Test és lélek

10 partneren át vezet az út az igaziig

Huszti Zoltán, Balajti Péter

2012. szeptember 14. péntek 22:00

Hiába gondolkodik alapvetően másképp a nő és a férfi, van amiben egyetértenek: a párkapcsolat szabályainak elsajátításához tíz kedves szükséges. A szexológus reálisnak tartja a számot.

Ahhoz képest, hogy sokan tabuként kezelik egykori érzelmi és szexuális kapcsolataikat, a teremtés koronái és a szebbik nem képviselői meglepő többséggel állítják: 10 partneren keresztül vezet az út az igaziig. A brit SeekingArrangement.com párkereső oldal 1000 embert kérdezett meg, s a férfiak 46, a nők 50 százaléka értett egyet a bűvös 10-es számban.

A Bors felmérése alapján a magyarok egy része egyetért a szigetlakókkal. Andrássy Tamás: – A tíz legalább kell. Én bevallanám a korábbiakat, ha valamelyik lány rákérdezne, nehogy rutintalannak tűnjek. Több kapcsolatba kell belemenni, hogy elég tapasztalatot szerezzek ahhoz, hogy ki merjem mondani: ő az igazi. Az sem zavarna, ha a lány is elmesélné, neki mennyi volt, mert a jelen a fontos, és nem a múlt. 

Bódis Ildikó határozottan kevesli a tíz kapcsolatot: – Több kell a tizenegynél, és van ismerősöm, aki állítja, hogy harminc körül van remény az igazi megtalálásához. Két-háromból nem lehet leszűrni a tapasztalatokat. Meg kell élni a dolgokat, hogy eldönthessük, mi a jó és mi nem. Nem emlékszem, hogy valaki kérdezte volna tőlem múltbeli partnereim számát, és én sem voltam kíváncsi a másik effajta adataira, csak a tapasztalatokat beszéltük ki.

Pércsi Ferenc is hasonló véleményen van: – Tíz-tizenegy kapcsolat biztosan kell, de lehet még több is. Én két házasságon vagyok túl. Későn nősültem, és szerencsére gyűjthettem a tapasztalatokat. Soha nem voltunk egymás korábbi kapcsolataira kíváncsiak, csak a tapasztalatokat beszéltük meg, a számszerűség nem volt fontos. A hibákról viszont beszéltünk, nehogy megismételjük azokat.

Igaz, kivételek is akadnak. Geiszt Edina Helga például nem értek egyet a fentiekkel: – A párom és én is a második kapcsolatban találtunk egymásra, és ebben nála is biztos vagyok. Ő a kislányom édesapja és boldogok vagyunk. Viszont az elsőmnek nem tudom hányadik lehettem és utánam még mennyien jöttek. Biztosan túl van a tizenegyediken. Az én kíváncsiságom miatt mesélt el sok mindent.  

S hogy mit gondol minderről a szexuálpszichológus? – Ahhoz képest, hogy egy facebookozó legfeljebb öt lépésre van a közösségi oldal bármely más felhasználójától, egész reálisnak tűnik a 10-es szám. A statisztikák persze becsapósak, hiszen egy tizenéves életében soknak tűnhet tíz kapcsolat, míg egy ötvenévesnél már nem feltétlenül.

Az sem mindegy, hogy tíz egy éjszakás kalandról beszélünk, vagy több többéves együttlétről – mondja Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus, aki hangsúlyozza, nem csak a szexualitás terén fontos, hogy tanuljunk a kapcsolatainkból. – Van, aki csak a sokadik partnerénél éli meg, milyen az, ha őt hagyják el, s nem ő dobja a másikat. Érdekesek azok az általános vélekedések is, amik másképp ítélnek meg egy több kapcsolaton keresztülment nőt, mint egy férfit.

Előbbit inkább a szégyen, utóbbit a menő kategóriába sorolják, Holott sok lány divatból válik meg a szüzességétől, és a mások által remélt, de a valódi érzelmek nélkül nem lelt gyönyört kezdik el keresni újabb és újabb fiúknál. Ugyanakkor a nők számára sem feltétlenül vonzó egy trófeagyűjtő, akinek közeledése legyezheti ugyan a női hiúságot, de sértheti is az önérzetet, hogy ő is csak egy lehet a sok száz között... – figyelmeztet a szexuálpszichológus

Benkő Dániel nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a számoknak: – 10 jó kapcsolat sok, 100 rossz meg kevés. Az ember minden kapcsolatában tanul, hogy aztán legközelebb egész más hibákat kövessen el – filozofál a lantos, aki azért nem tagadja meg önmagát: – Én 55 éves koromig amatőrnek tartottam magam, holott a korábbi időkből is szép emlékeket őriznek rólam a nők. Szerintem nincs jelentősége, hogy kinek hány emberrel volt viszonya korábban, ugyanakkor erotikus dolog lehet a másikkal megvitatni a múltat.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16472030_auto_resized.jpg
origo.hu

Megdöbbentő fotókon a felismerhetetlenre hízott szupermodell

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19934_resized.jpg?avcount=1695572413
origo.hu

Drámai bejelentést tettek az oroszok, ez Ukrajna végét jelentheti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471839_auto_resized.png
metropol.hu

„Már az agyunkban is ott vannak” – Kétségbeesetten kéri követői segítségét Till Attila

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16472104_auto_resized.png
hirtv.hu

Európában egyedülálló a Magyarországon működő Gondosóra program

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471811_auto_resized.png
metropol.hu

Ez a csillagjegy ma nagyon szuper híreket kap

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471854_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Castel: A vesztes Ukrajna a törzsek szintjére zuhanhat vissza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19931_resized.jpg?avcount=1695572413
origo.hu

Küszöbön a harmadik világháború: két félelmetes atomhatalom lép szövetségre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16472046_auto_resized.jpg
travelo.hu

Élőben a konyhából! A koreai szerzetes-séf Budapestre érkezik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469254_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elszabadultak az indulatok G.w.M lemondott fellépése miatt – A rapper reagált a róla szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19790_resized.jpg?avcount=1695572413
she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469558_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Esztergomi robbantás: most már világos, pontosan mi történt - Videó!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19822_resized.jpg?avcount=1695572413
life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/uX2ftpJzUOu4tZXiODsrMRqkSt9DRPQ1uw6pbTEd978/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MzYjIyOWI0NDVlMDQ2YzNiMWNhZWJjYjM0NzQ0NWNi.jpg
Odaát

Anna 16 évesen tért vissza a túlvilágról: "Azt mondta egy hang, most meghalok, mire hihetetlen békesség öntött el"

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/Gb1bm_QtJ6lhn0iNjuhd2byTh0cGzb_ZpsbsPbO5FgQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyZTViMDliNzY4NTQ5MTg5ODg4MjllOTFkZWE5YWM5.jpg
Helyesírás

Ezek lennének a legnehezebb szavak? Az ország fele elhasal ezen az egyszerű teszten