Test és lélek

10 partneren át vezet az út az igaziig

Huszti Zoltán, Balajti Péter

2012. szeptember 14. péntek 22:00

Hiába gondolkodik alapvetően másképp a nő és a férfi, van amiben egyetértenek: a párkapcsolat szabályainak elsajátításához tíz kedves szükséges. A szexológus reálisnak tartja a számot.

Ahhoz képest, hogy sokan tabuként kezelik egykori érzelmi és szexuális kapcsolataikat, a teremtés koronái és a szebbik nem képviselői meglepő többséggel állítják: 10 partneren keresztül vezet az út az igaziig. A brit SeekingArrangement.com párkereső oldal 1000 embert kérdezett meg, s a férfiak 46, a nők 50 százaléka értett egyet a bűvös 10-es számban.

A Bors felmérése alapján a magyarok egy része egyetért a szigetlakókkal. Andrássy Tamás: – A tíz legalább kell. Én bevallanám a korábbiakat, ha valamelyik lány rákérdezne, nehogy rutintalannak tűnjek. Több kapcsolatba kell belemenni, hogy elég tapasztalatot szerezzek ahhoz, hogy ki merjem mondani: ő az igazi. Az sem zavarna, ha a lány is elmesélné, neki mennyi volt, mert a jelen a fontos, és nem a múlt. 

Bódis Ildikó határozottan kevesli a tíz kapcsolatot: – Több kell a tizenegynél, és van ismerősöm, aki állítja, hogy harminc körül van remény az igazi megtalálásához. Két-háromból nem lehet leszűrni a tapasztalatokat. Meg kell élni a dolgokat, hogy eldönthessük, mi a jó és mi nem. Nem emlékszem, hogy valaki kérdezte volna tőlem múltbeli partnereim számát, és én sem voltam kíváncsi a másik effajta adataira, csak a tapasztalatokat beszéltük ki.

Pércsi Ferenc is hasonló véleményen van: – Tíz-tizenegy kapcsolat biztosan kell, de lehet még több is. Én két házasságon vagyok túl. Későn nősültem, és szerencsére gyűjthettem a tapasztalatokat. Soha nem voltunk egymás korábbi kapcsolataira kíváncsiak, csak a tapasztalatokat beszéltük meg, a számszerűség nem volt fontos. A hibákról viszont beszéltünk, nehogy megismételjük azokat.

Igaz, kivételek is akadnak. Geiszt Edina Helga például nem értek egyet a fentiekkel: – A párom és én is a második kapcsolatban találtunk egymásra, és ebben nála is biztos vagyok. Ő a kislányom édesapja és boldogok vagyunk. Viszont az elsőmnek nem tudom hányadik lehettem és utánam még mennyien jöttek. Biztosan túl van a tizenegyediken. Az én kíváncsiságom miatt mesélt el sok mindent.  

S hogy mit gondol minderről a szexuálpszichológus? – Ahhoz képest, hogy egy facebookozó legfeljebb öt lépésre van a közösségi oldal bármely más felhasználójától, egész reálisnak tűnik a 10-es szám. A statisztikák persze becsapósak, hiszen egy tizenéves életében soknak tűnhet tíz kapcsolat, míg egy ötvenévesnél már nem feltétlenül.

Az sem mindegy, hogy tíz egy éjszakás kalandról beszélünk, vagy több többéves együttlétről – mondja Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus, aki hangsúlyozza, nem csak a szexualitás terén fontos, hogy tanuljunk a kapcsolatainkból. – Van, aki csak a sokadik partnerénél éli meg, milyen az, ha őt hagyják el, s nem ő dobja a másikat. Érdekesek azok az általános vélekedések is, amik másképp ítélnek meg egy több kapcsolaton keresztülment nőt, mint egy férfit.

Előbbit inkább a szégyen, utóbbit a menő kategóriába sorolják, Holott sok lány divatból válik meg a szüzességétől, és a mások által remélt, de a valódi érzelmek nélkül nem lelt gyönyört kezdik el keresni újabb és újabb fiúknál. Ugyanakkor a nők számára sem feltétlenül vonzó egy trófeagyűjtő, akinek közeledése legyezheti ugyan a női hiúságot, de sértheti is az önérzetet, hogy ő is csak egy lehet a sok száz között... – figyelmeztet a szexuálpszichológus

Benkő Dániel nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a számoknak: – 10 jó kapcsolat sok, 100 rossz meg kevés. Az ember minden kapcsolatában tanul, hogy aztán legközelebb egész más hibákat kövessen el – filozofál a lantos, aki azért nem tagadja meg önmagát: – Én 55 éves koromig amatőrnek tartottam magam, holott a korábbi időkből is szép emlékeket őriznek rólam a nők. Szerintem nincs jelentősége, hogy kinek hány emberrel volt viszonya korábban, ugyanakkor erotikus dolog lehet a másikkal megvitatni a múltat.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

life.hu

Sebestyén Balázs markáns véleményt fogalmazott meg Kulcsár Edináról: "Azt se tudja, merre van arccal előre"

borsonline.hu

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

hirtv.hu

Fehér Ház: Oroszország bármelyik pillanatban támadást indíthat Ukrajna ellen

szon.hu

Tombol az omikron - ennyi az új fertőzött Szabolcsban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

origo.hu

Kiderült, a TikTok-on vagy a YouTube-on keresnek-e többet az influenszerek

zaol.hu

Tótpeti Lili csodaszép fehérneműben pózol Instagramon

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

vg.hu

Berobbanhat a Balkánra a Waberer's

origo.hu

Fantasztikusat küzdött a magyar válogatott, de a bírókat is le kellett volna győzni