabb felforr
Természetesen kell sót tennünk a főzővízbe, ám erre a tészta miatt van szükség, nem a forráspont hamarabbi elérése miatt. Sőt, valójában a sós víznek egy kicsivel magasabb lesz a forráspontja, mint a sótlannak.
3.Olivaolajat kell a vízbe önteni
Hosszú évtizedek óta tartja magát a tévhit, hogy ha olajat öntünk a főzővízbe, nem fog a tészta összeállni. Ez azonban nem igaz. Ha el szeretnénk kerülni az összetapadást, egyszerűen keverjük meg néha!
4.A félbetört spagetti hamarabb megfő
A főzési idő nem függ a spagetti vagy makaróni hosszától, csak a keresztmetszetétől, ráadásul a tésztaguruk szerint kifejezetten bűn félbe törni a spagettit/makarónit, hiszen azt villára tekerve fogyasztjuk, ami rövidebb szálaknál szinte lehetetlen.
5.Végig forrnia kell a víznek
Sokak szerint elegendő a tésztafőzés első két percében forrnia a víznek, utána visszavehetünk egy picikét a hőből.
6.Soha ne fedjük le a tésztát főzés közben
Valójában semmilyen hatással nincs a tészta ízére, ha lefedve vagy lefedés nélkül főzzük. A különbség csupán annyi: ha lefedjük az edényt, hamarabb eléri a víz a forráspontot.
7.Mindig elő kell főzni a lasagne tésztát
Természetesen nem árt, ha előfőzzük a lasagne tésztát, ez azonban nem kötelező érvényű szabály. Ha elég laza, folyékony a szószunk, elég nagy a víztartalma, akkor annak köszönhetően a sütőben átfő a tésztalap is.
8.Teljesen le kell csöpögtetni a tésztát
Sokak szerint teljesen le kell csöpögtetni a tésztát főzés után, máskülönben eláztatja, felhigítja a szószt. Valójában azonban kifejezetten jót teszünk a tálalt ételünknek, ha hagyunk egy kis nedvességet a tésztán, ami keveredik a szószunkkal és selymesebb textúrát eredményez.
9.Egy kiló szárat tésztából egy kiló főtt tészta lesz
Valójában a főtt tészta tömege a felvett vízmennyiségtől függ. Azok a tészták, amelyeknek nagyobb a felületük (mint a fusilli), több folyadékot vesznek fel, így kifőzve nehezebbek lesznek.
10.Tésztát kizárólag sós vízben lehet főzni
Tévedés! Gyakorlatilag bármilyen folyadékban feltehetjük főni a tésztát. Egyes, különleges receptek például vörösboros főzőlevet javasolnak.
(Via)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.