Sport

Betelt a pohár: Kikerül a súlyemelés az olimpiáról?

(szabó)

Létrehozva: 2017.06.13.

Forrás: AFP

Thomas Bachnál betelt a pohár: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke azzal fenyegeti a súlyemelést, hogy 2024-ben kikerül a nyári olimpiai mű­sorból. Erre van is oka, hiszen bár a tavalyi riói játékokról a teljes bolgár válogatottat száműzték, mégis állandóak a doppingvétségek. A 2008-as és 2012-es olimpiák mintáinak utólagos elemzése során kiderült: 49-en kokszoltak, 23 érmet visszavettek. Ezért Bach ultimátumot adott: a Nem­zetközi Súly­emelő Szövetség (IWF) végrehajtó­bizottságától olyan jelentést vár a NOB asztalára, mely garantálja, hogy végleg kiiktatja a meg nem engedett szerek használatát. Aján Tamás, az IWF elnöke éppen Tokióban vesz részt a vb ülésén. 

– Erről is szót ejtünk. A NOB követelése érthető. Lesz erőm a visszásságok megszüntetéséhez, és természetesen lé­péseket te­szünk – mondta Aján. Bach mindenesetre nem tréfál, már a 2020-as olimpián 49 emelővel kevesebb rajtolhat, egy férfi súlycsoportot teljesen kiiktatnak a műsorból.

A doppingellenes háború lehetséges IWF-el­lencsapásairól dr. László Imre, a magyar szövetség korábbi elnöke így nyilatkozott lapunknak: – A NOB további szigorítása várható. Már az is erős megszorítás volt, hogy csak kvalifikáció után indulhatnak emelők. Aján helyében workshopot hívnék össze, hogy felhívjuk a figyelmet arra, a sportág olimpiai jövője a tét. Márpedig     ha nincs olimpia, a sportág el­sorvadhat. A vétkesek eddigi egy-két éves eltiltása helyett örökre száműzni kellene a doppin­golókat. Emelném a váratlan ellenőrzések számát és erősíteném a felvilágosítást. Aján biztosan kemény lépéseket tesz majd.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek