
Van mód arra, hogy egzotikus utazás híján is a trópusokon érezzük magunkat: egy melengető forró ital vagy egy jó kis szaunafelöntés mellett az is megoldás lehet, ha feltekerjük a "belső fűtést" - azaz olyan ételeket fogyasztunk, amelyek átmelegítenek a leghidegebb napokon is.
A csili "hatóanyaga" a kapszaicin (8-metil-N-vanillil-6-nonénamid) nevű, szagtalan, színtelen vegyület. Irritálja a nyálkahártyát, koncentrálva még a bőrt is. Azért érezzük csípősnek, mert aktiválja a szánkban levő fájdalomérzékelő receptorokat. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a csípős ételeket meg lehet szokni, a rendszeres csilifogyasztók ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok.
A kapszaicin-koncentrációt a Scoville-skálával mérik, a rendszer a nevét Wilbur Scoville nevű amerikai gyógyszerészről kapta. A lényege, hogy a paprikából olajat vonnak ki, és addig hígítják vízzel, amíg a tesztelő nem találja csípősnek a keveréket. A Scoville-egység száma azt jelenti, hogy hányszoros hígításról van szó - minél magasabb ez a szám, annál többször kellett hígítani az oldatot, annál brutálisabb a csilipaprika. Igen, ez nem túl pontos mérési módszer, de egyelőre ez van.
A kétezres évektől komoly verseny alakult ki, ütősebbnél ütősebb csiliket tenyésztettek ki a kutatók. 2009-ben a Bhut Jolokia nevű hibrid egymillió Scoville-egységet mutatott, az új-mexikói Trinidad Moruga a kétmilliós határt is meghaladta. Ehhez képest a mi "kétszer csípős" paprikáink a kanyarban sincsenek, egy erős pista-krém vicc kategória a 2000-es értékével. Összehasonlításképp: az extra csípős Tabasco szósz 5000, egy mexikói habanero 100-350 ezer egységet kap a skálán.
És hogy miért népszerű annak ellenére, hogy fogyasztása láthatóan szenvedést és könnyeket okoz? A kapszaicin hatására, akármilyen hihetetlen, endorfin szabadul fel a szervezetből, és euforikus állapotot idéz elő, a drogokhoz hasonlóan. A csípős ételek fogyasztása ráadásul egészséges is: csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát, elősegíti az emésztést, felpörgetik az anyagcserét, enyhítik a stresszt.
A világ legcsípősebb növényei egyébként nem a csilipaprikák. Az Atlasz-hegységben őshonos gyantás kutyatej nevű kaktusz hatóanyaga a reziniferatoxint, amihez képest a Trinidad Morunga is kismiska, 16 milliárdos Scoville-értéket produkálna. Már az érintése égési sérüléseket okoz, 40 gramm pedig elég a halálos dózishoz.
Kínában, a szecsuáni konyhában a friss zöld csili és a szárított vörös csili gyakori szereplő, akárcsak a piros csiliolaj és a szecsuáni bors. A Chongqing csirkét kísérő szárított piros csilipaprikák annyira durvák, hogy a kevésbé elszántak magukat a paprikákat nem is fogyasztják el, csak arra használják a csiliket, hogy azok ízt és illatot adnak az ételhez. A Ma po tofu a doubanjiang nevű csilipsztának köszönheti az erejét, a legenda szerint az étel feltalálója egy "ragyásképű asszonyság" (mapo), és ez a fogás futtatta fel csengtui fogadóját.
Kína kulináris régiói közül a hunani a legcsípősebb, a fent említett csilik mellett a savanyított csiliket is bevetik. Észak-Kínában pedig többek között a csípős babszószos halat, és a köményes bárányt fűszerezik szárított piros csilivel.
Az etiópiai és az eritreai konyha csípős fogásai a berbere nevű fűszerkeveréktől ütnek. Hozzávalói között csilipaprika, gyömbér, fokhagyma, ajovan magvak, szerecsendió, szegfűszeg, bor szerepel. A különféle etiópiai ragu jellegű ételek közül a doro wat a legbrutálisabb, ami csirkét és egész főtt tojást is tartalmaz. Akár a masala esetében Indiában, ahány ház, annyi berbere létezik. Itthon is kapható, a ki szeretne kísérletezni vele, ragukhoz, lencseételekhez, pörköltekhez használja.
A legdurvább ételeket Thaiföldön az ország északkeleti részében, Isanban kóstolhatja meg. A zöld papaya saláta, a somtum számos változatban létezik, a sózott tojás, szárított rák, mogyoró ízeit a bird eye csili turbózza fel a turisták számára néha ehetetlen kategóriába. De találkozhat ezzel a paprikával a sai krok (savanyú káposzta) és a moo dad (szárított sertéshúsos fogás) kóstolásakor is.
Dél-Koreában a kimcsi egy egészen egyszerű savanyúság, csak kínai kelre, sóra és szárított, apróra összetört csilipaprikára van szükség hozzá, no meg az erjedéshez időre. De ahogy mi töltött káposztát készítünk a savanyított káposztából, úgy a koreaiak sem csak savanyúságként eszik a kimcsit, náluk leves és pörkölt is készül belőle. Utóbbi a kimcshi ccsige. Ezt a csípős és savanyú ételt tofuval, hússal vagy hallal szokták még dúsítani, de akkor sem lesz sokkal sűrűbb, mint egy leves. Rizzsel tálalják. Mivel a kimcsi a készítésekor használt csilipaprika erejétől és mennyiségétől függően enyhén csípőstől kegyetlenül csípősig bármilyen lehet, ne kezelje úgy, mint egy hagyományos savanyúságot, először mindig egy apró falattal kezdje a kóstolást!
Travelo tipp
A kimcsinek saját múzeuma is van Szöulban, itt nem csak a savanyúság 187 fajtáját ismerhetjük meg, hanem rögtön megtanulhatjuk az elkészítés módját is.
A Travelo a JTB Hungary Ázsiaspecialista utazási iroda, a Koreai Turisztikai Hivatal és a Turkish Airlines meghívására járt Dél-Koreában. Arról, hogy Szöulban milyen élmények várják, itt olvashat. Kelet Szantorinijéről, Puszanról itt írtunk, itt pedig arról az egy napról osztottuk meg a tapasztalatainkat, amikor beköltöztünk egy dél-koreai buddhista kolostorba.
A csípős ételek és India szinte elválaszthatatlanok egymástól. Csili kerül a vegetáriánus, a húsos ételekbe, de még a masala fűszerkeverékekből sem spórolják ki sokszor. A világ legcsípősebb curryje, a dél-indiai phaal legalább tíz különböző paprikát tartalmaz, a Bhut jolokia nem viccel. (A curry nemcsak currylevelet, és fűszerkeveréket jelent, hanem fűszeres egytálételt is.)
A Goán népszerű pork vindaloo esetében szintén az előbb említett csilifajta a felelős ennek a disznóhúsból készült fogásnak az erejéért. A vindaloo portugál eredetű étel, aminek eredeti neve Carne de Vinha d' Alhos volt, és a 16. században került Indiába, a portugál megszállás idején. A helyeik még egy kicsit tuningoltak rajta csilivel és helyi fűszerekkel.
Ha a világ legcsípősebb ételeinek sorrendjét nehéz is felállítani, egy relációval legalább könnyű dolgunk van: a srí lankai konyha ugyanis a dél-indiaiból fejlődött ki, csak annál még fűszeresebb. Zöld és piros csili szinte minden currybe kerül. A köretek, kis tálakban kínált kísérőételek között találjuk a legizgalmasabb csilis finomságokat: a srí lankai konyha legjellegzetesebb hozzávalóiból készül a pol sambola – van benne kókuszreszelék, apróra vágott hagyma, rengeteg csili, lime és só.
A lunu miris az előző még erősebb változata: itt elhagyják a receptből a kókuszreszeléket, helyette még több könnyfakasztó hagyma kerül a keverékbe, amit aztán hosszan pépesre őrülnek. A nai miris maga a brutálisan csípős csilipaprika, ez erjesztett formában is sokszor kerül az asztalra, de a legizgalmasabb változatát forró olajban sütik ki, amitől akár csilichips néven is emlegethetnénk.
Többet szeretne tudni Srí Lankáról?
Kövessen minket a Facebookon, hogy ne maradjon le friss srí lankai élményeinkről, most jöttünk meg a Jetwing utazási iroda és a Turkish Airlines sajtóútjáról, ahol a ceyloni tea nyomába eredtünk, elefántokkal barátkoztunk és csodás, dzsungelben felfedezett romok között sétáltunk.
Nem túlzás azt állítani, hogy a mexikói konyha egyik alapja a csili, frissen, szárítva, erjesztve. Csili van a levesben, a babos ételekben és természetesen a salsákban is. A pico de gallo friss korianderből, paradicsomból, jalapenóból, hagymából áll. A salsa chipotle kissé füstös ízű a chipotle csilinek köszönhetően. Ha a chilate de pollo (csirkeleves), vagy birria (kecske- vagy birkaragu) neveket látja az étlapon, készüljön fel lélekben.
Jamaika, Barbados, valamint Trinidad és Tobago szigetein a Scotch bonnet nevű extra csípős paprika gondoskodik a sírós kulináris élményekről. Az egyik leghíresebb fogás a jerk chicken, amelyhez a speciális jerk fűszerkeveréket használják fel. A Frango Piri-Piri, Angola, Mozambik és Dél-Afrika konyháin hódít - a csirkét a csilipaprikás pác intézi el kegyetlenül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.