PR Cikkek

A kapcsolati erőszak ne legyen többé tabutéma! (x)

Bors

2021. december 13. hétfő 01:00

Vannak, akik éveken át nem hozhatnak döntést a saját életükkel kapcsolatban, akiknek mindig megmondja a bántalmazójuk, mit tehetnek, és mit nem. Ha erőszakról beszélünk, akkor a többség egyből a fizikai bántalmazásra gondol, holott a szóbeli bántalmazás, a manipuláció, a félelemben tartás, a másik fél elszigetelése, lejáratása, hiteltelenné tétele legalább olyan rombolóan hat az áldozatra. A Családbarát Magyarország Központ szakértője, Boglacsik Tímea osztja meg velünk tapasztalatait.

Forrás: Shutterstock

– Az agresszió már a szóbeli bántalmazásnál kezdődik! Kapcsolati erőszak lehet a párkapcsolaton belüli erőszak mellett az idősek vagy gyermekek bántalmazása is. Ami mindegyikben közös, az a szándékosság. Bántalmazásnak minősül, ha valaki szándékosan, folyamatosan vagy visszatérően fájdalmat okoz valakinek – legyen az testi vagy lelki fájdalom. 

– Akár gyermek, nő vagy férfi bántalmazottról beszélünk, a szóbeli erőszak hosszútávon megnyomorítja az áldozat lelkét. A bántalmazók eszköztára igen széles, és sokszor ezt úgy használják, hogy az áldozat és a környezetük sem veszik észre, hogy bántalmazás folyik. Gondoljunk olyan esetekre, amikor egy társaságban az egyik fél a társát rendszeresen leszólja, és ez sokszor otthon is folytatódik. Az áldozat egyre bizonytalanabbá válik önmagában. A kiabálás, a sértegetés már jellemzően egy következő szint.

Van segítség!

A Családbarát Magyarország Központ a nap 24 órájában ingyenesen hívható segélyvonalat működtet az áldozatok védelme és segítése érdekében, ez az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT), ahol a hívásokat fogadó szakemberek nap mint nap azért küzdenek, hogy minél több áldozat új esélyt kaphasson egy bántalmazástól mentes, biztonságos életre. 

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a Kapcsolj Egyből! applikációra hívta fel a figyelmet: ennek használata több szinten nyújt segítséget az áldozatoknak, a felismeréstől a megelőzésen keresztül egészen a krízishelyzetig. 

Amennyiben Ön, illetve valaki a környezetéből kapcsolati erőszak vagy emberkereskedelem áldozatává vált, segítségre szorul, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a 06-80/20-55-20-as számon, vagy töltse le a Kapcsolj Egyből! applikációt a mobiltelefonjára Androidon vagy IPhone-on, személyesen pedig a kríziskezelő ambulanciákat keresse fel!

A cikk megjelenését a Családbarát Magyarország Központ támogatta.

További cikkek

PR Cikkek

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM (x)

PR Cikkek

A jövő a ma döntésein múlik – Budapesten rendezték meg a régió legnagyobb fenntarthatósági eseményét (x)

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: nagyot küzdöttek a horvátok, de Dánia újra nyert

ripost.hu

Kiadták a riasztást: mutatjuk, hol fog szakadni a hó ma is

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján

bama.hu

A csomagért a címzett utazgat?! - botránkozik olvasónk

origo.hu

Elegánsnak ígérkezik a Google okosórája

nemzetisport.hu

MU: Fabrizio Romano így vélekedik C. Ronaldo távozási szándékáról

vg.hu

A Pfizer vezérigazgatója szerint nem járható út négyhavonta oltatni

borsonline.hu

Felfoghatatlan tragédia: Furcsa zajra ébredt a házaspár, a következő percben holtan feküdt egyikük

origo.hu

Átrepült egy ember a 80-nal hajtó buszon, az utasok reakciója felülmúlhatatlan volt

metropol.hu

Újabb gyanús Covid-tünet? Sokan panaszkodnak erre megbetegedés után

origo.hu

Eladó a Megváltónak épített száz éves luxuskastély - galéria