Az ételpenész nemcsak viszolyogtató, de ha spórái megtelepszenek a frizsiderben, a kenyértartóban, betegségeket is okozhatnak. Alább arra nézvést adunk tanácsokat, miként előzheti meg a nem éppen étvágygerjesztő gombák megjelenését.
Az ételpenészfélék egy gombacsaládhoz tartoznak. Spóráik a levegőben terjednek, s megtelepszenek minden, útjukba kerülő élelmiszeren. A penész kitűnő táptalaja mindenféle kenyér és pékáru, a gyümölcsök, befőttek, lekvárok, s minden főtt étel.
A szálló spórák természetesen bekerülnek az ember légzőrendszerébe – a légcsőbe, garatba, a tüdőbe – is, s ez az arra érzékenyeknél kínzó allergiát válthat ki. Hasonló nyavalyát okozhatnak az emésztőrendszerbe jutva, számos ételpenész ugyanis az egészségre súlyosan káros vegyületeket tartalmaz, melyek az ételmérgezésnél is nehezebben gyógyuló fertőzést okozhatnak.
Akik tudják, hogy hajlamuk van az allergiára, különösen figyeljenek az élelmiszerek szavatosságára és a konyha tisztaságára. Fontos a gyakori, de rövid ideig tartó szellőztetés is, mert ez csökkenti a levegő páratartalmát, lassítva ezzel a gombák szaporodását, fejlődését.
Penészallergiára akkor gyanakodhat, ha hosszú ideig szárazon köhög vagy nehezen múló légúti gyulladás gyötri, illetve ha a bőrén elváltozások (pír, pöttyök stb.) jelennek meg. Amennyiben effélét tapasztal, tanácsos azonnal orvoshoz fordulni.
Átjárja az ételeket
- Tartsa a hűtőt és az ételtartó edényeket makulátlanul tisztán!
- Mindig győződjön meg róla még a boltban, hogy a kiválasztott élelmiszer meddig fogyasztható!
- A zöldséget és a gyümölcsöt alaposan vizsgálja meg, mert egy szem rothadó almáról is átterjedhetnek a spórák a frigó egész gyümölcsöspultjára!
- Hetente egyszer mossa át szóda-bikarbónás, kéthetente pedig enyhén alkoholos vízzel a hűtő belsejét!
- Ha már penész alakult ki az ételen, ne vesződjön az eltávolításával, mert a spóraszálak akkorra már átjárják az egész ételt, ezért a látható rész eltávolítása mit sem ér!