Test és lélek

Főételnek is kitűnő a grillzöldség

Bors

Létrehozva: 2012.06.15.

A grillezett zöldségek fenséges ízű és könnyű ételek. Most, amikor szezonjuk van, érdemes minél többet fogyasztani belőlük, hiszen nélkülözhetetlen rost- és ásványi anyagokkal ajándékozzák meg szervezetünket. Ehhez adunk tippeket kezdő és haladó konyhatündéreknek.

Tökfélék

A cukkini, a patisszon, a tök és a padlizsán a legsokrétűbben felhasználható zöldségek közé tartoznak. A legegyszerűbb elkészítési módjuk a következő: a zsenge, friss zöldséget mossa meg, nyesse le a végeit, majd szeletelje ferde karikára fel vagy hosszirányban.

Sózza meg picit, majd ha pár perc után „megizzadt”, hintse meg pici törött borssal, friss kakukkfűvel, rozmaringgal. Akik kedvelik, bedörzsölhetik a szeleteket zúzott fokhagymával. A végén és sütés közben locsolja meg olívaolajjal, s többször is fordítsa meg a rácson piruló zöldséget. Elkészítési idő: 40-45 perc.

Sajt

Fontos, hogy olyan sajtot válasszunk, amely grillezhető. Erre a legalkalmasabbak a kemény, félkemény fajták – a lágyakkal ne is kísérletezzen, azok egyszerűen szétfolynak a rostlapon vagy a grillrácson.

Ajánlják a mozarellákat (a füstölteket is), a kecskesajtokat, a lényeg, hogy alacsony legyen a zsír- és a nedvességtartalmuk. Fontos, hogy tompa fordítókanállal mozgassa a sajtot, mert a kés a már megpirult héjat is könnyen átszúrja, s a finom falat hamar elfolyik. A sajtokat általában nem szokták fűszerezni, ám nagyon fontos, hogy mivel tálalják.

Mennyei lakoma grillzöldségekkel is, de ízüket különösen kiemelik az olajos magvak (dió, pisztácia, kesudió stb.), valamint a friss és az aszalt gyümölcsök. Elkészítési idô: 10-15 perc.

Kukorica

A kukorica nemcsak főve, grillrácson megsütve is pompás csemege, s kitűnő lezárása az ebédnek. Ha igazán különleges ízt szeretne elérni, keverjen olívaolajba egyenlő arányban apróra vágott metélőhagymát és szétzúzott fokhagymát, majd adjon hozzá friss, finomra vágott koriandert, bazsalikomot és oregánót.

Mielőtt feltenné a grillrácsra a csöveket, előtte forgassa meg ebben a páclében, majd sütés közben is kenegesse néhányszor a csöveket. Ügyeljen rá, hogy ne lángoljon fel a faszén, mert akkor megégnek a fűszerek. Az egyenletes pirulás érdekében, gyakorta forgassa a csöveket! Elkészítési idő: 30-35 perc.

Gomba

A megtisztított gombafejet kenje be kevés sóval és borssal ízesített olívaolajjal, majd a grillrácson – többször megforgatva – süsse meg mindkét oldalát. Amikor átsült, tegyen egy kevés sajtot a szára helyére, s a kalapja tetejére fordítva süsse át.

A falatkát díszítheti valamilyen színes zöldséggel, például piros- vagy zöldpaprikával. Különleges ízt kölcsönöz az ételnek, ha füstölt sajttal készíti, az egészen pikáns ízek szerelmesei keverhetnek az olívaolajba friss kakukkfüvet, majoránnát és rozmaringot. Elkészítési idő: 25-30 perc.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek