Bódi Margó háromízű édessége a sztár

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2012. december 07. 15:00
Az ünnepi készülődés közben sokan gyűjtik már a karácsonyi recepteket is. Ehhez ad most két ötletet Bódi Margó egy kiadós egytálétel és a háromféle töltelékkel elkészíthető kalács receptjével.
Bors

Fonott kalács 3-féle töltelékkel 

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ (2 RÚD KALÁCSHOZ)

* 1½ kg liszt, * 1 csomag élesztő, * 1 csomag sütőpor, * 1 csomag vaníliás cukor, * 1 doboz tejföl, * 1 liter tej, * 3 db tojás, * ¼ kg kristálycukor, * 1 kocka Rama margarin

A HÁROMFÉLE TÖLTELÉK HOZZÁVALÓI ALMATÖLTELÉKHEZ* ½kg reszelt alma, * 1 evőkanál fahéj, * 2 csomag vaníliás cukor, * 2 evőkanál zsemlemorzsa, * ½dl olaj, * 20 dkg kristálycukor

CSOKIS TÖLTELÉKHEZ* 1 kocka Rama margarin, * 1 csomag Szerencsi kakaópor, * 25 dkg porcukor, * 2 csomag vaníliás cukor

DIÓS TÖLTELÉKHEZ* ¼ kg darált dió, * 1 evőkanál fahéj, * 1 evőkanál hagyományos cukrozatlan kakaópor, * 3 csomag vaníliás cukor, * 1 egész citrom lereszelt héja, * 20 dkg kristálycukor

ELKÉSZÍTÉS

1.Egy tálba beleöntöm a lisztet, hozzáadom a csipetnyi sót és a sütőport. A tejet felmelegítem, majd egy tálkába körülbelül két decilitert elkülönítek belőle. Ebbe belerakok egy kanál cukrot (édes meleg tejet készítek), a kezemmel belemorzsolom az élesztőt, ily módon megfuttatom rajta. Előbb a cukros-élesztős, majd az üres maradék meleg tejet is hozzáadom a liszthez. Beleteszem a három tojás sárgáját, a Rama margarint, a tejfölt, közben ha szükséges, egy kevés liszttel meghintem, hogy könnyebben lehessen dagasztani. Addig dagasztom, míg le nem válik a tészta a kezemről. Konyharuhával letakarom, meleg helyre teszem.

2. Közben sorban elkészítem a töltelékeket. Almás: A reszelt almát kinyomkodom, és egy fél deciliter olajjal lassú tűzre teszem. Ráöntöm a fahéjat, a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, s mikor mindez megpirult (kevés idő kell hozzá), félrehúzom. Beleteszem a zsemlemorzsát, és hagyom kihűlni. Csokis: Egy tálba beleteszem a Ramát, hozzáadom a porcukrot, a kakaóport, és jól elkeverem, hogy csokis masszát kapjak. Félreteszem. Diós: Egy tálban a dióhoz adoma fahéjat, a kakaóport, a cukrokat és a citrom héját lereszelve. Összekavarom, és ezt is félreteszem.

3. Közben megkelt a tészta, egy tálban megfelezem. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán közepes vastagságúra (3 cm) kinyújtom. Késsel háromfelé vágom, kb. 15 cm-es szélességű csíkokra. Az egyik csíkra rákenem a csokimassza felét, és úgy tekerem fel, hogy egy vékony rudat kapjak belőle. A másik tésztacsíkra ráteszem az almás töltelék felét, ugyanúgy feltekerem. A harmadik tésztacsíkra a diós töltelék kerül, amivel hasonlóan járok el. A három rudat egymásmellé helyezem hosszában, hogy fonhatók legyenek, és befonom. A megmaradt fél tésztából és a töltelékekből ugyanilyen kalácsot készítek. Egymás mellé helyezem őket, a tojásfehérjékkel lekenem a tetejüket, majd 160 fokos előmelegített, kikent tepsiben aranybarnára sütöm.

 

Bableves savanyú káposztával 

HOZZÁVALÓK* 1 egész csülök, * ½kg bab, * ½kg savanyú káposzta, * ½kg burgonya, * ½ liter tej, * pirospaprika, * 1 dl olaj, só, l 3 gerezd fokhagyma, * 4 evőkanál liszt

ELKÉSZÍTÉS

1.A babot néhány órával korábban beáztatom, majd felteszem vízben főni. Belerakom egészben a csülköt, s mikor már puha a bab és a csülök, hozzáadom a burgonyát, a savanyú káposztát, és tovább főzöm.

2. Amikor megfőtt, a csülköt kiveszem, és hagyom kihűlni. Közben az apróra vágott fokhagymából, a lisztből és az olajból rántást készítek. Lehúzom a tűzről, és mikor kicsit kihűlt, megszórom egy evőkanál pirospaprikával. Fél liter tejjel felengedem a rántást, és folyamatos kevergetés mellett beleöntöm a levesbe.

3. Akihűlt csülköt középen kettévágom, felkockázom és visszarakom a levesbe. Hagyom összefőni, majd az elkészült ételt tálalom. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.