Szeretsz nassolni? Van egy jó hírünk a számodra

életmód
PUBLIKÁLÁS: 2023. március 23. 12:00
Jó hírrel szolgáltak a tudósok.
Piréz

Csaknem 2 millió ember bevonásával készített kutatást az Oslói Egyetem és a stockholmi Karolinska Intézet arról, milyen hatással vannak szervezetünkre a magvak és különösképpen a diófélék. A tanulmány szerint rendszeres fogyasztásuk a koleszterinszint csökkenéséhez vezet, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Fotó: Pixabay

A tudósok számszerűsítették is a rizikófaktort: napi 30 gramm keverék negyedére csökkenti a szívroham vagy szélütés veszélyét. Az eredmények azt mutatják, hogy azok, ilyen mennyiségben nassolnak, 18 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek szívbetegségekben, és 25 százalékkal kisebb eséllyel haltak bele azokba - írta meg a Daily Mail

A dió, a mandula és a pisztácia jótékony hatással van a koleszterinszintre, így megakadályozza a zsír felhalmozódását az artériákban, ami a szívinfarktus egyik legnagyobb kockázati tényezője

- mutatott rá Erik Arnesen, a kutatás vezetője. 

A tanulmány ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy nem sokan esznek meg ilyen mennyiségű diót és magot. A britek átlagban 6 grammot fogyasztanak naponta, míg az amerikaiak mindössze 1 grammot.
 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.