Káposzta Benő máig nem felejti a brazilverést

Kivételesen összetartó volt az újpesti focicsapat, amely sorra aratta bajnoki győzelmeit, sorában Káposzta Benő védővel.

Az 1964-es tokiói olimpián győztes csapatba bekerülni is dicsőség volt © Végh István

Az 1969-től hét idényre terjedő aranysorozatunkhoz kellett Baróti Lajos edző kivételes szaktudása – hangsúlyozza a 19-szeres válogatott Káposzta. De kiemeli a remek sportújságíró Hoffer József szövetségi edzőt is, akinek irányításával veretlenül nyerték meg az 1960-as bécsi UEFA-tornát. Abból a válogatottból olyan ászok nőtték ki magukat, mint Farkas János és Mészöly Kálmán. A lilák bekkje bekerült az 1964-es tokiói olimpiát nyert felnőtt együttesbe is, amelynek színes játéka elképesztette a világot. Bár egy percet sem játszottam, de csodáltam Bene Feriék futballját. Álommeccset láttam az elődöntőben, amikor az Egyesült Arab Köztársaság néven futó egyiptomiak kaptak tőlünk egy hatost. Már ezért érdemes volt kijutnom Japánba – folytatja a hatszoros magyar bajnok, a KEK- és VVK-sorozatban elődöntőig jutó védő. – Sajnos akkor csak az a játékos kapott aranyérmet, aki gyepre lépett.

Az Újpesti Dózsa klasszis védőjeként jócskán kivette a részét a sikerekből © Végh István

Az 1966-os angliai vb-csodát viszont nem hagyta ki.

Az ottani brazilverés unikumnak számít – büszkélkedik.

Előzetesen tudtam, a világ legjobbja, Pelé sérülés miatt nem játszik, és ettől úgy megnőtt az önbizalmam, hogy valósággal szárnyaltam a 3-1-re nyert találkozón. Persze utólag bevallhatom, ha a Fekete Gyöngyszem pályán van, valószínűleg nem győzünk.

A Baróti vezette válogatott a negyeddöntőben 2-1-re kikapott a Szovjetuniótól egy olyan meccsen, melyen Rákosi Gyula ziccert hibázott.

Ha berúgja, négy közé kerülünk. Gyuszi később azt mondta nekem, azért nem élt az eséllyel, mert így akarta elérni, hogy a szovjet Vörös Hadsereg elhagyja a megszállt Magyarországot… – nevet Káposzta, aki BM-állományban szolgált, közeli barátja, csapattársa, Solymosi Ernő segítette hoz­zá a kormányőri munkakörhöz.

Felesége, a röplabdás Schlégl Gyöngyi hét bajnoki címmel dicsekedhet © Végh István

Ötvenöt éve él boldog házasságban Schlégl Gyöngyivel, aki hét röplabdabajnoki címmel büszkélkedő újpesti exválogatott.

A családi versenyben megelőzöm a férjemet, mert ő „csak” hat magyar bajnoki címet szerzett – teszi hozzá Gyöngyi.