AKARATERŐ

„Lehetetlen nem büszkének lenni rád” – Megható videó, háborús sérült kislányt csodál a világ

(s)

Létrehozva: 2024.07.10.

A nyolcéves Olekszandra Paskal két éve elvesztette az egyik lábát, tavaly kezdett újra tornázni, majd megnyerte első versenyét.

A nyolcéves Olekszandra Paskal egy bombázás során az összedőlt ház romjai alatt rekedt. 2022. május 16-án rakétacsapást mértek az Odessza megyei Bilhorod-Dnisztrovszkij kerület egyik rekreációs központjára, melynek következtében a lány is súlyosan megsérült. Nyílt kartörést szenvedett, négy bordája eltört, fejsérülése mellett több repeszdarab roncsolta a testét, a lábára zuhant betonlap pedig annak minden csontját eltörte. Tizenöt napig tartották mesterséges kómában, később Ausztriában rehabilitálták, ahol a fél lába amputálását követően protézissel tanult meg újra járni. Tavaly márciusban ismét gyakorolt, majd első versenyét – egy évvel a bombázás után – megnyerte.

A világbajnok, olimpiai harmadik Anna Rizatdinova csodálatát fejezte ki a fiatal leány akaratereje láttán:

Megvan benned minden erő és akarat, lehetetlen nem büszkének lenni rád. Ez a győzelmed egyenértékű az összes ukrán felnőtt világversenyen megszerzett dobogós helyezéssel. Nehezen tudom elképzelni azt a fájdalmat, csalódást, szenvedést, amin keresztülmentél. Csodálatomat fejezem ki, köszönöm, hogy inspiráltál, és tanítottál mindannyiunkat örülni minden egyes új napnak.


Oleksandra Paskal 4 évesen ismerkedett meg a ritmikus gimnasztikával, jelenlegi edzője, Inga Kovalcsuk büszke arra, hogy jelenleg Csornomorszkban az ő csoportjában gyakorol. 

Ezt mondom neki: Olekszandra, te teljes talppal végezd a gyakorlatot, a többiek pedig félláb-ujjukonmondta az edzőnő, az AP-nek.

A most 8 éves lány, aki egykor az olimpián akart indulni, most a paralimpiáról álmodik. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek