10 tipp az anyatej mennyiségének növeléséhez – 1.rész

anyatej
PUBLIKÁLÁS: 2018. január 22. 07:52
Nehezen szoptatunk, nem találjuk elegendőnek az anyatej mennyiségét? Érdemes kipróbálnunk tíz alapvető élelmiszert, amelyek segíthetnek ebben, a görögszénamagtól kezdve a fokhagymáig.

Hogyan szaporítható természetesen az anyatej?

Nehezen szoptatunk, nem találjuk elegendőnek az anyatej mennyiségét? Érdemes kipróbálnunk tíz alapvető élelmiszert, amelyek segíthetnek ebben, a görögszénamagtól kezdve a fokhagymáig.

Sok anyuka szembesül azzal a problémával, hogy nem tűnik elegendőnek a teje a csecsemő szoptatásához. Noha a szoptatás élettani folyamat, az anyatej mennyiségének növelését bizonyos élelmiszerekkel is lehet fokozni – érdemes kipróbálni az alábbiakat.

szoptatas

1.Görögszéna vagy methi mag: a görögszéna-magnak ún. galaktogogémiái vannak, amelyek segítik az tejtermelődést szülés után. Számos orvos tanácsolja is ennek fogyasztását az anyatej mennyiségének fokozásáért.

Így próbáljuk ki: amethi magvakat ételeinkbe szórva ehetjük vagy éjszakára beáztatva, másnap reggel egy pohár vízzel is megihatjuk. Tea formájában is fogyasztható: forraljuk fel a magvakat vízben, majd szűrjük le és melegen igyuk meg.

2.Édeskömény magvak: a görögszéna magvakhoz hasonlóan hatékonyak az anyatej mennyiségének fokozásában. Gyakran eszegetve az emésztést is segítik, valamint könnyebbséget nyújtanak székrekedés esetén, mely szülés után előfordulhat.

Így próbáljuk ki: áztassuk az édeskömény magvakat egy üvegben éjszakára, s igyuk meg kora reggel. Fel is forralhatjuk vízzel, s melegen fogyaszthatjuk. Zöldségkörethez, rizshez, desszerthez is adhatjuk azonban az anyatej mennyiségének fokozására. Akár külön is elrágható.

3.Fokhagyma: terápiás hatásairól régóta ismert a fokhagyma, de az újdonsült anyák tejmennyiségét is fokozza. Egyes tanulmányok szerint a fokhagymát fogyasztó édesanyák hosszabb ideig is tudtak szoptatni, mint akik nem ették ezt a gyógynövényt.

Így próbáljuk ki:2-3 gerezd fokhagymát érdemes megenni naponta a tejmennyiség fokozására. Zúzva, krém formájában, zöldségekkel és ételekhez keverve is jól járunk vele.

4.Köménymag: szintén segíti az anyatej termelődését, de mellette vasban gazdag és segít megerősödni szülés után.

Így próbáljuk ki: pirítsuk meg a köménymagot, s adjuk a napi ételeinkhez, zöldségköretekhez. Íróhoz, túróhoz szintén párosítható. Fogyaszthatjuk önmagában, vízzel is, ha éjszakára beáztatjuk és reggel megisszuk a pohár vizet.

szezámmag

5.Szezám magvak: a fekete és a fehér egyaránt jó, a kalcium és a réz kiváló forrásai. A szezámmag ugyanakkor egyéb tápanyagokban is gazdag, melyek az anya és a baba számára is igen előnyösek.

Így próbáljuk ki: aszezámmagot is lehet pirítani és ételekbe szórni, de salátákban, zöldségköretekben is kitűnő. Lencsét ízesíthetünk vele vagy bármely egyéb hüvelyest, amelyet köretként fogyasztunk.

A cikket folytatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.