Tészta

Íme egy olasz, Nobel-díjas fizikus tippje a spóroláshoz

Létrehozva: 2022.09.11.

Helytelenül főztük eddig az olasz tésztát - mutatott rá a lényegre a friss Nobel-díjas olasz fizikus, Giorgio Parisi, adta hírül a La Cucina Italiana.

Forrás: Pixabay

A passzív tésztafőzés néhány évvel ezelőttig elképzelhetetlen volt. Egyetlen olasz sem gondolta volna, hogy így fog tésztát főzni: szentségtörés! 

Ma azonban a gáz- és villanyárak emelkedése miatt mindenkinek új módokat kell keresnie a megtakarításra. De ahogy mondani szokták, a nehézségek gyakran lehetőséget adnak, és a tészta leoltott főzése is ezt bizonyítja.

 Hogy pontosan mit is jelent a "leoltott főzés", alább rögtön kifejtük.

Ennek a passzív főzésnek is nevezett tésztafőzési módszernek, amelyet nemrég a közösségi médiában a fizikai Nobel-díjas Giorgio Parisi is javasolt, valójában csak előnyei vannak. 

Először is sokat takarítunk meg: az Unione Italiana Food olasz tésztagyártói által a PastaDiscovery projekt keretében támogatott tanulmány szerint az energia- és CO2-kibocsátás megtakarítása eléri a 47%-ot. Ha figyelembe vesszük, hogy Olaszországban egy főre jutó átlagos tésztafogyasztás 23,5 kg, akkor minden olasz akár 44,6 kilowattórát is megtakaríthatna egy évben. Ugyan kis hazánkban talán nem mindenki eszik ilyen sok tésztát, de azért így is érdemes átenni a módszert.

Mi a trükk?

Parisi állítása egyszerű. 

Miután a lábosban felforrt a víz, kapcsoljuk le alatta a gázt vagy az elektromos főzőlapot, helyezzük bele a tésztát, fedjük le, és várjuk ki a csomagoláson feltüntetett 9-10 percet, majd még további 1-2 percet.

 A tészta ugyanolyan finom al dente, azaz kellemesen roppanós lesz, mintha forralnánk alatta a vizet. Sőt, a tudat, hogy ezzel energiát spóroltunk, talán még finomabbá is teszi.

Hogyan készül a tészta?

Valójában nem helyes azt mondani, hogy a tészta fő, még akkor sem, ha ez a legjobb módja annak, hogy megértessük magunkat, ha beszélgetés közben felmerül a téma. Szeretett tésztánk, amelyet lefedve forrásban lévő vízbe teszünk, majd távol tartjuk a tűztől, valójában rehidratál: a keményítők zselatinizálásának nevezett kémiai-fizikai folyamatnak köszönhetően a víz behatol a tésztába, és a keményítők felszívják. A keményítők megduzzadnak, puhává teszik, majd a glutén koagulációjának köszönhetően ismét megszilárdul.

Miután a lábosban felforrt a víz, kapcsoljuk le alatta a gázt vagy az elektromos főzőlapot, helyezzük bele a tésztát, fedjük le, és várjuk ki a csomagoláson feltüntetett 9-10 percet  Fotó: Pixabay

A tészta főzésének technikája kikapcsolt hő mellett:

A magyarázat tudományos, de a módszer, amely még a Nobel-díjas Giorgio Parisit is boldoggá teszi, nagyon egyszerű. Íme:

  • Forraljuk fel az edényben lévő vizet!
  • Adjuk hozzá a sót, és rakjuk bele a tésztát!
  • Fedjük le fedővel és kapcsoljuk ki a hőt!
  • Hagyjuk a vízben 1-2 perccel tovább a csomagoláson feltüntetettnél!
  • Lecsepegtetés után a tészta kész, fogaszthatjuk.
     
https://cdn.borsonline.hu/2022/04/HDp68wsjL0bwZ158uEjoj9x2yTctyKyVaVZvue72C7c/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhjYjhjODFjN2YwNTRhMDdiYzgxNWQxM2E1N2IxZjU5.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Sztárséf leplezte le a titkot, fogadjunk, hogy te is rosszul csináltad eddig a carbonarát!

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144138_auto_resized.jpg
origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713581712
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143898_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142958_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713581712
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136775_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713581712
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713581712
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mennyire ismered a retró tévéműsorokat? Kvízünkkel most letesztelheted a tudásodat!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145449_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy