Mi most viszont egy kicsit árnyalni szeretnénk a képet: a következőkben azokról a vitaminokról lesz szó, amelyekből nem jó ötlet mennyiségi korlátozás nélkül fogyasztani. Ha mégis megtesszük, annak érezni fogjuk a mellékhatásait.
Aki valamelyest képben van az egészséges életmód terén, tudhatja, hogy a vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk: vízben és zsírban oldódóakra. A vízben oldódóak közé tartozik a C-vitamin, valamint a B-vitaminok családja – ezek segítenek a szervezetben energiává alakítani a táplálékot. Ezek a testünkben csak korlátozottan képesek elraktározódni, ezért egyrészt fontos a rendszeres fogyasztásuk, másrészt pedig viszonylag nehéz őket túladagolni. A felesleg ugyanis általában a vizelettel távozik. Azért megjegyezzük, hogy ezeket sem jó mértéktelenül fogyasztani, de itt inkább a táplálékkiegészítőkre gondolunk, kiegyensúlyozott étrenddel szinte lehetetlen lenne túlzásba esni.
A zsírban oldódó vitaminok között említhetjük az A-, a D-, az E-, valamint a K-vitamint. Ezek tovább raktározódnak el a szervezetben, ezért mérsékelt fogyasztásukra különösen fontos odafigyelni.
Nézzük tehát, hogy mennyit érdemes fogyasztani a fent említett, könnyebben túladagolható vitaminokból.
Az A-vitamin elengedhetetlenül fontos a szem egészségéhez, így érdemes rendszeresen bevinni sajttal, tojással, joghurttal, illetve egyéb tejtermékekkel. Ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy a napi javasolt mennyiséget, ami 800 μg, ne lépjük túl. Ha mégis megtörténik, akkor olyan mellékhatásokkal számolhatunk, mint a hányinger, a hasmenés, a fejfájás, szélsőséges esetben pedig zavartság is előfordulhat.
A D-vitamin a nap vitaminjaként is ismert, szerepet játszik a csontok és a fogak egészségében, de a sejtosztódásban és a kiegyensúlyozott immunrendszer fenntartásában is van szerepe. A napi javasol beviteli mennyisége mindössze 5 μg. Ezt pótolhatjuk egyrészt a napon töltött félórás sütkérezéssel, vagy olyan élelmiszerekkel, mint a vörös húsok és egyes halak, például lazac, hering vagy makréla. A vegetáriánusok gombafélékkel biztosíthatják a szintjét a szervezetben. Túladagolása hiperkalcémiát okozhat, mivel jelentős szerepe van a kalcium felszívódásában.
Az E-vitamin egy erős antioxidáns, azaz az oxidatív stressz ellen küzd. Számos növényi forrásból, így olajokból, szójából, mogyoróból, spenótból, tökből és avokádóból is kinyerhetjük a szükséges napi mennyiségnek megfelelő 12 μg-ot. Abban eltér a többi zsírban oldódó vitamintól, hogy túladagolni kifejezetten nehéz.
A K-vitamin jelentős szerepet játszik a véralvadásban, de felelős az egészséges, normál csontozat fenntartásában is. A napi javasolt beviteli mennyisége 75 μg, amit valójában nem nehéz pótolni a szervezetben. A K-vitamin ugyanis számos zöldségben – zöld levelesekben, brokkoliban – megtalálható, de a növényi olajok és a gabonafélék is bővelkednek benne. Ha túlzásba visszük a fogyasztását, az gyomorgörcsöket és véralvadási gondokat okozhat.
Azért ne aggódjunk: még a zsírban oldódó vitaminokat is csak „nehéz munkával” lehet annyira túladagolni, hogy látványos hatásokat tapasztaljunk. Mindenesetre: azért ne próbálkozzunk vele!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.