Ettől a hozzávalótól ellenállhatatlan a banánkenyér

banánkenyér
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 07. 10:45
Ha egy pofon egyszerű, kevés összetevős süteményt kellene mondanod, amelyet akár recept nélkül is össze tudsz állítani, akkor mit mondanál? Csak nem a banánkenyeret? Ez az édesség önmagában is finom, de van egy titkos, filléres hozzávaló, amelytől igazán szaftos és ellenállhatatlan lesz, ráadásul ugyanúgy diétás marad.

A banán nemcsak önmagában finom, hanem kenyérformájú süteményben is megállja a helyét – ezt nevezzük banánkenyérnek, amely több mint száz éve része a konyhaművészetnek. Bár ma leginkább sütőporral készítjük, a recept jóval a sütőpor megjelenése előtt is ismert volt. Már a 19. században írtak róla, például Eleanor Parkinson cukrász is megemlítette egy könyvében. A legízletesebb változat érett banánból készül, mivel az természetes édességet ad a tésztának, így kevés cukorral is kitűnő ízvilágot érhetünk el. Nem minden recept írja elő, de tejföl vagy görög joghurt hozzáadása különösen ajánlott, ha puha, omlós állagot szeretnénk.

sárga banánok, banánkenyér, recept
A banán nemcsak önmagában finom, hanem kenyérformájú süteményben is megállja a helyét. Fotó: vipvn /  Shutterstock 

A banánkenyér az egyik legkedveltebb egészséges sütemény, hiszen természetes édességét a banán adja, és liszt- vagy cukormentes változatban is könnyen elkészíthető. Most elárulunk egy apró, de annál hatásosabb trükköt: egy különleges hozzávalót, amely extra puhaságot és gazdag ízt ad a sütinek. Ez nem más, mint a fentebb említett görög joghurt, amelynek sűrű, krémes állaga és enyhe savanykássága tökéletesen kiegészíti a banán édességét, ráadásul egészséges fehérjeforrás is. 

Görög joghurtos banánkenyér

Hozzávalók (kb. 12 szelethez):

  • 3 érett banán
  • 2 tojás
  • 150 g teljes kiőrlésű liszt (vagy zabpehelyliszt)
  • 50 g eritrit vagy kókuszcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 150 g görög joghurt (0% zsírtartalmú diétás verzióhoz)
  • 50 ml kókuszolaj vagy olívaolaj
  • Egy csipet só

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. Egy kenyérformát bélelj ki sütőpapírral.
  2. A banánokat törd pépesre, majd keverd össze a tojásokkal, az édesítővel és a görög joghurttal.
  3. Add hozzá az olajat, majd szitáld bele a lisztet, sütőport, fahéjat és a csipet sót.
  4. Keverd simára a masszát, majd öntsd a formába.
  5. Süsd kb. 40–45 percig, amíg aranybarna nem lesz, és a beleszúrt tű tisztán kijön.
  6. Hagyd hűlni, majd szeleteld fel.

Bors tipp:

Adhatsz a tésztához apróra vágott diót, étcsokoládé darabokat vagy áfonyát. A görög joghurt pedig nemcsak puhítja majd a tésztát, hanem a banánkenyér sokáig friss is marad tőle. 

Az alábbi videóban megtekinthető a görög joghurtos banánkenyér receptje:

Ezek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.