Az ünnepi készülődés közben sokan gyűjtik már a karácsonyi recepteket is. Ehhez ad most két ötletet Bódi Margó egy kiadós egytálétel és a háromféle töltelékkel elkészíthető kalács receptjével.
Fonott kalács 3-féle töltelékkel
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ (2 RÚD KALÁCSHOZ)
* 1½ kg liszt, * 1 csomag élesztő, * 1 csomag sütőpor, * 1 csomag vaníliás cukor, * 1 doboz tejföl, * 1 liter tej, * 3 db tojás, * ¼ kg kristálycukor, * 1 kocka Rama margarin
A HÁROMFÉLE TÖLTELÉK HOZZÁVALÓI ALMATÖLTELÉKHEZ* ½kg reszelt alma, * 1 evőkanál fahéj, * 2 csomag vaníliás cukor, * 2 evőkanál zsemlemorzsa, * ½dl olaj, * 20 dkg kristálycukor
CSOKIS TÖLTELÉKHEZ* 1 kocka Rama margarin, * 1 csomag Szerencsi kakaópor, * 25 dkg porcukor, * 2 csomag vaníliás cukor
DIÓS TÖLTELÉKHEZ* ¼ kg darált dió, * 1 evőkanál fahéj, * 1 evőkanál hagyományos cukrozatlan kakaópor, * 3 csomag vaníliás cukor, * 1 egész citrom lereszelt héja, * 20 dkg kristálycukor
ELKÉSZÍTÉS
1.Egy tálba beleöntöm a lisztet, hozzáadom a csipetnyi sót és a sütőport. A tejet felmelegítem, majd egy tálkába körülbelül két decilitert elkülönítek belőle. Ebbe belerakok egy kanál cukrot (édes meleg tejet készítek), a kezemmel belemorzsolom az élesztőt, ily módon megfuttatom rajta. Előbb a cukros-élesztős, majd az üres maradék meleg tejet is hozzáadom a liszthez. Beleteszem a három tojás sárgáját, a Rama margarint, a tejfölt, közben ha szükséges, egy kevés liszttel meghintem, hogy könnyebben lehessen dagasztani. Addig dagasztom, míg le nem válik a tészta a kezemről. Konyharuhával letakarom, meleg helyre teszem.
2. Közben sorban elkészítem a töltelékeket. Almás: A reszelt almát kinyomkodom, és egy fél deciliter olajjal lassú tűzre teszem. Ráöntöm a fahéjat, a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, s mikor mindez megpirult (kevés idő kell hozzá), félrehúzom. Beleteszem a zsemlemorzsát, és hagyom kihűlni. Csokis: Egy tálba beleteszem a Ramát, hozzáadom a porcukrot, a kakaóport, és jól elkeverem, hogy csokis masszát kapjak. Félreteszem. Diós: Egy tálban a dióhoz adoma fahéjat, a kakaóport, a cukrokat és a citrom héját lereszelve. Összekavarom, és ezt is félreteszem.
3. Közben megkelt a tészta, egy tálban megfelezem. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán közepes vastagságúra (3 cm) kinyújtom. Késsel háromfelé vágom, kb. 15 cm-es szélességű csíkokra. Az egyik csíkra rákenem a csokimassza felét, és úgy tekerem fel, hogy egy vékony rudat kapjak belőle. A másik tésztacsíkra ráteszem az almás töltelék felét, ugyanúgy feltekerem. A harmadik tésztacsíkra a diós töltelék kerül, amivel hasonlóan járok el. A három rudat egymásmellé helyezem hosszában, hogy fonhatók legyenek, és befonom. A megmaradt fél tésztából és a töltelékekből ugyanilyen kalácsot készítek. Egymás mellé helyezem őket, a tojásfehérjékkel lekenem a tetejüket, majd 160 fokos előmelegített, kikent tepsiben aranybarnára sütöm.
Bableves savanyú káposztával
HOZZÁVALÓK* 1 egész csülök, * ½kg bab, * ½kg savanyú káposzta, * ½kg burgonya, * ½ liter tej, * pirospaprika, * 1 dl olaj, só, l 3 gerezd fokhagyma, * 4 evőkanál liszt
ELKÉSZÍTÉS
1.A babot néhány órával korábban beáztatom, majd felteszem vízben főni. Belerakom egészben a csülköt, s mikor már puha a bab és a csülök, hozzáadom a burgonyát, a savanyú káposztát, és tovább főzöm.
2. Amikor megfőtt, a csülköt kiveszem, és hagyom kihűlni. Közben az apróra vágott fokhagymából, a lisztből és az olajból rántást készítek. Lehúzom a tűzről, és mikor kicsit kihűlt, megszórom egy evőkanál pirospaprikával. Fél liter tejjel felengedem a rántást, és folyamatos kevergetés mellett beleöntöm a levesbe.
3. Akihűlt csülköt középen kettévágom, felkockázom és visszarakom a levesbe. Hagyom összefőni, majd az elkészült ételt tálalom.