Ma van a kávé világnapja- receptekkel ünnepeljünk

blog
PUBLIKÁLÁS: 2015. szeptember 29. 08:49
A legtöbb országban szeptember 29-én, vagyis ma ünneplik a Kávé napját, köztük hazánkban is.

A legtöbb országban szeptember 29-én, vagyis ma ünneplik a Kávé napját, köztük hazánkban is.

Íme néhány finom kávés recept, a megemlékezés okán:

Készítsünk kávélikőrt:

Hozzávalók:

A kávéhoz:

  • 2 csésze víz
  • ¾ csésze xilit
  • ¾ csésze édesítőszer vagy szemcsés eritritol (természetes édesítőszer)
  • ¼ csésze őrölt kávé
  • 1 és ½ csésze vodka
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál vanília kivonat.

Mexikói kávéhoz: 30 ml kávé likőr; kb. 15 ml tequila (ha nem szeretjük, plusz kávélikőr vagy vodka hozzáadása is megfelelő); 1 csésze frissen főtt kávé; 3 evőkanál tejszínhab; egy kevés fahéj a meghintéshez.

A kávélikőr készítéséhez egy közepes méretű edényben, közepes hőmérsékleten vegyítsük össze a vizet, a xilitet, az édesítőszert és a kávézaccot. Hagyjuk felforrni, majd csökkentsük a hőt és főzzük fél órán át, míg egy kissé meg nem vastagodik. Hagyjuk hűlni.

likőr

Tegyük át a keveréket egy üvegedénybe, és adjuk hozzá a vodkát, kakaóport és a vaníliakivonatot. Zárjuk le az üvegedényt, tegyük egy sötét, hűvös helyre és várjunk. 3 hét a legideálisabb várakozási idő – ezalatt időnként érdemes meg-megrázni az edényt.

Ha készen van, a keveréket szűrőn szűrjük át, majd egy kávéfilteren is érdemes átszűrni – hosszadalmasnak tűnik, de megéri, hogy tökéletes likőrt kapjunk.

Vaníliás jeges kávé receptje- egyenesen Mexikóból:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dl frissen főzött kávé
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 2 széthasított vanília rúd
  • tejszín
  • őrölt szerecsendió

A vaníliás kávé elkészítése:

Öntsük bele a feketekávét egy tálba, keverjük össze cukorral, amíg feloldódik. Tegyük bele a vanília rudakat. Fedjük le, és hagyjuk hűlni legalább 2 órán keresztül. Ezek után szűrjük át a kávét. Fogyasszuk tejszínnel és szórjuk meg szerecsendióval.

vanília

És egy finom, könnyen elkészíthető sütemény: Kávés kocka
Hozzávalók: A tésztához: 12 dkg cukor 6 db tojásfehérje 3 evőkanál rétesliszt 1/2 zacskó sütőpor 20 dkg darált dió
A krémhez: 6 db tojás sárgája 20 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 12 dkg csokoládéreszelék 1,5 dl feketekávé (instant kávéból, akár koffeinmentesen is) 10 dkg margarin
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és fokozatosan beleforgatjuk az előzőleg összekevert lisztet és sütőport, valamint a cukrot és a diót. Margarinnal kikent tepsiben vagy sütőformában, 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd kihűtjük.
A krémhez összekeverjük a tojás sárgákat és a cukrot, beletesszük a vaníliás cukrot, a csokireszeléket, valamint a feketekávét. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Kihűtjük, majd ez előzőleg felhabosított margarinnal összekeverjük. Ezt a masszát rákenjük a kihűlt tésztára.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.