Egy egyszerű péksütemény is új életre kelhet némi friss zöldfűszertől, egy-két különlegesebb hozzávalótól. Jó példa erre a Jamie Oliver-féle olívaolajos zsemle.
Egy egyszerű péksütemény is új életre kelhet némi friss zöldfűszertől, egy-két különlegesebb hozzávalótól. Jó példa erre a Jamie Oliver-féle olívaolajos zsemle.
Egy tálban keverd össze a magas sikértartalmú lisztet, az élesztőt és a negyed liter vizet.
Takard le fóliával és tedd min. 8 órára vagy egész éjszakára a hűtőbe.
Az idő leteltével vedd elő a hűtőből a lisztes keveréket, add hozzá a sima lisztet, az apróra vágott oregánót, a sót és az olívaolajat.
Robotgép segítségével dagaszd ki a tésztát, hogy sima és ruganyos legyen.
Vágd nyolc darabra a nyers tésztát és nyújtsd korongokká.
Formálj belőlük zsemléket, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra.
Keleszd a zsemléket a kétszeresükre.
Melegítsd elő a sütőt 220 Celsius fokra.
Kend meg a zsemlék tetejét a felvert tojással és nyomj a tetejükbe egy-egy vékonyabb oregánó ágat.
Süsd 15 percen át a zsemléket, amíg aranybarna színt nem kapnak.
Még melegen kend át őket olívaolajjal, majd hagyd teljesen kihűlni őket.
Megjegyzés
Zsemlekészítés: A koronggá nyújtott tészta széleit hajtsd a közepe felé, miközben forgatod a tésztát. A behajtott részeket csippentsd össze középen. Fordítsd meg a zsemlét és egy sima felületen néhányszor görgesd át. Amikor a zsemle teteje már szép sima, óvatosan emeld át a sütőlapra.
Tipp
az olívaolajos zsemle kiváló szendvicsalap lehet iskolai tízóraihoz (ha neked is problémát okoz, hogy mibe csomagold,ITTtalálsz hozzá környezetbarát tippet)
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.