Megszüntetnék a románok a hokiszövetségüket

Továbbra is áll a bál Romániában, amiért a román– magyar hokimeccsen a magyar és a székely himnuszt énekelték a hazai játékosok. Többen azonnal megszüntetnék a jégkorongszövetséget.
Továbbra is áll a bál Romániában, amiért a román– magyar hokimeccsen a magyar és a székely himnuszt énekelték a hazai játékosok. Többen azonnal megszüntetnék a jégkorongszövetséget.
Romániában már a legfelsőbb sportpolitikai szinteken foglalkoznak a csíkszeredai Románia–Magyarország (4-1) jégkorongmérkőzéssel. Mint ismert, a hazai csapat játékosai (akik közül szinte valamennyien magyar nemzetiségűek) – legalábbis a helyi lapok állítása szerint – a pénteki meccs előtt csendben hallgatták végig a román himnuszt ellentétben a magyarral, amelyet teli torokból énekeltek a mieinkkel együtt. Sőt a lefújást követően a közönség és a két csapat hokisai a székely himnuszt is elénekelték, ami végképp olaj volt a tűzre. A román sajtó következményeket vár.

A hangulatkeltés hatására a román Nemzeti Sport- és Ifjúsági Hatóság a Román Jégkorong Szövetség állami támogatásának felfüggesztését követeli. Doina Melinte nemtetszését fejezte ki azért is, mert Tánczos Barna, a jégkorongszövetség elnöke a székely zászlóval fényképezkedett a meccs előtt.

A Román Olimpiai és Sportbizottság elnöke is megszólalt az ügyben. Octavian Morariu rendkívül aggályosnak tartja a történteket, de ő egyelőre kizártnak tartja, hogy felfüggesszék, avagy megszüntessék a jégkorongszövetséget.

Megszólalt Adrian Catrinoi, a román válogatott egyetlen román nemzetiségű tagja is.

– Nem igazak a vádak. A csapattársaim csak hallgatták a magyar himnuszt, igaz, a meccs után a székely himnuszt viszont már együtt énekelték a magyarokkal – fogalmazott Catrinoi, ezzel cáfolva a román sajtó és közvélemény állításait.

Darvas Attila csíkszeredai újságíró szerint előzménye van az ügynek.

– A december elsejei nemzeti ünnepen az U16-os válogatott egyetlen román játékosát állítólag megverték a magyar csapattársai. Ebből kreáltak nemzetiségi konfliktust a románok, akik most felfújták ezt a mostani esetet – jelentette ki.
j.