Hűsítő tejes finomságok

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2012. augusztus 02. 10:16
A tejnek immun- és csonterősítő hatása is van, és gazdagon tartalmaz vitaminokat is, remek kalcium, foszfor, cink és B-vitamin forrás. Nem véletlen, hogy a tej valóban a világ egyik kedvenc itala és tápláléka. A Föld lakossága fejenként 33 liter tejet fogyaszt évente, de ez országonként és földrészenként is meglehetősen eltérő mértékű.

1957 óta, azaz immár 55 éve ünneplik meg a Tej Világnapját számos országban a Nemzetközi Tejszövetség jóvoltából. Ilyenkor külön figyelmet kap az a tény, hogy a tejnél kevés egészségesebb dolog van.

A tejnek immun- és csonterősítő hatása is van, és gazdagon tartalmaz vitaminokat is, remek kalcium, foszfor, cink és B-vitamin forrás. Nem véletlen, hogy a tej valóban a világ egyik kedvenc itala és tápláléka. A Föld lakossága fejenként 33 liter tejet fogyaszt évente, de ez országonként és földrészenként is meglehetősen eltérő mértékű.

A legtöbb tejet Ausztrália és a Csendes-óceán térségében isszák, 93 litert évenként és személyenként, Észak-Amerika 69 literrel, Nyugat-Európa 67 literrel következik a sorban, Ázsiában viszont mindössze 5-6 liter a fejenkénti tejfogyasztás évente. Mi magyarok sem állunk rosszul, évente 67 literes tejfogyasztásunkkal az uniós átlag előtt járunk, pedig naponta csak 1,8 dl tejet iszunk átlagban, ami kicsit alulmarad a dietetikusok által javasolt napi 0,5 literes mennyiségtől.

tej7

A tejet sokan isszák és szeretik csak úgy magában, de az angolszász országokban például a tej a reggeli zabkása elengedhetetlen kísérője is. A beáztatott zabpelyhet gyümölcsökkel, juharsziruppal, fahéjjal, vagy egyéb ízesítésekkel fogyasztják. A kakaóról is kiderült szerencsére, hogy fogyasztása egészséges, antioxidánsokat és flavonoidokat is tartalmaz, köszönjük a hollandoknak, hogy divatba hozták.

A fél világ biztos, hogy kakaóval kezdi a napot, a kiskorúak leginkább, de ismerünk olyan nagykorút is, akinek kakaó nélkül még felnőttként sem indul be a nap. Megint mások a tejeskávé varázslatában hisznek, valószínűleg ez a világ másik fele. Egy igazi Wiener Melange-ért már nekünk sem kell a szomszédba mennünk, hiszen bármikor élvezhetjük, csak legyen otthon vitamindús, finom, friss tej!

És szerencsére a tej további nagyszerű fogásokra ad alkalmat: hiszen van-e olyan gyerek, aki tejbegríz nélkül nő fel? Az egyik legfinomabb csemege, szinte függőséget okoz, még szerencse, hogy sosem kell leszoknunk róla. Tejberizs, tejes pite, puding, ez mind-mind finom, friss tejből készítendő, szívvel-lélekkel, szeretettel, változatos hozzávalókkal.

A világ számos országában készülnek hasonló tejes desszertek, és a nemzetköziségnek hála, ma már mi is megismerhettünk néhány külföldi kedvencet is. Következzék most egy nyerő trió: magyar, olasz és francia desszert-ajánlat, készítsük el friss, finom tejből!

Klasszikus madártej

- 1,5 l tej

- 15 dkg cukor

- 4 tojás

- 1 tasak vaníliás cukor

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorralhabosra keverjük, majd folytonos kevergetés mellett a forró tejbe öntjük. A fehérjéket ezután kemény habbá verjük, és mikor forr a vaníliás cukros tej, vizes kanállal kis halmokat eresztünk bele. A habgombóc mindkét oldalát főzzük meg, majd a tejjel együtt hűtsük le. Hidegen tálaljuk.

tej7

Barackos Panna cotta

- 4 dl tejszín

- 2,5 dl tej

- 10 g zselatin

- 5-8 dkg cukor

- 1 rúd vanília

- 3-4 sárgabarack

- 1-2 zöld kardamom

A zselatint 3-4 evőkanál vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a cukrot és a vanília kikapart magját. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, majd forrás után adagoljuk tálkákba, és ha lehűlt, tegyük hűtőbe 3-4 órára.

A felezett sárgabarackokat vágott felükkel lefelé tegyük egy forró serpenyőbe fél percre, majd a gyümölcsöket halmozzuk a panna cotta tetejére. A kardamomról fejtsük le a zöld héját, és a belsejében található apró fekete magvakat zúzzuk össze mozsárban, majd szórjuk meg a barackot.

panna_cotta

Créme Brulée

- 3,5 dl tejszín

- 1,2 dl tej

- 5 tojássárgája

- 6 dkg + 6 teáskanál cukor

- vaníliakivonat

A sütőt előmelegítjük 140 fokra. A tejszínt a tejjel összeforraljuk, a tojássárgáját, cukrot, vaníliakivonatot egy tálban elkeverjük, majd a forró tejszínes tejet lassan hozzáadjuk, és addig keverjük, míg össze nem áll. Finom szűrőn átszűrjük, a habot lemerjük, majd a soufflé-formába öntjük. A tepsibe annyi meleg vizet öntünk, hogy a formák feléig érjen. 40-45 percig sütjük, míg el nem kezd megszilárdulni.

A sütőből kivesszük, teljesen hagyjuk kihűlni, majd tálalásig hűtőbe rakjuk. Tálalás előtt 1-1 teáskanálnyi cukorral egyenletesen megszórjuk a tetejét és lángszóróval karamellizáljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.