Fiatal szőke nő tükör előtt vizsgálja az arcbőrét

Tényleg vissza lehet fordítani az öregedést? Ezzel a módszerrel igen

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 27. 11:45
Képzeld el, hogy éveket fiatalodsz anélkül, hogy botoxhoz vagy drága csodaszerekhez nyúlnál. Az öregedés üteme nem csak a genetikán múlik – mi magunk is tudunk rajta lassítani, sőt bizonyos esetekben vissza is fordíthatjuk.

Valahol harminc fölött jön az a húsba vágó felismerés, hogy az öregedés már nem egy távoli dolog. Megjelennek az apró ráncok, kevésbé lesz rugalmas a bőrünk, karikásabbá válik a szemünk és már nem elég egy jó krém. Ilyenkor érdemes észben tartani, hogy nemcsak kívülről próbálhatjuk meg fiatalítani magunkat, hanem belülről is tehetünk a bőrünk szépségéért. A tudomány szerint van egy folyamat a testünkben, amely nap mint nap gyorsítja az öregedést, de tudunk ellene tenni – méghozzá egyszerűen.

Öregedéssel kacérkodó, tortát majszoló fiatal nő
A cukor nemcsak hizlal, de az öregedést is felgyorsítja.
Fotó: Gala AP /  Shutterstock 

Mi az a glikáció és mit tesz a bőröddel?

A glikáció egy olyan biológiai folyamat, amely során a vérben keringő cukor kapcsolatba lép bizonyos fehérjékkel – köztük a kollagénnel és az elasztinnal, amelyek a bőr rugalmasságát és feszességét biztosítják. Ennek következménye, hogy ezek a fehérjék rugalmatlanná, törékennyé válnak, és többé már nem tudják betölteni eredeti szerepüket. A bőr ettől lassabban regenerálódik, veszít a tónusából, és gyorsabban megjelennek rajta az öregedés jelei: ráncok, megereszkedés, fakóbb arcszín. Tehát ezek a vegyületek gyorsítják a szövetek öregedését, és a bőrön is jól látható nyomot hagynak.

A túl sok cukor felgyorsítja az öregedést

A mai étrendben a legnagyobb gond a rejtett cukor. hiszen az nemcsak az édességekben található meg, hanem a feldolgozott élelmiszerekben is: a joghurtban, a felvágottakban, a müzliszeletekben és még az egészségesnek kikiáltott ételekben is. Ezek fogyasztása fokozza a glikációt, és ezzel együtt a bőr öregedését. A bőrgyógyászok szerint nem véletlen, hogy az arcbőr sokkal pontosabban tükrözi az étrendünket, mint a mérleg. Akik csökkentik a cukorfogyasztást, gyakran tapasztalják, hogy az arcbőrük simább, ragyogóbb, egyenletesebb tónusú lesz, és kevesebb a gyulladásos tünet.

Az öregedés üteme étrendváltoztatással befolyásolható

Több kutatás is megerősítette, hogy azok, akik hosszabb távon mérséklik az egyszerű cukrok bevitelét, nemcsak jobban érzik magukat, de fiatalosabbnak is látszanak. A bőr feszesebb marad és ritkábban jelennek meg rajta újabb ráncok.

Mit érdemes kerülni, és mivel lehet helyettesíteni a cukrot?

A legjobb, ha fokozatosan építed be a változtatásokat. Nem a teljes tiltás a lényeg, hanem a tudatos csökkentés.

Amit érdemes elhagyni:

  • cukros italok, üdítők, gyümölcslevek;
  • péksütemények fehér lisztből;
  • feldolgozott, adalékanyagokat tartalmazó ételek.

Amit érdemes előnyben részesíteni:

  • idényzöldségek és mértékletes gyümölcsfogyasztás (a gyümölcsök is tartalmaznak cukrot);
  • teljes értékű gabonák (pl. zab, barna rizs);
  • magvak, növényi olajok;
  • antioxidánsokban gazdag élelmiszerek (például áfonya, zöld leveles zöldségek, zöld tea).
    Ezek az ételek nemcsak a bőrödnek, hanem az anyagcserének, a hormonháztartásnak és az immunrendszernek is jót tesznek; és a szervezet általános állapota is meghálálja.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.