Vaníliás-epres kosárkák

sütemény
PUBLIKÁLÁS: 2012. április 27. 21:00
Kezdő konyhatündérek is elkészíthetik, és biztos a sikere a krémes-gyümölcsös kosárkáknak
Bors

 


Hozzávalók: 20 dkg liszt, 120 g vaj vagy margarin, 50 g porcukor, 1 evőkanál keményítő, 1 tojássárgája
Krémhez: 3 dl tej, 1 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás puding, 250 g túró, porcukor ízlés szerint, 1 evőkanál rum, kb. 60 dkg szamóca

Elkészítés:
1. Szitáljuk egy gyúródeszkára vagy egy keverőtálba a lisztet, adjuk hozzá a vajat vagy margarint, a porcukrot, a keményítőt, a tojássárgáját és 2 evőkanál hideg vizet. Dolgozzuk össze lágy tésztává, csomagoljuk fóliába, rakjuk a hűtőbe, és hagyjuk fél órát pihenni.
2. A tésztát kilisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki 3–4 mm vastagságúra, és vágjunk belőle akkora köröket, hogy úgy bélelhessük ki a kis tortaformákat, hogy a szélükre is jusson tészta.
3. A kibélelt tortaformákat terítsük le sütőpapírral és szórjunk rá babot, vagy lencsét, esetleg rizst, hogy sütés közben ne púposodjon fel a tészta. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük aranysárgára (kb. 15–20 perc). Miután megsült, szedjük le a nehezéket és a sütőpapírt, fordítsuk ki a tésztákat a formákból, és hagyjuk kihűlni.
4. Öntsük egy lábosba a tejet, adjuk hozzá az egy kanál cukrot, a vaníliás pudingport, majd állandó kevergetés mellett főzzük meg, aztán hagyjuk kihűlni.
5. Nyomkodjuk össze a túrót a porcukorral, keverjük hozzá a pudingot és a rumot. A krémmel töltsük meg a kosárkákat, és a tetejüket fedjük be szamócával.
Elkészítési idő: 60 perc
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.