Hogyan tehetjük az olasz kávét igazán különlegessé? - receptekkel

kávés koktélok
PUBLIKÁLÁS: 2016. július 14. 14:01
A kávé íze, minősége és aromája a kávékeverék összetételétől függ. A XX. század elején, egy apró torinói élelmiszerbolt laboratóriumában,

A kávé íze, minősége és aromája a kávékeverék összetételétől függ. A XX. század elején, egy apró torinói élelmiszerbolt laboratóriumában,

Luigi Lavazza kísérletezett elsőként a különböző kávéfajták keverésével.

A vállalkozó kedvű piemonti bolttulajdonos éveken át tanulmányozta a kávékeverék-készítés művészetét, tesztelte a kóstolási technikát és a pörkölési folyamatot. Tevékenysége nyomán különleges kávéreceptek születtek: különböző fajtájú és eredetű, előpörkölt, főzésre kész kávékeverékek, amelyek teltebb és harmonikusabb íze rövid időn belül forradalmi változásokat eredményezett a kávéfogyasztásban és a fogyasztók ízlésében.

Ma a világon mindenki egyetért abban, hogy az igazi olasz kávé az eszpresszó. Ez az eredeti olasz kávé megtestesítője, amelynek jelentése annyit tesz: „rendelésre készült”. Az eszpresszófőzése a többi koncentrált kávétípusokéhoz hasonlóan gyors folyamat. Készítésének módja az olasz kreativitást dicséri. Az őrölt kávéból forró vízzel előállított egyszerű főzet a maga nemében egyedülálló konyhaművészeti alkotás, amely a világon mindenütt népszerű és nagy megbecsülésnek örvend.

kávébab

A kávéfogyasztás ma már a Föld minden részén a reggeli szertartás része – a legjobb módszer, hogy jól induljon a nap! A világ népessége több mint 20 milliárd csésze kávét fogyaszt el évente. Az életöröm, a dinamizmus és az aroma kombinációja és a sokféle íz folytán a kávéfogyasztás olyan élvezet és jutalom, amit az ember másokkal is megoszthat.

De ki állítja, hogy a kávé csak forrón az igazi? A nyár kezdete kiváló alkalom arra, hogy egyszerű ám nagyszerű jegeskávé-receptekkel csábítsuk el a fogyasztókat – az ízlelőbimbókat vacsora után kényeztető, gazdag italoktól a sokféle aromával elkészíthető, bulizáshoz ideális hűs kávés koktélokig.

caffe_alla_salentina_gallery

Olasz Mandulatejes Jegeskávé

Ez a Salentina módra készült kávékülönlegesség egy igazán frissítő nyári ital kávéból és mandulatejből.Fontos hogy fogyasztás előtt néhány órával elkészítsük, hogy a kávé megfelelő hőmérsékletűre hűljön.

HOZZÁVALÓK 1 adag
  • 50 ml eszpresszó
  • 300 ml mandulatej

ELKÉSZÍTÉS

  • Főzzünk le egy eszpresszót
  • Tegyünk 6-7 db fagyasztott mandulatej kockát egy nagy üvegpohárba
  • Öntsük rá a kávét anélkül hogy megédesítenénk
  • Szívószállal fogyasszuk

Fagyasztott mandulatej kockák Töltsük a mandulatejet jégkockatartóba és tegyük a mélyhűtőbe legalább 3 órára

espresso-martini_gallery

Eszpresszo Martini

Egy elegáns kávékoktél.

1984-ben egy meleg nyári napon Londonban egy csinos hölgy besétált egy bárba és rendelt magának egy hideg élénkítő italt. Ekkor egy Eszpresszó Martinit szolgáltak fel neki. A hagyományos piemonti Frangelico likőrrel az idei nyár slágere lehet.

ELKÉSZÍTÉS

HOZZÁVALÓK
  • 1 adag egy csésze eszpresszó
  • 30ml vodka
  • 30 ml Frangelico
  • 6 jégkocka
  • 5g cukor
  • ½ Gianduiotto csokoládé
  • Készítsünk egy eszpesszót, majd adjunk hozzá egy kevés cukrot
  • Tegyük bele a jeget, a cukros kávét, a vodkát és a Frangelico-t egy shaker-be és jól rázzuk össze
  • Öntsük az elkészült keveréket egy martinis pohárba

DÍSZÍTÉS

Vágjuk félbe a gianduiotto csokoládét, majd egy apró bemetszés segítségével helyezzük a pohár szélére

Ha szeretnénk, néhány kávészemet is tehetünk befejezésképpen az italra.

granita_espresso_crema_ricotta_gallery

Szicíliai Krém Eszpresszó

A szicíliai kávékülönlegesség frissítően krémes nyári változatal a granita ropogósságát ötvözi a ricotta krém gazdagságával.

ELKÉSZÍTÉS

Elsőként készítsük el a granitát

  • Főzzünk le egy presszókávét
  • Főzzük fel a vizet a cukorral és egy kis darabka vaníliarúddal
HOZZÁVALÓK
  • 4 adag 500 ml eszpresszó
  • 100 g cukor
  • 50 ml víz
  • ½ vanilla rúd
  • 125 g ricotta sajt
  • 25 g porcukor
  • 4 szelet édes briós

A ricotta krém és a briós elkészítése

  • Egy elektromos habverővel keverjük el a ricotta sajtot a porcukorral addig amíg krémes keveréket nem kapunk, majd tegyük a masszát a hűtőbe.
  • Tegyük a brióskarikákat 5 percre a 180 fokos sütőbe

TÁLALÁS

Először a granitát töltsük üvegpohárba, majd tegyünk a tetejére egy kanál hideg rikottakrémet és egy karika brióst.

iced_mocha_gallery

Jeges Mokka

Remek recept jó minőségű kakaóból és tejszínből.

A klasszikus tejszín és kakaó ízkombinációja keveredik a kávéval, amelyből nagyon finom frissítő ital készíthető.

ELKÉSZÍTÉS

  • Főzzünk egy presszót.
  • Tegyünk jeget egy koktélpohárba, majd öntsük rá a lehűtött kakaót.
  • Adjuk hozzá a kávét, a tetejére pedig halmozzunk egy jó nagy adag tejszínhabot.
HOZZÁVALÓK 1 adaghoz
  • 50 ml presszó kávé
  • 50 ml hideg kakaó
  • tejszínhab
  • 6-7 db jégkocka
  • 1 l tej
  • 175 g cukor
  • 140 g kakaópor

A kakaó elkészítése

  • Forraljunk fel 1 liter tejet.
  • Keverjük össze a kakaóport a cukorral és adagoljuk a tejhez.
  • Csökkentsük a hőmérsékletet, majd fokozatosan hűtsük le a mixet a kívánt állag eléréséig.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.