Sport

Rapport Ricsi igazi fenevad a sakktáblánál

jk

Létrehozva: 2013.04.29.

Szereti a focit, kedvence a Bayern München, de nincs az a rangadó, amelynek kedvéért otthagyna egy sakkpartit. Elvégre Rapport Richárd ­mégis­csak fényes jövő előtt álló fiatal nagymester.

Rapportéknál nem kell lábujjhegyen járni. Még akkor sem, amikor a család már-már világhírű szeme fénye, Richárd a sakktábla ­fö­lött görnyedve elemzi a játszmákat, új variációkon töri a fejét.

A kilencéves Glória és két öccse, Rodrigó és Donát nem sokat törődik Ricsivel, csatakiáltásokat hallatva üldözik egymást a Szombathelytől kőhajításnyira lévő Sé falucskában álló szép családi házban.

– Már megszoktam, oda sem figyelek rájuk – mondja mosolyogva szobája menedékében az alig 17 éves ifjú nagymester. – Így legalább a nagyobb tornákon sem idegeskedek, amikor az ellenfél megpróbál valahogy kizökkenteni a nyugalmamból.

Ilyen bevezetés után alig hisszük el róla, hogy a „táblánál kijön belőle az állat”, mint ahogy egy cikkben jellemezte önmagát. Mindenesetre mi is megpillanthattuk azt a bizonyos fenevadat, mert kihívtuk a nagymesteri címet már négy éve – a világon 5. legfiatalabbként – megszerző Ricsit. És tényleg kíméletlen szörnyeteg volt, mert már a negyedik lépésnél mattot adott… A táblától távol azonban szelíd, türelmes ember, ráadásul őszinte is, mert elárulja, hogy nem kedveli a körülötte támadt médiacirkuszt.

– A név, a sakkvilágban megszerzett pozíció azért kötelez – teszi hozzá, miközben kiderül, a Fábry-show róla készült epizódját sem nézte meg. – Inkább sakkoztam, de szüleim, testvéreim követték a műsort.

Ricsit a napi nyolc-tíz óra sakkozás mellett leginkább a foci köti le.
– Ha csak tehetem, focizom, de el kell ismernem, Rodrigó öcsém ügyesebb nálam, a Haladás játékosa, és a Barcáért szorít. A családban mindenki más elvakult bayernes, képzelhetik, mi volt itt, mikor a németek kiütötték a katalánokat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek