Test és lélek

Divat lett húszéves szünet után újra szülni

Bors

Létrehozva: 2014.07.20.

Európában a kilencvenes évekhez képest megduplázódott azok száma, akik a negyvenes éveikben szülnek. Sőt, egyre gyakoribb, hogy valaki nem az első gyerekét vállalja középkorúan.

Számos oka van annak, hogy a nők miért vállalnak egyre idősebb korban gyermeket. Amióta a nők és dolgoznak és karriert építenek – vagy legalábbis keményen küzdenek a megélhetésért –, azóta igényükké vált, hogy anyagi biztonságban akarják tudni magukat, ha pár évig babáznak. Ehhez azonban rendkívül sokat kell dolgozni.

A másik ok szintén összefügg az anya­giakkal: ezeknek a nőknek – abból adódóan, hogy dolgoznak, és meg tudják teremteni maguknak a jobb élethez szükséges feltételeket – megnőtt a férfiakkal kapcsolatban is az igényük. Aztán hosszasan keresgélnek, és csak a negyvenes éveikben jönnek rá: gyorsan gyereket kéne szülni. Sokan gyerekvállalás és válás után próbálnak új életet kezdeni, így könnyen előfordulhat, hogy egy nő húsz év szünet után ad újra életet egy vagy több gyermeknek.

– Sok nő fél attól, hogy milyen lesz idős szülőnek – írja egy ehhez a témához kapcsolódó brit blogra
a 38 éves Tina. – Nekem van négy nagyobb gyermekem, a legidősebb 18 éves, de nem tartok semmitől. Sőt, boldoggá tett, hogy megtudtam, terhes vagyok, a tizennegyedik hétben járok. Szerintem egy nő érettebb, rátermettebb anya tud lenni, ha idősebb, türelmesebb, már nem érdekli a karrier, leghiggadt, odaadóbb.

A hasonló cipőben járó kortársaim félnek attól, hogy a társaságukból kiszorulnak, hiszen ott az összes gyerek húsz év körüli. Én ettől sem félek, az igaz barátságoknak nem vet véget egy baba. Vannak, akik amiatt aggódnak, nem érik meg, hogy felnő a gyerekük. Hát erre csak azt tudom mondani: aki vigyáz magára, jó esélye van, hogy a legkisebb gyermeke révén is unokázhat.

A hírességek körében sem ritka, hogy negyven körül új férfi oldalán új életet kezdenek. A 44 éves Pearl Lowe brit énekesnő-divattervező legidősebb lánya, Daisy már 25 éves, új párjával három gyermeket vállaltak, a legfiatalabb, Betty 8 esztendős.

Uma Thurman amerikai színész­-nő 42 évesen szült új párjának, Arpad Busson üzletem­bernek. Ethen Hawke színésszel két gyereket vállaltak, akik már a tízes éveik­ben járnak.

Hazánkban is egyre jellemzőbb, hogy a nők nem félnek újrakezdeni, és idősebb korban gyermeket vállalni. A hírességek közül Jakupcsek Gabriella a legjobb példa erre. A tévés személyiségnek első férjétől, Máté Gábortól két fia született, Bálint 1985-ben, Marcell 1988-ban. Miután elváltak, Kliegl Ádám operatőr oldalán találta meg a boldogságot. Több mint tízéves próbálkozás után fogant meg Emma, akit 46 éves korában szült a most 51 esztendős műsorvezető.

– Nincs bennem semmiféle megfelelési kényszer vagy görcsösség, ami a tévéspálya fiataljainak életé­re azért nagyon is jellemző. Már megéltem a hivatásomban mindazt, amit szerettem volna, noha természetesen vannak szakmai vágyaim, terveim, ötleteim. Mégis ma már minden szép feladatra, műsorra, amit nekem oszt a sors, csak csodálatos jutalomjátékként tudok gondolni – nyilatkozta a Nők Lapja Cafénak Jakupcsek Gab­riella a karrier és a család összeegyeztethetőségéről. Majd az anyai feladatokról is beszélt.

– Az életet valamennyire tervezni kell, de olykor jót tesz, ha az ember hagyja magát sodródni az árral.
A túlzott tudatosság is elsülhet rosszul, ezért szerintem a legjobb megélni minden percet a maga teljességében, a szívünk és az eszünk érveit egyaránt fontolóra venni akkor, ha arról döntünk, világra hozzunk-e egy gyermeket. Az én esetem is mutatja, kisgyerekek nevelése mellett is lehet karriert építeni, szerintem ez sokkal inkább személyiség kérdése. Jó volt anyának lenni huszonévesen, és nagyon jó most is, egy érett nő tapasztalataival.

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek