Befordult az év a célegyenesbe, késő őszi ködök szállnak, a napsütés egy időre szabadságra ment. Merül a készlet a spájzban, körülményes ilyenkor friss zöldségekből salátát varázsolni az asztalra, ám a kamrában ott az örök megoldás – a krumpli.
csicsóka Hűvösödik az idő, tartalmasabb menüt kér a szervezetünk, de mindennap pecsenyét sütni túlzás: a szervezetet is megterheli, ráadásul a pénztárcánk sem feltétlenül engedi meg. De megvan a megoldás! A burgonya tökéletes alapanyag, könnyen elkészíthető, s ha a fantáziánkat is használjuk, számtalan módon tálalhatjuk.
Képzeljük el a habosra kevert pürét, ahogy a tetején a kanál hasával nyomott kis mélyedésben, mint tengerszemben a hegytetőn, úgy ragyog a megolvadt vaj. Micsoda boldogság a sütőből előhúzni a rétegben felhalmozott, aranyra sütött karikákat, hogy a serpenyőben készített szalmakrumpliról vagy a vízben főtt petrezselymes burgonyáról ne is beszéljünk. A krumpli sosem megy ki a divatból, s energiatartalmának köszönhetôen fel is melegít a zimankós napokon.
A burgonya a tengerentúlról érkezett Európába az 1500-as évek végén, s itt emlékezzünk meg az ismeretlen katonáról, örök hála annak a spanyol hódítónak, akinek volt rá gondja, hogy ott ne felejtse, és magával hozza a kontinensre ezt a csodás növényt. A burgonya hosszú időn át segítette át az éhező családokat a különböző válságokon, ínséges időkön, de aztán a bajok múltán is megmaradt kedvencnek a konyhákban, messze megelőzve a salátákat és egyéb zöldségeket.
Magyarországon évente mintegy 50 kiló krumpli fogy egy személyre lebontva. A krumpli olcsó: kevesebb, mint egy kilóból öt tányért is megtölthetünk belőle, ami – főleg, ha ötkilós vagy annál is nagyobb kiszerelésben vesszük meg – igazán jó vásár. Kevés gazdaságosabb termék van a piacon, de a lényeg, hogy a burgonya ráadásul jóízű is, egész évben hozzáférhető, s fogások sora készíthető belőle. Nemcsak a menüsor, maga a hozzávaló is sokszínű.
A krumpli mindemellett még egészséges is – persze csak abban az esetben, ha a gumót héjastul főzzük meg, esetleg gőzöljük a lobogó víz fölött. Így maradnak benne a szervezetre jótékony hatású anyagok, míg ha bő olajban sül, s megszívja magát, az bizony kevésbé használ a szervezetünknek.
A burgonyából elkészíthető menüsor szinte a végtelenségig variálható. Az első reflex az örök kedvenc, a hasábburgonya, mellyel az összes gyereket azonnal az asztalhoz csábíthatjuk, de a felnőttek választhatják a rakott krumplit, avagy a sokkal kevesebb macerával elkészíthető klasszikus paprikás változatot is.
Sokan esküsznek az egészen egyszerű krumplilevesre, mely annyi jót tud tenni a gyomorral, de a burgonyának a tepsi is jól áll. Sokféle sajttal, esetleg tejföllel vagy vajjal a karikára vágott és gondosan egymásra terített, egyben megsütött burgonya is biztos siker.
Olcsó, egész évben kapni, s még egészséges is. Jusson télen gyakran eszünkbe a burgonya, üssünk fel egy szakácskönyvet, vagy csak kicsit használjuk a fantáziánkat, irány a piac, aztán a konyha, az asztalnál pedig mindenki boldog lesz!