Aktuális

Nem hiszi el, mi a titka az igazán finom krémlevesnek

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.07.20.

<p>Mindegy, hogy édes vagy sós, nyáron az egyik legjobb étel a krémleves. A jó hír, hogy mindegy, milyen hozzávalók vannak otthon, szinte bármiből elkészíthető.</p>

Nem kell nagyon válogatni az alapanyagok között, mivel szinte bármi tökéletes lehet egy krémleveshez is, csupán az előkészületekre és a technikára kell figyelni. Ha például egy gyümölcsnek vagy zöldségnek erős a héja és zavaró lehet az ételben, akkor azt el kell távolítani. Ilyen például a padlizsán. Emellett vannak olyan zöldségek, amelyeket főzés helyett inkább sütni érdemes, ebbe a csoportba tartozik a cékla. A legjobb, hogy Szendrei Bence séf szerint hozzáadott liszt és keményítő sem kell a levesbe, ugyanis sokkal jobb, ha saját magával sűrítjük. Persze, ha nem sikerül tökéletes­-re, akkor még mindig van egy-két tipp, amivel lehet javítani a helyzeten.

A végén tegye bele a tejterméket!

Ha magas keményítő- vagy rosttartalmú a zöldség, akkor jobban kell hígítani, mivel ez inkább főzelékre hasonlít a végén, mint levesre. Alaplével, húslevesmaradékkal vagy csak egyszerűen vízzel is kicsit levesesebbé lehet tenni. 

A sűrítéshez tejszín, joghurt, tej, tejföl is jó. Azt azonban mindig nézze meg, hogy az adott zöldséghez illik-e a tejtermék, mert ha nem, akkor a leves nem lesz finom. Amit még könnyen el lehet rontani, az a főzés. A tejtermékeket már nem kell melegíteni, elég, ha csak egyet rottyan a tűzön. Ha savanykásabb a leves, és tejjel vagy joghurttal van elkészítve, akkor ezek főzéskor kicsapódhatnak. Pontosan ezért a tejtermék csak a legvégén kerüljön bele, és nem is szabad utána már sokáig főzni. 

Vajjal lesz finom, nem margarinnal

A krémleves nevében is benne van, hogy minél krémesebb, lágyabb, annál jobb. Ha csak az alapanyagra bízza a dolgot, akkor nem lesz tökéletes a végeredmény. 

– Az egyik hiba, amit el lehet követni, hogy nem párolódik vagy fő meg kellőképpen az alapanyag, ilyenkor kásás marad a leves – magyarázta Szendrei Bence séf.

– A főzésen kívül még a zsírtartalom határozza meg, hogy mennyire lesz finom. Ha csak egy egyszerű zöldség van megfőzve és leturmixolva, akkor nem lesz szép krémes. Ehhez szükség van jó sok, 80 százalék feletti zsírtartalmú vajra, fontos, hogy ne margarin legyen. A laktózérzékenyek kókusztejet vagy olívaolajat is tehetnek bele a vaj helyett.

Keverje az ízeket! 

Az egy alapanyagos levest is tökéletesen fel lehet dobni más alapanyagokkal, sőt a zöldséges levesbe akár gyümölcs is mehet. 

– A legjobb támpont ilyenkor a szín – adta a tippet a séf.

– A brokkolit sárgarépával például nem érdemes keverni, mert furcsa színe lesz, ami nem túl bizalomgerjesztő. De a sütőtökhöz mehet a narancs és a sárgarépa, a céklához pedig az alma. Figyelni kell arra, hogy a levesbe mindig bele legyen csempészve az édes, a sós és a savanyú íz is, így lesz mennyei. Itt arra kell figyelni, hogy mindig a fő alapanyag legyen meghatározva, és az, hogy édes vagy sós a leves. A fő alapanyagból legyen több, a többiből csak annyi kerüljön bele, ami kihozza és megadja az ízeket. Az egyik alapanyag soha ne nyomja el a másikat! – figyelmeztetett Szendrei. 

Baconnel feldobhatja 

Levesbetétnek szinte bármit készíthetünk a levestől függően. A sós fajtákba mehet hús, sült bacon, füstölt tarja, de akár kifőtt tészta is. Az édesebb levesekhez jó lehet a mandula, a mogyoró, de édes süteménytésztát is ké­szíthet, amit aztán csak bele kell tépkedni a levesbe.

Bármilyen fűszer jöhet

Kétféleképpen fűszerezheti a krémleveseket. Az egyik, ha a fűszereket bele is turmixolja a levesbe. Ilyenkor csak a száraz fűszerek jöhetnek szóba, de abból szinte bármi, ami illik a zöldséghez, gyümölcshöz. Ez lehet őrölt kardamom vagy fa­héj. A végén díszítésként használhat friss zöldet is, amit tálaláskor kell a le­vesre szórni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140222_auto_resized.jpg
origo.hu

Kiderült, hogy javul-e az időjárás a hétvégére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27176_resized.jpg?avcount=1713432309
origo.hu

Elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139858_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp már másképp látja: Ma éjjel valami különleges történhet + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134845_auto_resized.png
metropol.hu

Most jött! Zuglói iskolából tűnt el Marsalkó Lilla

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137585_auto_resized.jpg
vg.hu

Lecsaptak egy krími repülőtérre az ukránok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27175_resized.jpg?avcount=1713432309
origo.hu

Brutálisan összeverték Miley Cyrust

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140211_auto_resized.jpg
travelo.hu

Mintha idegenek lények lennének - A Kilimandzsáró különleges fái

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713432309
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713432309
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137010_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140037_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy egész ország imádkozott érte: megtette a bejelentést a kórházból Csonka Bandi

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UVRAEPj92Rde_reGPCrh9iaTrDIK_5_6dA-lS3Set-0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE1MGEzMWU5ODljMTRlNTg4MTE3ZmYyMjI4ZjBlOTk3.jpg
Házborzongató

Rommá égett a fiatal szerelmesek háza - Nyolcadik hónapban lévő kismama és párja maradt otthon nélkül

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/unOv5ayKkWjYdvGJze0GYnDOOo7N4uZBfbD7h8RnrKc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QzYWUyMzBkYzFmNzRhYzRiN2EwZWM0NjM4ZWRmMThm.jpg
dugó

Kilométeres torlódás Budapestnél - ma sem könnyű munkába jutni