Sport

12 éves futólányt csodál a sportvilág

Bors

Létrehozva: 2017.04.09.

Újra káprázatos teljesítményével hívta fel magára a figyelmet Brianna Lyston. A 12 éves jamaicai sprinterlány először akkor hallatott magáról, amikor tízesztendősen a karibi bajnokságon megdöntötte a korosztályos rekordot 200 és 300 méteren is – ebben a korban még ez utóbbi távon is rendeznek versenyeket –, sőt a legnagyobb szenzációt éppen ebben a számban aratta, ugyanis több mint egy másodpercet vert a fiú győztesre is.

Nem sokkal később a 13 évesek között – alig volt több tízévesnél – 100-on és 200-on is megnyerte hazája bajnokságát, egy évre rá három számban győzött. Ezúttal már a középiskolások között versenyzett, a legfélelmetesebb teljesítményt 200 méteren nyújtotta: az elődöntőben 23,46-ot repesztett, körülbelül 15-20 métert vert a többiekre –, ami csak azért nem lett világcsúcs, mert a hátszél a megengedettnél nagyobb volt. A döntőben 23,72-t ért el, ezzel egy századdal maradt el az aktuális világrekordtól, de ezekkel az időkkel már a felnőtt világrekordtól is csupán két másodpercre van. Emlékezetes, azt az olimpiai bajnok Florence Griffith-Joyner futotta, 28 évesen.

200-as történelem

Brianna a 23,46-os idejével 1956-ig megnyerte volna az olimpiákat, a 18 évesek világranglistáján is benne lenne az első nyolcban, néhány idényt eltekintve pedig minden évben megnyerte volna a felnőtt magyar bajnokságot.

A kislányt máris a világ leggyorsabb emberéhez, a szintén jamaicai Usain Bolthoz hasonlítják, aki ugyanezen a kingstoni versenyen villantotta meg először különleges képességeit 2001-ben. Azóta nyert 8 olimpiai aranyérmet és 11 vb-címet.

Brianna Lyston, aki amúgy egy átlagos általános iskolás, a hétköznapokban egyenruhában jár iskolába, és ugyanúgy nyegléskedik, ha tanulnia kell, minden bizonnyal hasonló karrierre számíthat. Nagy csodának kell történnie ahhoz, hogy ezekkel a képességekkel ne legyen a világ legjobb futója néhány éven belül.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek