Mennyire káros a cukor?

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2011. május 10. 10:22
Gary Taubes tudományos újságíró, a Why We Get Fat (Miért hízunk el?) c. könyv szerzője a New York Times magazinban megjelentetett cikkében azt a kérdést vette górcső alá, hogy a cukor és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup lehet-e az étrendi oka az olyan krónikus betegségeknek, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás és a rák.

Vajon a cukor és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup lehet az oka a gyakori szívbetegségnek, magas vérnyomásnak és a ráknak?

Gary Taubes tudományos újságíró, a Why We Get Fat (Miért hízunk el?) c. könyv szerzője a New York Times magazinban megjelentetett cikkében azt a kérdést vette górcső alá, hogy a cukor és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup lehet-e az étrendi oka az olyan krónikus betegségeknek, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás és a rák.

George O'Doherty kémikus és biokémikus, a Northeastern Egyetem professzora a túlzásba vitt cukorfogyasztás veszélyeiről beszélt.

A cukor mérgező?

Nem. Ha a cukor toxikus lenne, meg kellene változtatnunk a toxikus szó definícióját, vagy ki kellene jelentenünk, hogy mindenmérgező, az egyetlen kérdés az adagolás. A kalóriadús, magas cukortartalmú étrend valóban magasabb vércukorszintet eredményezhet, ami pedig elhízáshoz, végül pedig cukorbetegséghez vezethet. Ez azonban nem újdonság.

cukor27

Mitől lehet káros a cukor?

Az első érv az, hogy a magas vércukor koncentráció az étvágycsökkentő mechanizmus és inzulinválasz újraindítását eredményezheti, ez pedig végül elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet.

A második, kevésbé meggyőző érv szerint a glükóz (szőlőcukor) és a fruktóz (gyümölcscukor) anyagcseréje különálló útvonalakon zajlik, amelyek más-más módon raktározzák az energiát. A jó útvonal a glükózt használja fel, és glikogén formájában tárolja az energiát, a rossz útvonal pedig a fruktózt használja fel, és zsírsav-szintézist eredményez. Ez az érv alapvetően hibás, mert a két metabolikus útvonal nem független egymástól.

Valójában ezek az útvonalak visszafordíthatók, és több szinten is kapcsolatban állnak egymással. A szervezet tehát úgy tudja kompenzálni az egyik cukor hiányát, hogy a másikat használja fel. E két útvonal különbsége így csak akkor derül ki, amikor a glükóz és a fruktóz egyaránt bőségesen jelen van, ahogyan a tipikus nyugati étrendben.

cukor113

Ha valaki korlátozni szeretné cukorbevitelét, érdemes a glükózzal szemben a fruktóz mennyiségét csökkenteni, például kevesebb üdítő fogyasztásával. Persze még ez is túlságosan leegyszerűsíti a dolgot. Számos genetikai, környezeti és étrendi tényező van, amelyek befolyásolják, hogyan vesszük fel a glükózt a komplex szénhidrátokból, és ezek határozzák meg teljes kalóriabevitelünket és étrendi választásainkat.

Mennyi cukrot és szénhidrátot érdemes fogyasztanunk naponta?

Általános szabályként inkább kevesebbet, mint többet. A kalóriabevitel csökkentése közben először a fruktózt és a szukrózt érdemes csökkenteni, aztán az összetett szénhidrátokat. Ezzel együtt természetesen nem azt állítom, hogy a burgonyát (szénhidrát) kell előnyben részesíteni a paradicsommal (fruktóz/szukróz) szemben. Ugyanígy amikor a több évig tartó behatás hosszú távú hatásait vizsgáljuk, el kell gondolkodni azon, hogy a fruktóz vagy valamilyen édesítőszer, a jobb számunkra.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.