16+1 tipp a női ételekre – mit együnk az egészségünkért?

16+1 tipp a női ételekre – mit együnk az egészségünkért?

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2021. december 19. 19:35
Az edamame-tól a papayáig

Az edamame-tól a papayáig

Az egészséges étkezés mindenki számára fontos. Bizonyos élelmiszerek ugyanakkor lényegesebbek egy nő, mint egy férfi számára. Ennek számos oka van, ezért nem véletlenül javasolnak a hölgyeknek bizonyos női ételeket. Lássuk, melyek ezek!

Az élelmiszerekben levő tápanyagok nagymértékben hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez. Egyes ételek azonban kimondottan a nők számára jótékonyak, az őket érintő problémák, betegségek esetén segítenek – például a törékenyebb csontok, a terhesség vagy az emlőrák veszélye miatt.

A „szuperételek” tápanyagokban gazdagok. Megóvják a szervezetet és hozzájárulnak megfelelő működéséhez, a kor előrehaladtával is.

Lássuk, melyek azok a női ételek, melyeket érdemes fogyasztani!

Fotó: 123rf.com

1.Edamame: az ízletes szójabab sok rostot, jó zsírt és ösztrogén-szerű összetevőt tartalmaz, vagyis izoflavonokat – utóbbiak a menopauza idején is jó szolgálatot tesznek, segítenek például a hőhullámok enyhítésében. Mellrák esetén azonban kerülni kell őket.

2.Kelkáposzta: e zöld levelekben rengeteg K-vitamint találunk, melyek a kalcium és a D-vitamin segítségével tartják erősen és egészségesen a csontokat. Egy adag ebből a remek női ételből a napi A- és C-vitamin szükséglet több mint 20 százalékát fedezi.

3.Spárga: jótékony női ételnek tartják, mert csontépítő K-vitamin van benne. Ha fél csészényit eszünk belőle, már a napi szükséglet harmadát elfogyasztottuk. Folsavban gazdag, amely segít megelőzni az olyan születési rendellenességeket, mint a nyitott gerinc.

Foto:123rf.com

4.Bab: sok-sok fehérjét tartalmaz, zsír nélkül, ráadásul rostban gazdag. Csökkenti a vérnyomást, a vércukrot és a szívverést – vagyis azokat a dolgokat, amelyek hozzájárulnak a szívbetegség kialakulásához.

Foto: pixabay.com

5.Grapefruit: flavonoidok tömkelegét találjuk ebben a női ételnek tartott gyümölcsben, amely segít csökkenteni a stroke esélyét és a szívre is jótékony hatású. A narancs is jó, de a grapefruit kevesebb cukrot tartalmaz. Fontos azonban tudni, hogy egyes gyógyszerekkel nem alkot jó kombinációt, vagyis érdemes orvosunkkal egyeztetni, mielőtt fogyasztani kezdjük.

Fotó: 123rf.com

6.Cseresznye és bogyók: női ételnek tekinthetjük azokat a gyümölcsöket, melyek lila, piros és kék színben pompáznak. Flavonoidokat és antioxidánsokat egyaránt tartalmaznak, melyek megvédik a károsodástól az egészséges sejteket. Az áfonyafélék hozzájárulnak az agy frissen tartásához, ahogy idősödünk. Szükségünk van C-vitaminra is a kollagén építéséhez, vagyis arra a fehérjére, amely a bőrt feszessé és simává teszi.

7.Papaya: a pirosas-narancsos színű gyümölcs béta-karotint rejt, ugyanúgy, mint a répa, illetve likopint, melyet a paradicsomban vagy a dinnyében is megtalálunk. A likopin mérsékeli esélyünket a méhnyakrák és az emlőrák kialakulására.

A cikket folytatjuk.

Bizonyára soha nem jutna eszedbe lefekvés előtt tenni egy kis fokhagymát a párna alá; pedig ezzel a trükkel sokat tehetsz az egészségedért! Mutatjuk, mi mindenre jó ez a szokatlan módszer!
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.